Bild
Nästa artikel

"Var femte P-bot är fel"

Nyheter

Svenska bilister betalar upp till 100 miljoner kronor årligen i felaktiga p-böter. Var femte p-bot är felaktig.Juristen Conny Larsson i Stockholm riktar skarp kritik mot de privata p-bolagen och deras metoder.

Till vardags arbetar Conny Larsson som företagsjurist på ett av Sveriges största IT-företag. En del av sin fritid ägnar han åt att hjälpa enskilda mot parkeringsbolag som skrivit ut felaktiga parkeringsböter till oskyldiga bilister.
Idag gäller olika regelsystem vid parkering på privat tomtmark och parkering på gatumark. Conny Larsson menar att samhället givit parkeringsbolagen möjlighet att agera oseriöst när det gäller övervakningen av privat tomtmark. Samhället har ingen kontroll över parkeringsbolagens verksamhet. Det krävs inget tillstånd för att starta parkeringsbolag och det finns ingen tillsyn över verksamheten.

- Det är viktigt att poängtera att de här bolagen behövs, jag är ingen fiende till parkeringsövervakning. Men som systemet är idag har bolagen inget att förlora och allt att vinna på att missköta sig. Därför behöver de privata parkeringsbolagen en nagel i ögat.

Enligt Conny Larsson anlitas allt fler parkeringsbolag på så kallade "noll-avtal". Det innebär att bolagen inte får någon ersättning för att bedriva parkeringsövervakningen för en markägares räkning. Deras intäkter består endast av de böter de kan driva in.

- Detta är givetvis lönsamt för båda parter. Det finns t o m exempel där parkeringsbolagen betalar markägaren för att få sköta parkeringsövervakningen. Det säger sig självt att det då finns ett intresse att "lappa" så många bilister som möjligt.

Enligt Conny Larssons bedömning, är 10-20 procent av alla böteslappar som utfärdats av privata parkeringsbolag egentligen felaktiga.
 
- Parkeringsbolagen är beroende av inkomster från böter och gör allt de kan för att få in så mycket böter som möjligt. Rättssystemet uppmuntrar dessutom till genvägar och ger bolagen incitament för att uppträda ohederligt.
Om man drabbas av en felaktig p-bot, inte får gehör för sina invändningar hos parkeringsbolaget men vägrar att betala, väntar domstolen.


- I tingsrätten möter du parkeringsbolagets representant som ofta är en handläggare med väldigt stor erfarenhet. Det är också vanligt att bolaget anlitar en jurist som är specialist på dessa mål. Den parkerande hamnar i ett hopplöst underläge.

Omöjligt att försvara sig
Att själv anlita juridisk hjälp för att försvara sig är i praktiken omöjligt. Parkeringsärenden räknas som "småmål" och därmed är den maximala kostnadsersättningen begränsad till 1 320 kronor, även om man vinner i rätten. Enligt Conny Larsson är inte det tillräckligt för att ersätta de verkliga kostnaderna för juridisk hjälp.

- Domstolen kommer heller aldrig att kritisera ett parkeringsbolag för att det inleder en rättegång i onödan. Det finns en bestämmelse i rättegångsbalken som säger att om du inleder en rättegång i onödan, kan du få stå för ytterligare rättegångskostnader. Men det tillämpas i praktiken aldrig på parkeringsbolag. Därför kan de utan risk stämma en parkerande som vägrar att betala även om det finns vattentäta bevis på att parkeringsbolaget har fel!

Konstig regel
Det finns även en väldigt konstig regel i lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering, paragraf 10. Den säger att krav om kontrollavgift inte får utfärdas när det är uppenbart oskäligt. På grund av ordet "uppenbart" får parkeringsbolagen utfärda parkeringsböter även när det är oskäligt, så länge det inte är väldigt (d v s  "uppenbart") oskäligt! Därmed har samhället i praktiken uppmuntrat p-bolagen att strunta i alla slags skäl som anförs, så länge det i princip inte är fråga om liv eller död.

En annan märklighet i hur domstolarna hanterar parkeringsärenden, är att när ord står mot ord, vinner alltid parkeringsbolaget. Rätten anser att parkeringsvakter alltid är mer trovärdiga än den enskilde.

- Genom den här rättstillämpningen har man satt parkeringsvakterna och parkeringsbolagen i en ställning som närmast liknar en myndighet. Poliser har särskild trovärdighet under en rättegång men varför ska en parkeringsvakt ha det? De representerar ju bara ett parkeringsbolag som har ett ekonomiskt vinstintresse som motiv för att bötfälla så många som möjligt!

Parkeringsfrågorna har nyligen utretts av den statliga Parkeringsutredningen. Ett betänkande från den ligger och väntar på beslut från regeringen. Tyvärr har den missat några av de största problemen, menar Conny Larsson. Till exempel anser inte Parkeringsutredningen att det finns behov av någon tillsyn av bolagens verksamhet, såsom sker av bevakningsföretag och ordningsvakter.

- Man vill istället att parkeringsbolagens egen branschorganisation, Svepark, ska sköta detta. Vilkas intressen tror du att de går? Av ca 200 privata parkeringsbolag är endast ca 80 medlemmar i Svepark. Hur är det tänkt att Svepark skall bedriva tillsyn över dem som inte är deras medlemmar?

