Nästa artikel
Vid fartkameror slipper 99 procent av fortkörare böter
Nyheter

Vid fartkameror slipper 99 procent av fortkörare böter

Publicerad 3 augusti 2018
Av de tiotals miljoner som kör förbi en fartkamera för fort är det under en procent som lagförs.
I början av 2018 fanns det 1 615 fartkameror i landet och innan 2020 kommer det bli nästan 1 900. Polisen har resurser för att handlägga 290 000 ärenden i år och av dessa kommer strax över en tredjedel att bli lagförda. SVT Nyheter har tittat närmare på statistiken, som visar att det årligen är 1,4 miljarder passerande fordon vid fartkamerorna, varav två till tre procent kör för fort - alltså 28-42 miljoner fortkörningar. 

Det innebär att under en procent av de som kör för fort vid en fartkamera som bötfälls. Fartkamerornas radar registrerar dock information om trafiken även när kamerorna inte är aktiverade, vilket ingår i statistiken. Vidare poängterar polisen och Trafikverket att det finns fler effekter av fartkameror än bötfällningen. 

- Skulle vi ta in alla överträdelser så skulle det bli en alldeles för stor mängd, vi har inte resurser att hantera det. Verksamheten minskar dödsolyckor och svårt skadade i trafiken, det är ett lyckat verktyg. Samtidigt ska det ses som ett komplement till polisens övriga verksamhet för säkerhet i trafiken, säger Lis-Marie Svonni, tillförordnad sektionschef för polisens enhet för automatiserad trafiksäkerhetskontroll (ATK).

- Det är många som kör väldigt fort på vägarna, sett till hela vägnätet är det 45 procent som håller hastigheten. Men vid mätstationerna håller 95 procent hastighetsbegränsningen, säger Eva Lundberg, verksamhetsansvarig för ATK, vid Trafikverket.

Diskutera: Vad tycker du om användandet av fartkameror i Sverige? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-08-03 07:39
hultarn

Vansinnigt att kasta ut pengar på fler kameror. Det finns inga bevis för att de verkligen sparar liv, det är en floskel som vi matas med av myndigheterna.
Däremot ser man dagligen bevis på hur kamerorna bidrar till ryckig trafik och därmed ökade utsläpp.
Vad som behövs är pengar till levande poliser som kan stävja det farligaste beteendet i trafiken: attityden.

#2 • Uppdaterat: 2018-08-03 08:25
Klarsynt

Folk kör fort mellan kamerorna. Och så bromsar de inför kamerorna. Efter kamerorna så gasar man igen. Lokalbefolkningen vet vart de sitter - och för övriga finns Ways med mera som varnar för dem.

Resultat? Jo, det är ett förbenat gasande och bromsande och bränsleförbrukningen ökar och utsläppen med dem.

Att inte paintballklubben har dem som måltavlor är mig en gåta.

.

#3 • Uppdaterat: 2018-08-03 08:54
Svenne60

Om folk visste vad fartkamerorna kostar och detta får vi alla vara med och betala samtidigt som "nyttan" med fartkameror inte är bevisad annat än med påståenden tagna ur luften från politiker och trafikverket så skulle man bli tvungen att använda pengarna till något som vi har behov av eller är eftersatt, t.ex. bättre äldrevård. Men tyvärr tror många att trafikverket har någon sorts auktoritet och kunskap i frågan

#4 • Uppdaterat: 2018-08-03 09:56
Stefan Eriksson

Fartkameror hjälper inte mot egoister och idioter i trafiken. Jag har inga problem med att förare kör över hastighetsgränsen om de gör det snyggt dvs håller avstånd, gör inga dumma omkörningar, tränger in sig precis där 2 till 1 till filer går i hop så att bakomvarande får bromsa och rädda situationen etc. Jag anser att all den kostnad för fartkameror istället hade använts till mer polisresurser att uppmärksamma och straffa bilidioterna i trafiken. Bilidioter kör ju förvisso ofta för fort, men deras trafikbeteende i övrigt är värre. Har återigen efter en lång roadtrip på Svenska sommarvägar konstaterat att en stor andel av idioterna kör Audi eller BMW.

#5 • Uppdaterat: 2018-08-03 10:06
Peter B

Tycker Polisen ska visa sig mera efter vägarna, och syna trafikfarliga beteenden.. Folk har mer och mer bråttom, och man blir omkört på ställen som är helt idiotiska som backkrön och vid möte, helt sjukt är som att folk ska fram fort till varje pris.. Kör man femtio, och håller hastigheten så kan man få en långtradare bara nån meter ifrån sig som ligger och stressar, är precis sådant som Polisen ska lägga sina resurser på i trafiken.. Bort med dessa kameror och fram med riktiga Poliser stället..

#6 • Uppdaterat: 2018-08-03 11:26
Gäst (ej verifierad)

Väldigt kloka inlägg hittills!

Bort med kamerorna, (utom möjligen i tätbebyggda områden där de kan ha ett berättigande), och lägg pengarna på mer synliga poliser ute i trafiken. Nu är det fritt fram att bete sig som en idiot och risken att åka dit är i princip noll.

Fokuseringen på hastigheten som det enda som orsakar olyckor är en gigantisk felsatsning som orkestrerats av ärkepuckot Tingvall och hans lärjungar och som svalts med hull och hår av inkompetenta politiker.

#7 • Uppdaterat: 2018-08-03 11:49
Minimats1

Tyskland och Österrike har fartkameror på motorvägen och det har vi i alla fall sluppit hittills. Fick 2 böter från Österrike, den dummaste var 151 km/h på 130 väg. Belopp 45 euro. Jag förstår att det är bra med fartkameror på vissa ställen men på en 3 filig motorväg vart fartbegränsningen är 130 km/h?

#8 • Uppdaterat: 2018-08-03 12:09
Hackenbush

Det är bättre att polisen ägnar sig åt grövre brott och attityder i trafiken än att kolla hastigheter.
Att kolla hastigheter är bättre att ha kameror till.

#9 • Uppdaterat: 2018-08-03 16:30
Axa

Hur många fartkameror finns det inte på sträckan mellan Örebro och Göteborg? Större delen av Europavägen är dessutom 80-väg med mötande trafik. Bättre att lägga pengar på att bygga ordentlig motorväg.

#a • Uppdaterat: 2018-08-03 17:20
Ulf Parde

Det har blivit för mkt 40 på breda genomfartsvägar med skilda GC-banor. Sänkningar till 80 har gått för långt. Dessutom har Trafikverket fuskat bort 120 på många motorvägssträckor. Det gäller bl. a. E18, där numera bara 15 km har 120. Ett annat sådant exempel är 8½-milasräckan på E4 över Småländska Höglandet Jönköping-Toftaholm. Vägen går rakt fram och är alltid glest trafikerad. Den som håller 110 riskerar att somna vid ratten. ”Utsläppsskäl” lär vara Trafikverkets ”motivering” i detta fall. Varför ska just svenska motorvägsbilister tvingas köra mycket långsammare än i övriga EU-länder på motsvarande vägar – med tätare trafik? Moderna bilar släpper dessutom ut mindre och mindre. Det inger inte förtroende att bara söka efter olika (svep)skäl till att sätta hastigheterna extremt lågt

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.