Nästa artikel
Verkstäder vill ha ROT-avdrag
Nyheter

Verkstäder vill ha ROT-avdrag

Publicerad 27 mars 2017 (uppdaterad 28 mars 2017)
Bo Ericsson, VD på SFVF.
Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) kräver nu ROT-avdrag för bilverkstäder. Avdraget kan hjälpa till med att motverka svartjobb och höja fordonsstandarden i Sverige, menar SFVF.
Kravet på ROT-avdrag för bilverkstäder kommer efter en debattartikel i DN där regeringens utredare pekar på problemet med slit och släng-filosofin som i dag innebär att konsumenter oftast väljer att köpa nytt i stället för att låta reparera.

SFVF menar också att trafiksäkerheten får ett lyft om fler har råd att låta reparera sina bilar profesionellt samtidigt som det ökar sysselsättningen, inte minst i glesbygden. SFVF föreslår också att ROT-avdraget höjs från nuvarande 30 procent till 50 procent.

Diskutera: Vad tycker du om förslaget?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-03-27 17:05
Världens vackraste man

Om verkstäderna är rädda för svartjobb och slit-och-släng applåderar jag för det är goda tankar. Till att börja med kunde de sluta ta så förskräckliga överpriser för reservdelarna. Det luktar kartellbildning när man jämför reservdelspriserna hos de största reservdelsbutikerna. Delar från samma leverantörer kan köpas i övriga EU för väldigt mycket lägre priser.

#2 • Uppdaterat: 2017-03-27 17:56
EnannanRobban

Min branch vill också ha ROT... eller var det RUT? Praktiskt att kunna ta 15% mer betalt och ändå få kunden att känna sig nöjd med det lägre priset! Jag vill ha RUT på hårklippning, en smutsig bransch eller på Taxi, varför inte låta alla branscher få 30-50% av sin taxa via staten, skulle ju vara toppen!

#3 • Uppdaterat: 2017-03-27 19:35
Lyteskomik

... då var det dags igen då.

#4 • Uppdaterat: 2017-03-27 19:44
Styggavargen

Timpriser på 1000 kr/tim, vilken annan bransch har sådana priser? Klart de vill ha ROT...

#5 • Uppdaterat: 2017-03-27 19:57
rikast

Sverige jobbar så. Vi har beskattning på inkomster och anställningar så att det knappt går att gå runt. Sedan försöker vi punktsläcka några bränder där skattetrycket skapat kriminella avarter istället för att konstatera att skatten är för hög överallt. Om det nu är så fantastiskt bra resultat efter RUT, med massor av vita jobb och nya bolag, varför är det inte bra med skattesänkning överallt då? Det är trams alltihop. Infantilt.

#6 • Uppdaterat: 2017-03-27 20:40
Vidstige

Låt som ni debatterar politik här vilket är förbjudet på Vi bilägare. F.ö. har vi haft denna debatt förut så jag förstår inte varför Vi bilägare vill dra den ett varv till.

#7 • Uppdaterat: 2017-03-27 21:21
Lyteskomik

"Timpriser på 1000 kr/tim, vilken annan bransch har sådana priser?"
Tandläkaren kostar "lätt" 1000kr/h. Där skulle det verkligen behövas ett ROT-avdrag...

#8 • Uppdaterat: 2017-03-28 00:17
Farbror Blå

Är det inte fantastiskt att vår förra regering av "idiologiska skäl" fick snilleblixten att sälja ut en massa vinstgivande statliga företag för att möjliggöra skattesänkningar. Staten ska inte äga hette det och så sålde man kassakon Vin&Sprit för 55 miljarder till franska Pernod Ricard. Fantastiskt att det också var den regeringen som skapade statliga bidrag (rot,Rut) till företagen för att locka hantverkare från myglet och så försämrade man ordentligt för långtidssjuka, låginkomsttagare m.fl. och passade på att smörja städbranschen som är allt annat än hederlig (många städare saknar arbetstillstånd och får inte vistas i riket). Det är inte en dum tanke att låta staten betala hälften av vad alla tjänster kostar. Det finns säkert några fler statliga bolag som går att sälja ut för att få in stålar eller varför inte sälja Polismyndigheten eller Försvarsmakten till de ryska oligarkerna eller några shejker så slipper vi den kostnaden och det blir mer pengar till statliga subventioner till företagarna som det är så synd om då de tvingas mygla. Begå brott så kommer staten till undsättning och stöttar. Ursäkta jag blir lite trött. Är väl snart tid att införa kommunism så betalar staten för allt.

#9 • Uppdaterat: 2017-03-28 06:21
trasten

Vem ska laga bilarna? Det fattas 5000 mekaniker redan nu.

#a • Uppdaterat: 2017-03-28 08:51
skarj

@f.blå, idel kritik, men vad skulle man gjort istället tycker du? Vad är mao "rätt väg"? Vet man vad som är fel, har man oftast en tanke om vad som är rätt, spill! (berätta)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.