Tror inte på nämnd
Parkeringsutredningen föreslår också att det ska inrättas en Parkeringsnämnd, som ska sortera under Allmänna Reklamationsnämnden och där parkeringsärenden ska kunna prövas. En lösning som Conny Larsson inte tror på.

- Svepark har önskat att de vill att en avgift tas ut i den här parkeringsnämnden för att inte de enskilda ska överklaga "parkeringsböterna" i onödan! Och även i denna nämnd kommer den enskilde att ensam få möta parkeringsbolagens anställda och eventuellt också deras jurister. Den enskilde får ingen ersättning överhuvudtaget för juridiskt ombud och hela systemet syftar till att fortsätta ge den enskilde budskapet att det inte är någon ide att bråka.

Egentligen är det enda vettiga att betala "böterna", även om man är säker på att man är oskyldig, säger Conny Larsson.

- För vem vill riskera att förlora tusentals kronor och lägga ner massa jobb för att undgå en felaktigt utfärdad kontrollavgift på några hundralappar? Det är detta som de stora privata parkeringsbolagen utnyttjar och som den statliga Parkeringsutredningen stödjer.          
TEXT: TOMMY WAHLSTRÃ-M                                   
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Ulrika
2007-09-07 20:24

Jag är en av tusentals drabbade av CarPark's utpressningsmetoder och vill gärna veta hur vi kan hjälpa Conny Larsson? Alla ska vara lika inför lagen och här har man lyckats vrida till det så att det inte är så.

#1
Will
2007-09-07 23:58

Jag fick en P-bot av skitföretaget CarPark på några hundra.."Kvitto saknas" avgavs som skäl trots att kvittot låg fullt synligt bakom vindrutan..
Biltema säljer annars snabblim fär en tia. Fungerar säkert utmärkt som ersättning för mynt i CP:s P-automater...

#1
Lotta
2007-09-08 01:31

Jag råkade av misstag parkera på en plats för handikappade för jag såg verkligen inte skylten som angav det. Skylten satt högt över bilens tak så vem tittar upp mot himlen då man kör. Ingen handikappsymbol fanns heller utmärkt på asfalten vid den aktuella platsen. Vidare uträttade jag ett ärende som tog max 1 minut och hade då en p-bot då jag kom tillbaka till bilen. Jag försökte diskutera med personen från CarPark som skrev boten men förgäves. Han var hur otrevlig som helst och lyssnade inte ett dugg på mig. Ringde till Car Parks huvudkontor men de kunde inget göra. Kollade även med kommunens regler som bl.a. var att de väntar mellan 4-5 min. innan de skriver ut en bot. Men inte Car Park inte - där hinner man knappt ut ur bilen förrän de dyker på en. Ett helt klart maffiaföretag, så när jag bilar till andra städer parkerar jag ALDRIG på ett ställe där CarPark huserar. Märkligt att de får fortsätta som de gör. 700 kr kostade detta mig vilket är på tok för mycket - hälften hade räckt.

#1
Peter
2007-09-08 01:54

Fick en bot av cp för många år sedan, och ringde deras växel och förklarade varför den var felaktig, men de tyckte väl att jag skulle betala, men om det fanns vittnen så kanske det skulle ordna sig.
Problemet var att jag blivit botad för parkering utan betalning av p-avgift i centrala stockholm, då var min bil parkerad vid centralstationen i KIRUNA........har därefter satt en ära i att jävlas med detta skitbolag vid de fåtal tillfällen då jag fått en bot....

#1
Will
2007-09-08 18:41

Del 2:
Nästa gång jag parkerade på samma plats råkade en anställd "lappare" med tjänstebilen från CarPark vistas på platsen, vilt skrivande boter.
Jag nämnde mitt problem för honom och fick svaret: "Du kan ju alltid kontakta huvudkontoret men det händer inget, alla som klagar ljuger ju.."
Jag blev alltså direkt anklagad för lögn av en CP-anställd!. Det kliade lite i högernäven men jag besinnade mig lyckligtvis.
Serviceandan påminner om den förut så populära teckningen från Staffans Stollar. "Jag behöver inte gå nån jävla charmkurs, jag har redan en positiv inställning till dom idioter som kommer hit och gnäller.."
Har dock köpt snabblim...två tuber.

#1
Raul
2007-09-08 22:18

Jag lyckades få en böteslapp för att jag parkerat i handikappruta, när jag inte äns hade gjort det! Vilka var det om inte CP . Dom ansåg att jag hade parkerat fel när jag hade parkerat bredvid en handikappruta och inte äns hörnet av min bil (en liten fiesta!) var över på handikappplatsen, och då är den inte äns utmärkt med en ruta! Fick snällt betala 1000kr till dessa jäkla gamar för vad kunde man göra när överklagan inte hjälpte! Alla borde enas för att hjälpa Conny och gå emot dessa svindlare! Snabblim är åtminstone en billig investering..

#1
Warmonger
2007-09-09 04:11

Snabblim låter som en bra idé.

#1
Ingvar
2007-09-09 23:25

Varför inte använda kameran i mobilen när man anser att bilen är rätt parkerad.
Tillbaka till bilskolan om man parkerar för nära gatukorsningar,
hindrar stora fordon , m.m.
Hur skall vi sponsra Conny Larsson för hans fina jobb att bistå bilisterna?
Parkerade en gång på Tekniska museet och fick en p-bot för att jag hindrade brandväg till Sjöhistoriska. Det var en lögn från lappgubbens sida för att han skulle vinna dagens tävling.
Jag överklagade direkt och sade till dem att vi ses inför rätten.
Det blev lite brevväxling men sen hände ingenting från p-bolagets sida.

