Nästa artikel
Volkswagens vd avgår
Nyheter

Volkswagens vd avgår

Publicerad 23 september 2015 (uppdaterad 23 september 2015)
Martin Winterkorn meddelar i ett officiellt uttalande att han avgår som vd för Volkswagen.
I Pressmeddelandet  som publicerades på onsdagseftermiddagen skriver Martin Winterkorn att Volkswagen behöver en nystart – även i fråga om personal.

– Jag banar väg för denna nystart med min avskedsansökan. Som vd tar jag fullt ansvar för de oegentligheter som har hittats i dieselmotorer och har därför begärt att avsluta mitt uppdrag som vd för Volkswagen Group. Jag gör detta i bolagets intresse, även om jag inte känner till att jag själv begått något fel.

Martin Winterkorn skriver avslutningsvis att han är övertygad om att Volkswagen kommer att övervinna den nuvarande krisen.

Någon efterträdare har inte offentliggjorts.
 
Diskutera: Räcker det att vd:n avgår för att Volkswagen ska återfå sitt förtroende?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-09-23 17:39
Raphael

Rätt beslut, jag är förvånad att det dröjde så länge. Men observera hans enorma motvillighet och brasklapp, han menar att han inte har något att göra med fusket. Faktum är att som VD är man ansvarig för det som händer i företaget och därmed har Hr Winterkorn del i det som hände. Det handlar bara om att han vill rädda det egna ansiktet.

Självfallet räcker det inte med att VD:n avgår, hela ledningen behöver bytas ut för att Volkswagen ska få den nystart som de behöver för att börja det långsamma och tidsödande arbetet med att reparera sin image igen. Det som behövs nu är alla papper på bordet, full transparens, inga undanflykter och inga bortförklaringar.

Det som behövs nu är att Volkswagen kliver ner från sina höga stöddiga hästar och visar ödmjuket. Jag tror att det som händer nu är väldigt nyttigt för att åstadkomma förändringar i en föråldrad och toppstyrd företagskultur.

#2 • Uppdaterat: 2015-09-23 18:05
V8-Power

Hade sund ekonomi, detta kommer att kosta över 100 miljarder.

#3 • Uppdaterat: 2015-09-23 18:07
GF

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21464001.ab

#4 • Uppdaterat: 2015-09-23 18:45
Reverend Benny

Raphaels inlägg är spot-on. Och extra cred att det inte var en massa prat om franska bilars förträfflighet.
Att Dr. Winterkorn inte känt till detta måste vara årets lögn, denna "nyhet" har ju pågått i tysthet i ett år innan det bubblade upp till ytan och pressen fick nys om det.

#5 • Uppdaterat: 2015-09-23 18:50
glamoureus

Han avgår för att rädda aktiekursen.

Detta är en klassiker inom företagsekonomin och vi kan högst troligt förvänta oss en aktiekursförändring.

https://www.google.com/finance?q=OTCMKTS%3AVLKAY&ei=PNgCVtHfD9CDsAHunLjoAQ

Detta är dessutom ekonomisk huvudnyhet just nu som reuters har dragit ut. För honom var valet enkelt, styrelsen kommer att ge honom procent på kursförbättringen som avhoppet ger, han får gå med heder "titta han gick för att visa att han bryr sig" och alla blir nöjda förutom dumkonsumenten som står med skägget i brevlådan.

Kolla länken ovan hur den rör sig efter 23:e september 1700 CET. Aktien har senaste timmen återhämtat 2% och rör sig uppåt för första gången sedan två dagar och det är tydligt att lyftet kom för exakt 1 timme sedan

#6 • Uppdaterat: 2015-09-23 19:24
Draxon

Det borde ju räknas som ett mycket grovt miljöbrott och ge fängelse!

#7 • Uppdaterat: 2015-09-23 19:28
Swemba

Köpte också på mig en sudd VW-aktier igår.
För konsumenterna tror jag det som har hänt bara är bra. Jättar som VW behöver lite örfilar i bland för att vakna upp. Tror vi kan vänta oss ett ödmjukare och mer tillmötesgående VW framöver.

#8 • Uppdaterat: 2015-09-23 19:51
Peter E

Jag gillar bildvalet till denna artikel.. ;-)

#9 • Uppdaterat: 2015-09-23 19:58
Peter E

*Någon efterträdare har inte offentliggjorts*
Man kanske skulle ringa och kolla om man har nån chans? :-)

#a • Uppdaterat: 2015-09-23 19:59
Swemba

@leifter,
Märkligt! När Toyota drabbas av skandaler och tvingas till massåterkallning av fel som kan utsätta människor för livsfara, så är det ju bara bra? Det visar att Toyota tar ansvar?
Det har t o m disktuerats här på ViB att det kan vara en strategi från Toyota för att bygga sitt varumärke som en ansvarstagande biltillverkare.

VW har anklagats för en manipulerad mjukvara som ger bra NOx-utsläpp i tester och låg förbrukning i verkligheten. En mjukvara som går att återställa. En skitgrej för konsumenterna. VW har erkänt! VW's VD har avgått. Man skulle kunna säga att så här långt har VW tagit sitt ansvar.

Att detta NOx-fusk skulle vara fatalt för VW, ja hela den tyska bilindustrin (?) samtidigt som Toyotas massåterkallningar av livsfarliga konstruktionsfel stärker Toyota, känns mycket konstigt.

Jag får inte ihop det!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.