Nästa artikel
Volvo bromsar expansion i USA
Nyheter

Volvo bromsar expansion i USA

Publicerad 29 november 2018
Trumps tullkrig med Kina gör det svårt att exportera nya amerikanskbyggda S60.

Volvo drar ner på antalet nyanställningar vid nyöppnade fabriken i Chaleston, South Carolina. Det berättar Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i en intervju med USA Today. Ursprungliga planen var att vid årsskiftet ha 1.500 personer anställda vid tillverkningen av S60 i fabriken som drog igång produktionen i somras, samt att skapa 4.000 arbetstillfällen de kommande åren och även bygga nästa XC90 på samma ställe. Håkan Samuelsson specificerade inte i intervjun hur dessa uppgifter skulle komma att ändras.

Käpparna i hjulet är handelsdispyten mellan USA och Kina. Tullarna har trappats upp mellan parterna stegvis. Kina tillämpar idag tullavgift på 40 procent på bilar som importeras från USA och Donald Trump planerar att matcha den tullavgiften på bilar som importeras från Kina till USA.
– Vi trodde att Charleston kunde bygga bilar för Kina. Det kommer inte att fungera, sa Håkan Samuelsson till USA Today.  
Det var tänkt att S60 skulle byggas i USA och sedan exporteras till resten av världen, men nu planerar Volvo Cars att även börja bygga sedanen i Kina för att säljas till kinesiska kunder. 

Diskutera: Hur tror du att det kommer att gå för Volvos försäljning av Volvo S60?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-11-29 12:17
Klarsynt

All heder åt Trump. Anledningen bakom tullarna är att tvinga Kina att bete sig som folk i världshandeln. En av de saker han försöker åstadkomma med tullarna är att Kina skall sluta kopiera och stjäla teknologi.

Det finns massvis av helt galna handelsavtal därute. Ett exempel på det är ju den Internationella Poststyrelsen som gör att tillverkare i Kina kan, för en spottstyver, sälja och frakta sina produkter direkt till slutkund i t ex Sverige. Sedan är det då den svenska Posten som får betala (ja ni läste rätt) för resten av den reella kostnaden att frakta mobilskalet från Kina till Svensson i Burträsk.

Detta är vad Trump vill uppnå. Det är tullar med baktanke. Inte tullar för tullarnas egen skull. Och diktaturen Kina lär bli påverkade: Det sista de vill är att Kinas medelklass plötsligt får det sämre och börjar ifrågasätta diktaturen.

Trump är en ledare med stake. Fråga Kim Jong-Un (a k a "Little Rocket Man"). Någon sådan har vi inte i Sverige och det kommer vi att få lida för.

.

#2 • Uppdaterat: 2018-11-29 13:50
Leif R

Tyvärr ser det ut som "sedanälskarnas" land USA börjar överge just sedaner, GM planerar stänga flertalet fabriker i USA på grund av denna utveckling och olyckliga tullavgifter som också drabbar USA. en galen president som inte kan se dom inhemska konsekvenserna! Här har Volvo otur med sin nyöppnade fabrik!

#3 • Uppdaterat: 2018-11-29 15:06
Raphael

Om världen inte vill att Kina ska kopiera teknologi och leda världshandeln, så lägg inte fabriker där då. Och konsumenter: köp inte produkter tillverkade i Kina. Men företag lägger tillverkning i Kina för att Kina erbjuder låga produktionskostnader, hög kvalitet, ett samarbete mellan industrin och högskolor/universitet samt en kedja av effektiv infrastruktur och underleverantörer som samverkar. Denna effektivitet kan bara matchas av Japan, men där till högre kostnader. USA ligger långt, långt efter och det kommer inte Trump kunna ändra på genom sitt handelskrig med Kina. Den som förlorar på detta habdekskrug är USA, det ser vi redan nu. GM lägger ner fabriker, Volvo flyttar produktion till Kina. Trumps politik får motsatt resultat till det han vill åstadkomma. Men kommer han ge sig? Nej, för att han inte bryr sig om fakta bara om ideologi.

#4 • Uppdaterat: 2018-11-29 16:33
trasten

Känns som att USAs ekonomi inte är i sånt skick att man kan köra chickenrace mot Kina. Det kan sluta illa det här.

#5 • Uppdaterat: 2018-11-29 17:19
1

Trump är ett nationalistiskt odjur, och sånt här är en spark i hans feta röv.

#6 • Uppdaterat: 2018-11-29 17:52
Axa

Klarsynt
Det kommer inte fungera och har inte tidigare funkat bra med strafftullar. Kina har tillräckligt stark ekonomi för att överleva ett tullkrig mot USA. Det har inte USA. Kina kan välja andra ekonomier. Det kan inte Trump för han har förklarat tullkrig mot alla, förutom möjligen länder som Saudiarabien.

Om jag inte minns fel så är väl Kina en av USAs största långivare vilket på sikt kan ställa till det för USA.

#7 • Uppdaterat: 2018-11-29 18:16
J.L

Lite tur att kineserna(Geely/VolvovCars) fick något att skylla på när kapaciteten i fabrikerna är för stor i förhållande till försäljningen.

#8 • Uppdaterat: 2018-11-29 20:37
Axa

Apropå att Trump skulle vara så fantastisk, FBI gjorde precis husrannsakan mot en juristfirma som anlitats av Trump under många år. Muellers utredning har hittat åtal mot flera av dem som arbetar med/under Trump. Flera har erkänt sig skyldiga i denna härva.

Tänk om detta var Sverige och statsministern?!? Här gick folk igång på Tobleroneaffären.

Vi ska nog vara glada att slippa en sådan som Trump. Och förhoppningsvis kommer Trump snart vara förpassad till historiska verk såsom DingDing Värld...

#9 • Uppdaterat: 2018-11-30 00:57
LC4ever

Nu har nog Klarsynt gått in i dimman och förlorat all syn.
Det är inte så att Kina längre kopierar, kinesiska företag driver utvecklingen. Ett exempel på det är ju just Volvo.
Att sedan inte USA kan tillverka något längre och halkat efter i all utveckling så försöker man skydda sig med idiotiska tullar som bara straffar sig själv.
Sedan att en iPhone-kabel kostar 3kr att tillverka, medans den säljs av handeln här för 100kr är väl inte Kinas fel.
Går du in på en Mi-store i Kina så kan du i en affär handla billiga prylar, inte dumpade priser utan inhemska priser.
Sedan säger jag bara Huawei, världens största mobiltillverkare!

#a • Uppdaterat: 2018-11-30 00:59
LC4ever

.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.