#1
Anders
2007-09-10 14:14

Vill bara säga att om man ska överklaga en pbot så måste man minst göra det 2 ggr, för första gången får du alltid tillbaka att din överklagan ej regleras, så man måste alltid skicka in 2 ggr, har hänt mig 3 ggr, när dom lappat fel, och alla 3 har blivit avskriva efter 2 överklagan men aldrig vid första. STÅ PÅ ER

#1
Greger
2007-09-10 21:50

Har blivit drabbad av felaktig lappning. P-vakten var för bekväm och tittade inte på båda sidor av vindrutan. Jag hämtade utdrag via kontokortsföretaget och visade car park att det var betalt och plats och datum stämde. Blir så hatisk mot detta maktmissbruk. Kommer att köpa lim på biltema. Bra idé

#1
karl
2007-09-11 01:15

låt limmet flöda över alla car parks automater

#1
josef
2007-09-11 01:24

nog borde alla villkor stå vid infarten till parkeringen typ att det kostar 1000kr att ej ha giltig biljett 700kr för att stå i handikappruta
varför har så många komuner sålt rätten till car park??????????

#1
Susanne
2007-09-11 08:24

Det finns mycket att säga om ett bolag som Carpark. Jag blev 2005 delakigt lappad och hamnade till slut i rättegång med allt vad det innebär. Hade turen att stöta på Conny och hans kollega i samband med detta. Mitt fall blev uppmärksammat i media, läs gärna min historia på www.utbult.dinstudio.se. Jag förundras över att just Carpark förekommer i nästa alla skriverier och reportage om p-polag. Det säger väl en hel del om just detta bolag. För mig som varit drabbad är deras metod helt uppenbar!

#1
Måns Pär Fogelberg
2007-09-11 17:54

Efter flera felaktiga böter fick jag nog och tog med kameran till bilen som regel. Nästa gång fel bot skrevs ut tog jag bild mot klockan samtidigt som jag höll upp boten. Jag hade alltså fotobevis på att felaktig tid angetts på min bot. De skrev en kontrolltid på 20 minuter senare än vad klockan var när jag kom ut till bilen. Fotobevis bifogades i en anmälan, men ändå tog polisen inte upp det hela. Securitas skulle ge igenom ärendet själva, men allt jag fick till svar var ett felstavat, handskrivet brev från p-vakten i fråga om att han minsann "aldrig skulle skriva ut fel tid" på en p-bot. Men uppenbarligen. Jag orkade aldrig gå vidare. Men jag fick aldrig mer några felaktiga böter i varje fall.

#1
kalle
2007-09-11 23:51

Bojkotta alla affärer som anlitar CARPARK till sina parkeringsplatser. Uppmana alla ni känner att .göra detsamma.
asfaltstjära och eller epoxilim är annars en annan utväg.

#1
Eric Andersson
2007-09-12 15:15

Det är bara att bojkotta detta maffia företag. Deras metoder är så usla att det inte är sant.
Tips1: Superlim från Biltema. Spruta in in automaten. Kanonbra metod.

Tips 2: Då det är kommunen som anlitar detta oserisösa företag som känns om om det är itallienska maffian skall ni kontakta er politiker hos er kommun och informera att om de inte sköter sig kommer ni att rösta emot dom i de kommunal valen. Fungerar underbart bra då de är livrädda att mista sina inkomster.

Tips 3: Försök att undivka alla anläggningar där CP sköter.

#1
Domstolsjurist
2007-09-12 17:00

Enskilda fall kan naturligtvis inte kommenteras men som erfaren domstolsjurist vill jag ändå komma med några små ord på vägen. Mål av denna typ handläggs ofta av domstolens tingsnotarier vilka är besjälade av en stark känsla för rättssäkerhet. Med andra ord överväger de noga utslaget i en dom före expediering (bl.a. av skräck för att döma fel). När den påstått felparkerande är närvarande vid sammanträde för muntlig förberedelse i tingsrätten kan vederbörande faktiskt påräkna en icke föraktlig "hjälp" av rättens ordförande. Härvidlag brukar parterna förlikas och vardera parten står sina rättegångskostnader. Tyvärr känner många svenskar bättre till det amerikanska rättssystemet än det svenska. Det är beklagligt och leder ofta till rättsförluster för den enskilde. Sammanfattningsvis: Ge inte upp. Överklaga kontrollavgiften till närmaste tingsrätt och för en öppen dialog med domstolsjuristen.

#1
Rolf Lundfelt
2007-09-13 01:39

Genmäle till "Domstolsjurist"

Såvitt jag förstår kritiserar inte Conny rättens ledamöter. Jag känner mig främmande för, att såsom "Domstolsjurist" gör, sätta olika kategorier av domare framför andra vad gäller sitt rättspatos och sin oväld som domare.

Rättssystemet är utformat så att det gynnar p-bolagen och att dessa givetvis utnyttjar detta.

Att rätten utövar processledning gäller generellt i s k småmål och är inget unikt för p-målen. Problemet blir att domstolen, även om den värnar om rättssäkerheten, samtidigt måste ta hänsyn till de rättsregler och vägledande avgöranden som så ensidigt gynnar p-bolagen på den enskildes bekostnad. Mot detta hjälper ingen processledningen hur välmenande den än må vara.

