Nästa artikel
Vill ha bättre skyltning till laddplats
Nyheter

Vill ha bättre skyltning till laddplats

Publicerad 25 augusti 2017
Bättre skyltning till laddplatser. Två Intresseorganisationer för elbilar, som tycker att de diskrimineras gentemot andra bilägare.
Det saknas vägvisning till var man kan ladda sin elbil, tycker två elbilsorganisationer som nu anmält Trafikverket för diskriminering.
Det är Elbil Sverige som tillsammans med Tesla Club Sweden anmält Trafikverket för diskriminering, rapporterar TT. Orsaken är att de anser att skyltningen till laddplatser för elbilsägare är för dålig och att de inte får samma förutsättningar som andra bilister.

– Det är en ren djungel att försöka hitta vart det finns laddstationer, säger Tibor Blomhäll, ordförande för Tesla Club Sweden.

Enligt Trafikverket har man fått in 14 skyltansökningar till laddplatser sedan 2013 och av dessa har tre fått nej. Trafikverket gör en bedömning i varje fall och det är viktigt att skyltningen inte är reklam till vad som finns i en ort, utan enbart leder trafikanterna.

– Om vi bedömer att stationen ligger i en ort som är vägvisad, där det finns ett gatunät och där det finns allehanda service, då tycker vi inte att det behövs en skylt för att hitta, säger Iréne Lodell, trafikingenjör på Trafikverket.
 
Diskutera: Tycker du att det behövs fler skyltar till laddplatser längs vägen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-08-25 10:40
L. Mäkinen

"Viktigt att skyltningen inte är reklam". Tycker det är ganska vanligt med reklambanners för bensinstationer på Trafikverkets skyltar.
Än så länge gör skyltarna om laddplatser nytta, men rätt app i telefonen som är kopplad till bilens infoskärm gör jobbet bättre. Då kan man se om laddplatsen är upptagen.

#2 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Jodå, det är vanligt med reklambanners på TV;s infoskyltar för bensinstationer. Därtill ligger det tydligen bortom verkets förmåga att göra något åt dessa uttjänta förfulande lastbilssläp som fyllda av reklam baxats fram intill vägrenen tätt inpå eventuella viltstängsel. En annan viktig förändring skulle vara om samtliga operatörer i "laddbranschen" kunde enas om ETT laddkort som fungerar över hela linjen.

#3 • Uppdaterat: 2017-08-25 13:12
L. Mäkinen

Om inte annat vore det praktiskt att kunna betala med ett vanligt betalkort. Även bensinstationer har ju begränsningar på vilka kort man kan nyttja (för att fortsätta analogin).

#4 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Ännu bättre!

#5 • Uppdaterat: 2017-08-25 16:31
LennartJ

Jag skrev till Trafikverket att de som central myndighet borde utveckla en app för laddstationer. De som finns i dag är idieella eller företagsanpassade. Om Trafikverket utvecklade och ansvarade för en app för laddstationer, så är det mycket bättre än skyltar. Kan denna också integreras med gps:en är vi hemma.

#6 • Uppdaterat: 2017-08-25 18:54
S-E S

Det är sämre med skyltar som visar var man kan tanka vätgas till sin bränslecellbil som blir den verkliga framtiden när batteridrift visar sig höra till forntiden.
Det är väl Tesla, Vattenfall, EON med flera som ska sätta upp laddningsskylter. Inte 17 sätter Trafikverket upp reklam för Circle K, Shell m fl som upplysning för fossilbilar?

#7 • Uppdaterat: 2017-08-25 20:05
Bond

Vem är det som sätter upp skyltar för tömning av .. vad det nu är, för husbilar?

#8 • Uppdaterat: 2017-08-25 20:47
LennartJ

Det är precis det jag menar, det är betydligt bättre med en mjukvara som informationsbärare än dagens plåtskyltar. Kan innehålla betydligt mer information och mer flexibel gentemot framtida drivmedel. Dock krävs det att det sköts av central myndighet. Inte av ideella intresseorganisationer.

#9 • Uppdaterat: 2017-08-25 21:27
L. Mäkinen

S-E S,
Så du menar att det inte är Trafikverket som satt skyltar med oljebolagens loggor vid olika vägkorsningar?

#a • Uppdaterat: 2017-08-27 08:46
L. Mäkinen

Jag betalar skatt på strömmen jag nyttjar och att andra väljer ineffektiva motorer är upp till dem.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.