Nästa artikel
VW visar ny California: Här är nyheterna
Nyheter

VW visar ny California: Här är nyheterna

Publicerad 2024-05-10 10:08 (uppdaterad 2024-05-10 13:29)
Nu lanserar Volkswagen fem nya modeller av campingbilen California. Två av dem kommer till Sverige.

Campingbilar är en stark trend. Två tecken på det är att många husbilstillverkare presenterar egna modeller och att Volkswagen var det märke som hade flest nyregistreringar av husbilar under en stor del av 2023. Allt fler vill ha en bil som kan användas som transportbil till vardags och förvandlas till campingbil på helgerna.

Det ligger med andra ord helt i tiden att VW uppdaterar sin ”medelstora” Californiamodell, som är mindre än Grand California och större än Caddy California, med sin längd på drygt fem meter och höjd på 1,99 meter. Det senare innebär att den går att parkera i de flesta P-hus.

Mycket är sig likt sedan tidigare, men till nyheterna hör att alla nya California har skjutdörrar på båda sidor och är laddhybrider med fyrhjulsdrift. En annan förändring är att baksätet består av separata säten, i stället för av en soffa. Det gör inredningen mer flexibel och underlättar om man till exempel vill lasta dyra cyklar inne i bilen.

Nya California har också en husbilsstyrenhet i C-stolpen på passagerarsidan. Från den displayen kan alla funktioner styras och kontrolleras, som information om färsk- och gråvattennivåer, strömförsörjningsstatus, kylskåp och extravärmare. Allt det kan också styras via infotainmentsystemet eller via en app i telefonen. En rolig detalj är att alla lampor och bakgrundsbelysningen i kupén kan släckas samtidigt med en dubbeltryckning på valfri ljusknapp.

Fem versioner av California presenteras: Beach, Beach Tour, Beach Camper, Coast och Ocean.

Av dessa kommer Beach Camper och Ocean att säljas i Sverige. Från och med i sommar ska de gå att beställa.

California Beach Camper har utdragbart kök bak.

California Beach Camper

Beach Camper är en femsitsig bil som har ett kompakt kök med gasolplattor, som dras ut genom bakluckan när det ska användas. Intill köksmodulen finns en teknikbox som bland annat är utrustad med ett 230-volts eluttag.

Sätena kan fällas för att bilda en generös bäddyta med hjälp av en hopfällbar madrass. I det uppfällbara taket finns ytterligare en bädd.

 

Båda campingbilarna går att få med markiser. Här California Ocean.

California Ocean

Ocean är en fyrasitsig bil som bland annat utmärks av en färskvattentank på 28 liter och ett utfällbart bord som går att använda både på utsidan och insidan. På utsidan finns ett extra 230 voltsuttag på utsidan där det är tänkt att man ska kunna plugga in en elektrisk häll.

Köket sitter på klassiskt campingbilmanér vid sidan av bilen, vilket innebär att den nedre bädden inte blir lika bred som i California Beach.

Fakta: VW California T7
  • Motor: Fyrcylindrig turbodieselmotor på 150 hk och eHybrid-drivlina (laddhybrid) med en systemeffekt på 245 hk.
  • Växel: Automat
  • Mått (L/B/H): 5173/1941/1990 mm
  • Invändig höjd: 1297 mm med nedfällt tak, 2108 mm med uppfällt tak.
  • Bältade platser: 4–5
  • Sovplatser: 4

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.