Nästa artikel
Volvo förväntas klara utsläppsmål 2021
Nyheter

Volvo förväntas klara utsläppsmål 2021

Publicerad 27 september 2017
Volkswagen, Fiat Chrysler och PSA/Opel riskerar böter.
Många biltillverkare kommer inte att klara av EU:s nya gräns för koldioxidutsläpp, och kan istället bli tvungna att böta miljardbelopp. Det visar en undersökning som PA Consulting gjort.

Den europeiska unionen har bestämt att vid år 2021 ska biltillverkarnas flottor inte släppa ut mer än i snitt 95 gram koldioxid per kilometer och bil. Konsultfirman har rankat biltillverkarna efter hur väl de kommer att leva upp till utsläppsmålen och hur mycket böter de riskerar om de inte håller sig inom de satta koldioxidgränserna.

Volvo förutspås klara sig bäst, tack vare att de nyss offentliggjort att det ska finnas ett elektrifierat alternativ på alla nya bilmodeller som lanseras efter 2019. Volvo beräknas hamna på ett genomsnittligt koldioxidutsläpp på 73,1 gram per kilometer. I prognosen lyckas också Toyota och Renault-Nissan att hålla sig under gränsen, med 83,5, respektive 91,4 gram CO2 per kilometer.  

 

Källa: PA Consulting.

För de biltillverkare som inte klarar målet blir bötesbeloppet 95 euro för varje gram de överstiger gränsvärdet, multiplicerat med antalet bilar de säljer 2020. Konsultfirman tror inte att Volkswagen kommer att kunna leva upp till det satta målet. Det skulle betyda att de kommer att behöva böta sammanlagt 1,36 miljarder euro, vilket motsvarar 13 miljarder kronor. Andra som förväntas få en böteslapp är Fiat Chrysler, Peugeot, Citroën, Opel, Hyundai, Kia, BMW och Ford. 

Enligt PA Consulting gör nedgången av dieselbilsförsäljningen att det blir svårare för biltillverkarna att möta kraven 2021. Eftersom dieseln generellt ger lägre förbrukning och därmed sänker koldioxidvärdena har bränslet spelat en viktig roll i att pressa ner bilflottornas utsläppsnivåer. Nu utmålas dieselbilarna som utsläppsbovar med sina höga nivåer av kväveoxider och det pratas om dieselförbud i städerna, vilket gör att biltillverkarna inte längre kan förlita sig på dieseln för att sänka nivåerna.

Läs hela rapporten från PA Consulting.
 
Diskutera: Tror du att biltillverkarna kommer att klara EU:s nya utsläppsmål?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.