Nästa artikel
Varannan bilköpare vet inte vad de ska titta efter vid provkörning
Nyheter

Varannan bilköpare vet inte vad de ska titta efter vid provkörning

Publicerad 25 juli 2019
Nästan alla som ska köpa en bil väljer att provköra. Men endast 46 procent vet vad de ska titta efter. Detta visar en ny undersökning.
Att köpa bil är inte alltid lätt oavsett om bilen är ny eller begagnad. Nio av tio svenskar  säger att de skulle provköra en begagnad bil innan köp och för ny bil är snittet strax lägre (86 procent). Men bara 46 procent vet vad de ska titta efter oavsett om bilen är ny eller begagnad. Detta visar en ny undersökning från Yougov på uppdrag av Blocket Fordon.
 
I undersökningen har också 79 procent av respondenterna uppgett att de känner en oro för att den begagnade bilen de köper ska ha ett dolt fel och sex av tio (62 procent) skulle vilja få hjälp med test och värdering när de köper en bil i andrahand.

– Det är mycket att tänka på när man ska köpa en bil, oavsett om den är ny eller begagnad, och det kan vara svårt att komma ihåg allt när man väl är på plats för att provköra, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket Fordon i ett pressmedelande.

– Vi rekommenderar att komma förberedd, genom att i förväg lista vad som ska tittas på, läsa på om modellen och om den exempelvis har några vanliga fel. Om möjligheten finns kan det också kännas tryggt att ha gärna med en bilkunnig person vid provkörningstillfället.

Inställningen kring besiktning innan en bilförsäljning skiljer sig också en del mellan köpare och säljare. 83 procent anser att det är viktigt att bilen de köper är nybesiktigad, men endast 57 procent av svenska bilägare svarar att de skulle se till att bilen de säljer faktiskt är nybesiktigad. Sju av tio respondenter svarade att de föredrar att köpa med begagnatförsäkring.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 3-4 april 2019  har sammanlagt 1203 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.
 
Att tänka på när du provkör en bil, 5 tips från Blocket:

Kontrollera alla reglage och att bilens tekniska funktioner fungerar såsom kupéfläkt/AC/ACC. Gå även igenom alla lampor och kontrollera så att inga varningslampor är tända under provkörningen.  

Vid själva provkörningen, provkör utan att ha stereon igång och fläkten på hög nivå så du lättare kan höra missljud/ovanliga ljud från bilens viktiga komponenter såsom motorn, växellådan, fjädring eller hjulupphängningen. Provkör under en längre period så att motorn blir varm, och kör även på olika underlag och i olika hastigheter. Testa så att bilen inte drar åt något håll och att bromsarna tar ordentligt. Titta också efter eventuella läckage i motorutrymmet när bilen blivit varm.   

Kontrollera växellådan och se så att alla växlar går i smidigt.   

Kontrollera kopplingen så att den inte är sliten. Testa dragläget, gärna i en uppförsbacke.   

Är det en något äldre bil, kontrollera att det inte finns rost vid bland annat dörrkarmarna, hjulnaven och avgasröret. Var också uppmärksam på avgasröret när bilen varvas upp, ryker det mycket är det ett dåligt tecken. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-07-25 15:19
mso 1000

Tänk att det finns dom som köper en bil för grannen har en.
Och att det finns dom som provkör runt kvarteret hos första bästa handlare och sedan slår till.
Och tänk att det finns dom som byter efter 125 mil efter ovanstående.

Sjukt att köpa för 2-400 tusen utan att minst låna hem och provköra riktigt.

#2 • Uppdaterat: 2019-07-25 16:26
stonebreaker

Okunnigheten om vad som finns under bilplåten har sjunkit såå djupt att folk väljer att leasa en ny bil istället för att riskera att bli lurad av en bilskojjare!

#3 • Uppdaterat: 2019-07-25 16:58
Leif R

Låter kanske galet, men har trots åtskilliga nybilsköp ALDRIG, provkört! För mej har exempelvis, Vi Bilägare och andra motortidningar med en gedigen kunskap varit det avgörande! Därför har det varit lätt att direkt rata vissa modeller, bilmärken! Resultatet har blivit ett bilägande utan några som helst bekymmer! Det låter kanske överdrivet men är fakta, kalla det gärna tur, men fakta kvarstår! Resultatet har blivit olika märken, med stora försäljningsvolymer, så visst har motortidningarna en stor funktion att fylla!

#4 • Uppdaterat: 2019-07-25 17:07
FXX

Min fru är inne på sin tredje bil, hon har aldrig provkört, bara torrsimmat i bilhall. Men hon har aldrig tvivlat på mig som testförare:). En på gatan har en Porsche 991 Carrera S, en sån hade jag faktist kunnat köpa utan att provköra bara för att han har en sån.

Men visst, är bilköpet den största ekonomiska affären man gör vart 3’e år så kanske man måste fundera läänge, övertyga sig själv, banken och alla i sin omgivning att detta är det absolut rätta beslutet.

#5 • Uppdaterat: 2019-07-25 18:43
bgl

En skogsmaskintekniker som inbytesvärderat skogsmaskiner i 50 år fick en gång efter pensioneringen i trevligt umgängessammanhang frågan hur han så snabbt kunnat värdera maskiner till arbetsgivarens gagn. Svaret blev:
"man måste lära sig att skilja på absoluta fel och relativa fel"!
Absoluta fel är de som skiljer objektet från funktionen vid nyleverans, relativa fel är de som skiljer objektets funktion från andra med samma ålder och driftstid. Kostnaden för att åtgärda absoluta fel är enkel att uppskatta, kostnaden för att åtgärda relativa fel enligt denna definition är nästan omöjlig att uppskatta. Det avgörande vid bilköp är i så fall att identifiera de relativa felen.

#6 • Uppdaterat: 2019-07-25 19:15
Axa

Mso
Jag köpte min senaste bil utan en endaste meter provkörning. Hade inte ens sett den innan. :-)
Men jag är supernöjd ändå.

#7 • Uppdaterat: 2019-07-25 19:19
Axa

Någonting jag har lärt mig genom åren är att provkörning av bilen i 10 min eller en hel vecka är otillräckligt. Om en bil duger vet man när den och ägaren fått genomlida alla fyra årstiderna.

#8 • Uppdaterat: 2019-07-25 20:35
saabnisse

GRP har rätt, är man petig kan man också gunga lite fram och tillbaka och ta på sig ett bekymrat ansiktsuttryck, det räcker.

#9 • Uppdaterat: 2019-07-25 22:32
McTar

Mb600: Alla råd är ju inte bra råd.

#a • Uppdaterat: 2019-07-25 22:54
Kanske

Dyraste bil jag ägt per körd kilometer var en VW Passat TDI. Kostnaden i felsökning för alla elfel översteg vida bränslekostnaden och vanlig service. Jag kommer aldrig köpa en bil igen från VW och dess underbolag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.