Jag tror därför inte att de enskilda parkerande som drabbas av dessa p-bolag finner anledning deldela "Domstolsjurists" optimism.

Därtill förstår jag inte "Domstolsjurists" avslutning med uppmaningen att man skall överklaga till närmaste tingsrätt. Saken ligger ju till så att det är p-bolaget som väcker talan och laga forum är inte närmaste tingsrätt, utan tingsrätten i den domsaga där parkeringen ägt rum.

#1
Observatör
2007-09-16 23:57

Observatör

Helt otroligt bra skrivet Tommy Wahlström, du behöver allt stöd i din kamp. Jag bedriver själv en kamp på min hemort där Carpark härjar. Jag har inte åkt på några felparkeringsavgifter för egen del på många år men däremot har jag haft anledning att hjälpa andra som fått felaktig lappning mot sig.

Det är många som vänt sig till mig om sina felaktigt utfärdade felparkeringsavgifter så jag kan säkert påstå att Carpark systematiskt utfärdar p-bot i strid mot gällande parkerings- och trafikregler. Tyvärr finns ingen som vill ta emot en anmälan om detta att de systematiskt jobbar med felaktigt utfärdade bot. Jag har även varit i kontakt med branschorganisationen Svepark, men de går bara Carparks ärenden. De är inte objektiva i dessa ärenden. Carpark sitter ju också i Sveparks styrelse.

Carpark chansar och många tar som alla vet inte strid utan betalar. Det är en del i Carparks affärsidé. Märker de att motståndet är för stort eller p-boten för uppenbart felaktig då betalar de tillbaka. När de har betalat tillbaka har de också omöjliggjort rättslig prövning. För om du ringer polisen och säger att de utfärdat p-bot i strid mot gällande regler säger de att du ska vända dig till P-företaget. När de hör att du fått rättning säger de "Det är väl bra, då är det väl inget problem". Ja men de gör detta systematiskt, de är det jag vill anmäla. De utfärdar p-bot utanför skyltat område, på kommunens gatumark (vändplan i bostadsområde) etc. Nej, det kan vi inte göra något åt säger polisen.

Carpark gör alltså lika som katalogskojare. Katalogskojare skickar ut massor med fakturaliknande korrekturunderlag. Det räcker med att tio procent av mottagarna går på finten och tror att de ska betala, det ger tillräckliga intäkter. Carpark skriver ut massor med p-bot som är felaktiga, tillräckligt många betalar utan att bråka.

En väg som kan vara värd att pröva är att vända sig till fastighetsägaren istället för Carpark. Carpark har proffs som tar emot klagomål medan fastighetsägaren ofta inte har något ont uppsåt. När fastighetsägaren får klart för sig hur lurigt Carpark jobbar så kan de förhoppningsvis överväga att anlita någon som följer de etiska regler som de säger sig jobba efter. Fastighetsägaren har bara avhänt sig den jobbiga parkeringsbevakningen. De har för, typ två kronor fått Carpark att göra jobbet. Jag vet även fall där Carpark betalar för att få bevaka en parkeringsplats.

#1
antonio
2007-09-29 20:55

Gud säger vänd andra kinden.
Jag säger en smäll i ansikte till dem som försöker att luras !!
Skärp Parkeringsvakter!! Alla vet hur svårt detta är att ha en bil!!
Tack och löv att det finns många av dem som är riktig bra!

Ciao
Antonio

#1
P-O
2007-10-21 15:47

CarPark mäste vara Sveriges ohederligaste och mest otrevliga företag. Har haft med dem att göra då jag blev "lappad" då de menade att jag stod på en handikapplats. Vilket jag inte gjorde. Skyltningen var otydlig och vägmarkeringen felaktig. Den nonchalans och otrevliga attityd som bemötte mig med var häpnadsväckande. Att få rättelse var naturligtvis inte att tänka på.

#1
yang
2007-10-22 01:30

Jag bor i Beijing, Kina, sen ett par år. Här finns P-vakter numera överallt. De hjälper till att hitta en ledig p-plats och t.o.m att få in bilen i den. Skulle P-vakterna i Sverige/Stockholm(som är min hemstad) ha visat denna serviceanda skulle de nog sluppit bli kallade lapplisor och penissar. Nu är ju den svenska strategin istället att smyga i buskarna och lappa direkt någon ställt sig fel. Detta gäller både kommunala och privata p-vakter. Även polisen har liknande attityd vad gäller trafikbrott. Denna attityd ligger snubblande nära "brottsprovokation", eftersom man inte ingriper under pågående "brott" utan botar efteråt. Att komma till rätta med detta problem är svårt sålänge P-bolagen inklusive kommunen "budgeterar" antal intäkter från böter. Vid varje uppföljning av budget blir det uppenbart vilka distrikt som lever upp till budget och vilka inte gör det! Detta är i grunden ett ledningsproblem. Så länge cheferna styr med budgeten visar de också en attityd till hur man ska förhålla sig till "kunderna". Lappa mer kan bli ett mantra väldigt lätt. För att komma ur denna onda cirkel föreslår jag att man budgeterar rimlig intäkt från P-automater (går att beräkna) och att alla P-böter (misslyckade service insatser) dras av från automatintäkten, för att mäta effektiviteten av parkeringsverksamheten.

