Bild
Nästa artikel

Volvo Air Motion – drivs av luft

Nyheter

Volvo Air Motion är Volvos djärva framtidsvision om en fyrsitsig lättviktsbil. Konceptbilens fyra motorer drivs med komprimerad luft.

På onsdagen öppnade bilsalongen i Los Angeles för pressen. Ett av årets inslag är en designtävling där tillverkare har bjudits in för att skapa en framtidsbil för fyra personer som väger under 454 kilo.

Volvos bidrag är den futuristiska konceptbilen Volvo Air Motion. Konceptet har tagits fram av Volvos amerikanska designstudio – som har tagit ut svängarna rejält.

Med en kaross av kolfiber och ett chassi där interiör och hjulupphängning har integrerats väger Volvo Air Motion in på strax under 454 kilo, mindre än en Formel 1-bil.

Drivs av komprimerad luft
Jämfört med en vanlig bil med förbränningsmotor har Volvo Air Motion också tusentals färre delar. Bilens fyra motorer, en för varje hjul, drivs av komprimerad luft från en tank som är placerad mitt i bilen. Tekniken kräver inga kylsystem.

Tanken fylls vid tankningsstationer som med el från svävande vindturbiner komprimerar luften. Framtidsbil var ordet.

Ytterligare en okonventionell lösning är att stolarna i baksätet vänts bakåt.

Bland annat Honda, Mercedes och Cadillac bidrar också med egna framtidsbilar i designtävlingen. Vinnaren presenteras natten mot fredag, svenskt tid.

Diskutera: Vad tycker du om Volvo Air Motion?

Taggar: Nyheter, , Volvo

Kommentarer

#1
bertil karlsson
2010-11-18 13:54

Fantastiskt!! Om jag lever i tio år till hoppas jag få använda ett fordon liknande detta åk. Måste vara fram-
tidens melodi för personbefodran och lätta transporter.

#2
2010-11-18 21:31

Javisst är det fantastiskt, men samtidigt helt orealistiskt.
Även om man har en tryckflaska på 100 liter som laddas med 500 bars tryck (vilket är ganska mycket) blir det svårt att komma längre än 10 km på en laddning även vid snål körning.
Luft är inte en särskilt bra accumulator, tyvärr.

#3
2010-11-20 12:11

Tryckluft är en otroligt slösaktig energiform. Först ska ett danskt kolkraftverk producera el. Sedan ska en kompressor producera en massa värme när luften komprimeras.

#4
sweeny
2010-11-20 16:51

nu är ju detta faktiskt bara en framtidsVISION och då kan man ju få flippa ur lite i tanken. Förmodligen ingår det i visionen att man löst problemen med att använda komprimerad luft... att det med dagens teknik är helt omöjligt är ju ointressant i det perspektivet

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.