Nästa artikel
Varningen: Använd originaladapter för V2L-laddning
Nyheter

Varningen: Använd originaladapter för V2L-laddning

Publicerad 13 december 2023
Att använda en universaladapter i elbilar med V2L-teknik kan göra att nybilsgarantin ryker, hävdar flera biltillverkare för norska elbilsföreningen.

Fler och fler nya elbilar får så kallad V2L-teknik, som innebär att högvoltsbatteriet kan dela med sig av ström till andra prylar. Mer om hur tekniken fungerar kan du läsa här.

Men alla biltillverkare har valt olika lösningar när det gäller kompabilitet och effekt. Att använda en universaladapter och inte en originaladapter skulle i värsta fall kunna innebära att nybilsgarantin ryker.

Det uppger Norsk Elbilforening som gjort en genomgång av tekniken. Både Polestar, MG, Volvo, Xpeng, Kia och Hyundai säger att garantin kan upphöra att gälla om en icke-godkänd adapter används.

Bilägare som trots allt köper en universaladapter, till exempel för att den är billigare, kanske invänder att själva adaptern också har en garanti. Men den gäller inte om något händer med bilen, och för riktigt billiga adaptrar som köps i tveksamma nätbutiker kan det bli svårt att driva igenom ett garantiärende.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 14 december 2023 Jag har två bilar som ska…
  • 14 december 2023 Just nu 231V hemma hos mig.
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.