#1
JULIUS
2007-11-02 01:04

Gör så här:
1) Alltid överklaga varje kontrollavgift 2-3 gånger, ni kan vinna ett år
och försena betalningen på detta vis
2) Bästa sätt att överklaga är att förneka händelsen överhuvudtaget, vid denna tidpunkt ni har varit på besök hos sin mama som kan vittna
3) Om 1) OCH 2) inte fungerar och ni tvingas att betala typ 400 SEK, gör så här, betala 120 SEK idag, 180 SEK i morgon och 101 SEK dag tre. Då ni skall ringa kundtjänsten, förklara att ni har har delat betalningen i 3 delar, eftersom ni har saknat hela summan på en gång. Och detta har uppståt ett fel, så de måste återbetala 1 krona tillbacka, lite jobb för CARPARK ekonomi avdelningen

#1
Will
2007-11-08 08:42

Julius, den metoden har jag prövat redan för trettio år sedan..
Slutade med att jag fick inkassokrav på två (2) kronor + div "avgifter".
Började med krav från den kommun jag "parkerat fel" i.
Visade mina postkvitor. Allt OK
Fick krav från min hemkommun. Visade kvitton. Allt OK..
Fick krav från "gossarna i Borlänge" TSV hette det då... Sände kopior på kvitton. Allt OK.
Fick inkassokrav. Visade kvitton. Allt OK...

Hela orsaken till detta var att jag betalat in med kronor+ören.. i tre/fyra omgångar. Plus 25 öre i "överavgift".
Dataprogget som registrerade inbetalda böter räknade inte ören!
Följaktligen saknades det två spänn, trodde den....Sen satte karusellen igång..
Har dock ännu inte fått min 25-öring i retur.
Hmm, 25öre + 8% ränta i drygt 30 år? Plus föseningsavgift?

#1
Ronny
2008-01-24 00:18

superlim är en toppen ide. tack du ..ska sprida ryktet vdare

#1
matte
2008-01-25 23:43

Tjoho CP försökte kacka mig på näsan men jag hade bilder på felaktig skyltning och jag läste lagen för dom.
Skickade in överklagan men de har ännu inte hört av sig med den begärda ursäkten.
Tips till Uppsalabor parkeringsligisten PARKIA har inget inkasso för han vill ingen ha att göra med.
Hahahahahah där fick du uffe, nu kom saningen ut

#1
Göran Sandberg
2008-02-29 19:38

Vår bostadsrättsföreningen har valt Car Park för att de inte kostar något då de får ensamrätt att sätta böteslappar på vår parkeringsplats. Och de gör de. De står och smyger och så fort någon lämnar bilen så är de framme och lappar, på mindre än tio minuter. Föreningen har sagt åt dom att göra skyltarna tydliga. Men det ligger inte i deras intresse. De har otydliga skyltar så folk betalar men fattar inte att de också måste ha ett särskilt tillstånd som ska läggas i rutan. Det följer helt och hållet deras grundprincip att vara otydlig så att folk parkerar fel. Jag vill varna all från att anlita dem. De som bor i området måste få kunna ställa ifrån sig bilen för att hämta och lämna saker liksom att deras besökare ska kunna hinna få en tillståndslapp.

#1
Stefan Alm
2008-03-06 12:17

Kläm åt CarPark där det gör mest ont - i blånboken dvs i resultaträkningen och indirekt i deras anseende hos deras företagskunder.
Handla INTE i affärer vars parkeringar övervakas av CarPark. Hyr inte lokal av fastighetsägare som nyttjar CarPark. Om du kan, så planera och förlägg inte ditt företags aktiviteter på anläggningar som nyttjar CarParks tjänster. Bo inte på hotell som samarbetar med Carpark etc etc.
Är du i sådan position att du kan välja bort företag/fastighetsägare som samarbetar med CarPark - GÖR DET !
CarPark visar inte rimlig hänsyn till medmänniskor i NÖD. Läs om hur man lappade bilar när utebrända hyresgäster på Potatisåkern i Malmö försökte rädda sina sista ägodelar.
http://sydsvenskan.se/malmo/article292992.ece .
Sälj dina aktier i Wihlborgs Fastighetsbolag - dom nyttjar CarPark. Ta alla tillfällen i akt att tala om varför du väljer bort vissa leverantörer.
Kräv att CarPark utesluts ur Sveriges Branschorganisation för Parkering; Svenska Parkeringsföreningen - http://www.svepark.se/index1.asp. Dom följer inte föreningens etiska regler! Verka för att Kronofogden och svenska inkassoföretag med gott rykte vägrar att samarbeta med CarPark, då dom uppträder på ett oseriöst sätt.

#1
Kia
2008-05-25 18:34

Hej!
Hur kan ett så oproffessionellt bevakningsföretag som PARKIA KB få vara kvar??? Personal ute på fältet är konflikträdda, drar så fort man ifrågarsätter boten. När man ringer PARKIA så är personen i den andra änden av luren hur oförskämd som helst. Sköter man ett bolag så?? Detta företag är inte branchanslutna men det kanske beror på att inom branchen finns regler som ska följas.

#1
Connie delcomyn
2008-07-27 19:03

Hej fick p bot av en alckohålpåverkad man som smög sig på min bil
när jag satt bredvid bilen och hade picknic ! vad ska man göra?

#1
Ted Andersson
2008-12-15 12:32

Parkia KB i Uppsala är inte kloka inte nog med att parkeringsvakten försökte köra över mig. Deras arroganta stil och vägrar lämna ut namn på vakten. Men de tar heller inte ansvar för hur deras personal kör. Har beställt ut kopior på foton som sägs ha tagits men får inga. Boten är felaktig tiden stämmer ej. Dags för myndigheterna att agera kanske. Polisanmälde händelsen det lades ner fast det fanns vittne. Vilket jävla land vi lever i.

#1
Zigi
2009-01-31 17:58

PBB Norden är utan tvekan en av sämsta,trakkaserar bilförare och har en otroligt okunning personal,varning!!

#1
Valle
2009-03-09 13:42

Det är tråkigt att få pbot för att man parkerat på handikapplatsen eller att de missat p-lapp. Men att få böter på en gratis parkering vid pendeltåget? Vad gör man då???

#1
Anders Brink
2009-03-24 10:09

Jag saknar ord! Fick en bot den 19/3-09 av P-bolaget Sydpark AB trotts att jag hade ett väl synligt p-tillstånd i min bils framruta. Jag kontaktade bolaget som ligger i Helsingborg, dagen där på efter det att jag konstaterade att jag blivigt bötfälld, då hävdar man att dem var två kontrollanter på plats samt att man fotograferat bilen.
Jag ber dem maila över fotona till mig, men ännu har jag inte erhålligt några bilder. Det finns ett ordspråk som säger: Blir du inte Polis så kan du bli antingen militär eller P-lisa.

#1
ställa
2009-05-06 12:44

Min mor fick en pbot på 600kr när hon parkerade vid statoil Munkebäck i Göteborg. 10 cm från statoilsgräns ligger systemet. Min mor hade i första hand ett ärende till statoil men kom påväg ut ur bilen på att hon lovat köpa vin till kvällens tillställning och gick då först till systemet. Kom ut 4 min senare och hade fått en pbot. Det visade sig att statoil hade två gorillor från pbolaget utplacerade på tomten för att studera vart folk ställer sig och vart de går först. Min mor gick då in på statoil och handlade, som planerat, men statoil vägrade hjälpa henne, och gorillorna ute på tomten vägrade prata med henne. Vad gör man nu? På området finns säkert 80 p-platser inom 20m avstånd från både satoil och systemet. 600kr är mycket pengar för en ensamstående servitris. Min mor talar dålig svenska och jag har lovat henne att försöka prata med statoil, men vad kan man säga om läget är sådant som skrivet i artikeln ovan? Det här känns som ett typiskt fall av provision orienterat arbete. Det här beteendet måste upphöra, vad är det för samhälle vi lever i? Jag är riktigt upprörd och besviken.

#1
Mona
2009-05-29 18:11

Då kan vi lägga till Q-park till listan över felaktiga bötesutskrivare. Fick böter för parkering på en parkeringsplats jag inte ens parkerat på. Jag fick reda på det genom betalningspåminelse för obetald bot (givetvis! hur skulle jag kunna fått boten när bilen inte ens var på den aktuella parkeringen). Trots att jag upprepade gånger bestridit böter och inkasso samt begärt att få se de påstådda fotona så hotar de nu med tingsrätt. Givetvis har jag inte fått se några foton. De påstår att jag har bevisbördan. Hur bevisar jag att bilen var på min hemmaparkering vid den aktuella tidpunkten. Jag tog ju inga foton då eftersom jag inte visste att jag skulle bli bötfälld.
Otroligt att de kan få hålla på så här.

#1
Jonas Kallmen
2009-07-05 15:50

Ulf Bellås på Parkia i Uppsala måste vara världens mest oseriösa P-vakt. När man ringer och påtalar att en P-automat är trasig får man rådet att lägga en lapp om saken i rutan istället för biljett. Vad får man som tack? P-böter! /J

#1
Bosse Lind
2009-07-17 15:41

Ang. parkia så hade jag tur som stod vid min bil när han kommer och kollar p-biljetterna. Det som händer är att han börjar skriva ut en böteslapp på min bil med giltig biljett (månads) och jag får påpeka att det kanske är läge att titta i vindrutan först innan du börjar skriva jodå det höll han ju med om. Vad hade hänt om jag inte var där och han hade fått agera utan insyn , sedan är man ju rättslös mot dom , för jag måste ju fundera hur många böteslappar som han skriver ut på oskälig grund. Mvh Bosse Lind Uppsala

#1
Set Melander
2009-09-22 00:31

Jag har fått p-böter efter att ha haft min bil uppställd över natten på en handikappparkeringsplats utanför min bostad, trots att jag har handikapptillstånd synligt anbringat enligt regelverket.
Securitas i detta fall, har t o m stämt mig för att jag vägrar betala. Securitas agerar mycket märkligt och snubblande nära rena maffiamedtoder, jag välkomnar en granskning av parkeringsbolagen. I mitt fall har jag både vittnen och fotobevis som styrker mina uppgifter.
Dessutom har nästan 20 år av personlig erfarenhet av bevakningsbranschen och parkeringsövervakning, något verkar systematiserat och vedertaget fel inom dessa bolags rutiner idag.
Lär bli ett överklagagnade oavsett utgången av tingsrättsförhandlingarna.

#1
Bolibompa
2010-05-25 03:59

Jag råder ALLA att ALDRIG handla i butiker etc som nyttjar eller finns i områden där CarPark huserar, tex Coop Forum i Fittja, i gamla OBS.
Själv har jag helt slutat handla där.
Jag kommer i alla sammanhang och för evigt framöver propagera mot och informera om CarParks metoder. Konceptet är liknande Resurs Banks. Dvs att kunden ska göra fel.
CarPark får alla böter och inget annat därför är allt uppbyggt på att det ska bli så många böter som möjligt. Pvakten (??) kommer inom 15 minuter och finns alltså i området, du kanske ser han/henne när du kommer, kan eventuellt vara butiksanställd eller liknande?. Men jag tror själv att hans/hennes inkomster grundar sig ENBART på böterna.
Du får i parkeringshus!! 300 i böter även om du har betalt för din parkering. Tro inte det finns bommar etc som jag är van vid och därför går i fällan. Att du stoppat in ditt kreditkort för förskottsbetalning hjälper inte, det går inte, avräkning sker när du åter stoppar in kortet för sluträkning. Har du nu inte haft första utskriften i bilen (OBS INGET EGENTLIGT KVITTO) så blir det böter SOM INTE KAN KORRIGERAS FAST DU HAR ANVÄNT KREDITKORTET och betalat markägarens hyra och har ett slags remsor på det.
Det är ett oetiskt affärskoncept typiskt vår tid och sägs vara framtaget av ekonomistudenter i Uppsala.
Bara så ni vet.
Om man istället kunde knappa in sitt bilnummer!!!
-ljushuvven? - så skulle böterna snabbt minska.
Då kan betalningen aldrig ifrågasättas.

#1
Bolibompa
2010-05-25 04:25

UNDRAR JUST varför det inte finns bommar? Ännu en ide i konceptet naturligtvis.
Först bötfäller man de som gör allt för att betala, men jag kan inte se min betalning dragen från kontot ännu dagen efter. Hm.
Sen: varför inga bommar? Är det bara för alla betalningsovilliga att köra ut efteråt? Nej, du har dragit kreditkortet första gången och är registerrad
och på så sätt så du måste i detta fall fullfölja annars blir det böter? Vissa ska bara frestas? Har du INTE använt kreditkortet så får du direktböter av närvarande person.
Jag tror inte det fungerar bättre för kontantbetalande FÖR DÅ FINNS INTE ETT UNS BEVIS FÖR ATT JUST DU BETALAT FÖR JUST DIN BIL. Och whattheheck - vi är 280 i vår BRF och alla vet nu allt om CarPark. Sprid vidare.

#1
Bolibompa
2010-06-09 02:03

När jag härnedan skrev CarPark så är det samma som numera QPark, det står QPark på de sk automatkvittona.

#2
Ack
2010-10-11 15:59

Fick idag en p-bot från q-park när jag ställt mig utanför Linnéuniversitetet i Kalmar. Det finns alldeles för få parkeringsplatser på detta ställe och vid lunchtid är det alltid så fullt att folk blir tvungna att rada upp sig längs med det runda huset, ställa sig utanför de markerade platserna, eller ställa sig i ett dike. Jag stod längs med huset under en föreläsning och fick då smaka. Jag tycker det är kommunen som borde betala böter för att det inte finns parkeringsplatser.

#3
Örebroaren
2010-10-19 00:27

Fick en p-bot på 1000kr i Örebro idag av Q-park, jag stod på en handikapp parkering enligt dem. Personen som skrev boten måste ha varit jävligt snabb, det står på kvittot att startiden 15.05 och sluttiden 15.06. Så inom 1minut ska han ha hunnit kollat på bilen och fotat osv..

Någon som kan hjälpa, hur jag kan överklaga denna händelse? 1000kr/min, fyfan jag mår illa!!

#4
dilya
2010-11-23 16:41

Hej! håller med om securitas bolaget! fick fel p-bot. överklagade med bilder, vittne och allt. men skickar tillbaka bara en standardsvar. som passar inte ens till frågan. och det finns inte nån som man kan prata med. försökte med receptionen men hon lägger bara på.

#5
Monica Ottosson
2010-12-06 00:09

För ca 1,5 år sen parkerade jag på en parekring, som bevakades av Malmö Kommuns parkeringsbolag. Eftersom jag har Handikapp-tillstånd, så får jag parkera 3 timmar där det är P-förbud, så jag visade mitt tillstånd för vakten och blev anvisad en parkering precis vid ingången. Det skulle vara Loppis. När jag kom ut efter 3 timmar har jag fått böter 500kr. Så klart bestrider jag detta och det går till Tingsrätten och brevväxlingen har varit enorm och förhandlingar har varit inbokade och ändrade. Nu kom domen; jag ska betala 500 + 450 i avgifter. SNÄLLA HJÄLP MIG!

#6
Eva Morberg
2010-12-15 08:43

Jag är nyinflyttad i en bostadsrättsförening som har ett s k "nollavtal" avtal med Q-park.
Första gången jag fick känna av Q-parks metoder var när jag flyttade in. En av deras p-vakter hade passat på att "lappa" flyttbussen eftersom den stått parkerad framför porten i sju minuter och enligt vakten var det bara tillåtet att parkera under sex minuter. Detta ansåg han gällde även vid inflyttning.

Nu är det dags igen!
Jag har varit bortrest över helgen och när jag kom ut i morse var bilen fullständigt översnöad (inklusive vindrutan) och under torkarbladet satt tre böteslappar instuckna - 3 x 400:-. Fullständigt orimligt alltså, men man är tydligen helt rättslös när det kommer till Q-park och deras godtyckliga sätt att lappa bilar (=skaffa inkomster till det egna bolaget).

Nu vill jag rikta en varning till alla bostadsrättsföreningar och andra privata markägare. Se upp med Q-park. Det är inte seriösa utan utnyttjar sina "nollavtal" på ett närmast kriminellt sätt.

#7
Peter Stigson
2011-01-04 22:18

Fick en bot idag Där det stod att jag var felparkerad. Var borta i 3minuter och fick en bot. En lite fråga jag har bara är att halva bilen stod Framför skylten som säger at man får parkera efer den och lite mer än halva stod på "rätt" sida. Är det hela bilen som ska vara på rätt sida???ler hur lyder reglerna?

#8
Anna-Karin Zetterman
2011-01-21 14:49

Jag blev lappad för att ha lämnat bilen utanför källaringången till mina föräldrars lägenhet i HSB, alltså privat mark. På boten står det exakt tid på 6 min och 40 sek. När jag ringer och vill förklara att jag måste hjälpa mina 87-åriga föräldrar upp för trapporna efter läkarbesök, får jag blankt nej till att riva boten. Vad som förbryllar mig än mer, är att de påstår att de har ett ORIGINAL av boten som säger att jag stått längre än tiden på mitt exemplar. Hur går detta till??

#9
Pendeltågshämtaren
2011-01-25 02:07

Q-park i Sollentuna jobbar i team en civil som spanar och dirigerar sin kompisvakt som är uniformerad via telefon. Sen saltar dom kontrolltiderna till standard 15 eller 20 min oavsett hur läng man varit borta från bilen. Fick två helt obegriplig böter då jag bara varit bort frän bilen 2-3 min och har därefter studerat q-parks arbetsmetod. Osmakligt tycker jag även om man iofs gjort fel då man stigit ut bilen utan att betala, för att möta sina barn som kommer med pendeltåget? Känner mig blåst

#10
Johanna W Handläggare Överklagningsenheten
2011-01-25 21:53

Trots att jag har parkeringsbevis samt kontrakt på den p-plats jag står på fick jag en avgift av Q-park. Som svar på min överklagan där jag skickade in kopior på dessa står det att "Det är beklagligt om du missuppfattat vad som gäller på platsen eller misstagit denna plats för din egen.". WTF!!!!!

#11
Emil den matglade
2011-02-14 23:40

Fick en p-bot av Securitas då jag parkerat utanför en resturang i närheten, mailade direkt och bifogade en bild på kvittot men tröga som dom var vägrade dom ge efter och förklarade åter igen att parkeringen endast var för matkunder.

Bilarna som stod brevid mig hade också fått var sin lapp, klart att det ger en stadig inkomst om inte ett kvitto är tillräckligt med bevis...

Jag hoppas att det var sista kebabrullen jag köpte för 480 kr!

#12
Bil ägare i sverige
2011-02-21 13:21

Fick p-böte på en parkering som biljettautomaten var ur funktion . Jag ringde till bolaget och anmälde sitt fel på aparat och dom försökte att övertyga mig att leta i område en annan aparat som fungerar !! Känns overkligt och tragiskt samtidigt ..Tar betalt för en tjänst som jag levererar inte !!!!!

#13
A A
2011-02-25 11:44

Q-park är helt klart ett av de bolag som använder sig av tvivelaktiga affärsmetoder. Har nu på två månader råkat ut för deras kriminella metoder vid tre tillfällen. Vid samtliga tillfällen har jag stått parkerad på vanliga avgiftsfria p-platser. Alltså varken boendeparkering eller tidbegränsade platser. Den första fick jag avskriven efter överklagan och de andra två är under utredning just nu. Alla har inträffat i Kungsängen, Upplands-Bro kommun på helt tomma parkeringsplatser i bostadsområden. Det säger det mesta om hur ivrigt de letar efter bilar att lappa. Skulle inte sagt något om min bil stått felaktigt/trafikfarligt parkerad. Men detta liknar ju ren och skär indrivningsverksamhet.

#14
2012-05-16 11:36

www.Pfines.com
Ny hemsida tillåter anonym registrering av felparkeringsavgifter. Det skapas statistik över parkeringsplatser och parkeringsbolag, så du får en överblick över bötesnivån. Användaren kan skicka ett meddelande till andra användare som har fått böter på samma parkeringsplats, och du kan ta emot meddelanden från andra. Detta gör det möjligt för dem att skapa en gemensam röst för parkerings företag.
Vi har länkat till din webbplats och vill höra om du är intresserad av att länka till vår.

Med vänliga hälsningar
Pfines.com
af: TommyClemmensen

#15
2016-10-28 21:36

Q-Park Kista... Utfärdar P-bot på hustruns bil när den stod parkerad på hennes egen plats på företaget med väl synligt tillstånd i framrutan med hänvisning till att tillståndet inte var synligt. En Cooper Countryman har en svart kant på rutan och försänkt instrumentbräda vilket gör att man måste gå fram till bilen och titta, inte stå 3 meter ifrån. Q-Park accepterar inte heller vårt bestridande med förklaring och bilder vilket gör att vi nu går vidare. Eftersom min hustru gjort allt rätt är det här ett övergrepp som jag tror ALLA skulle reagera på om det gällde dem! Hade hon missat eller stått fel hade vi betalat, nu är vi riktigt arga och kommer dra det här inför rätta om det så krävs! Får de göra så här går INGEN säker om det står Q-Park på skyltarna! Q står väl ändå inte för Quality? Borde vara Quisling...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.