Nästa artikel
Vanligare med hackade billås
Nyheter

Vanligare med hackade billås

Publicerad 7 augusti 2014
Bilinbrott ser inte längre ut så här, nu använder tjuvarna datorutrustning för att komma in i din bil.
Amerikanska försäkringsutredningsutredaren NICB varnar för att biltjuvar blivit bättre på att hacka nyckelkoderna till nya bilar.
NICB säger att de senaste åren har det blivit allt vanligare att biltjuvar avslöjas med en ”mystisk låda” som används för att låsa upp fjärrstyrda lås. Amerikanska polisen vill inte berätta om de vet hur det fungerar men enligt NICBs experter så har någon antagligen hittat en svaghet i den algoritm som biltillverkarna använder till fjärrlåsen.
 
Enligt de övervakningsbilder som visar inbrotten så skannar tjuvarna signalen när bilägaren låser sin bil och kan då med hjälp av ”lådan” låsa upp bilen igen. Biltillverkarna försöker förstås motverka detta genom att fortsätta utveckla sina låssystem. NICBs rekommendation för att undvika inbrott med den här tekniken är att låsa bilen manuellt, då finns ingen signal att avkoda.

Diskutera: Hur skyddar du dig från bilinbrott?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-08-07 10:30
Bortom

Fler och fler bilar har bara nödnyckel som är lagom svårt att plocka fram ur fjärrkontrollens hus... så rådet är inte riktigt genomtänkt.
Sen är det också så att ta sig in i bilen räcker inte långt, nyckel krävs för start och nyckelns RF krets går ej att kopiera...

#2 • Uppdaterat: 2014-08-07 10:38
Lason1

RF-signalen till nyckeln är inte bekymmer att kopiera, biltillverkaren kan ju?

Ska man låsa bilen manuellt försvinner ju hela grejen med fjärrlås...

#3 • Uppdaterat: 2014-08-07 13:23
1storstark

Fjärrlås, av olika modeller har väl funnits i 20 år nu. Förvånande att inte tjuvarna har använt de här metoderna tidigare

#4 • Uppdaterat: 2014-08-08 08:48
Hackenbush

Man borde införa inbyggd gps signal i alla nya bilar som standard så att man kan spåra bilarna vid stöld. I alla fall på de dyrare bilarna för tjuvarna skaffar kanske inte en "mystisk låda" för att stjäla Ford Focus eller andra vanliga familjebilar.
De riktigt dyra supersportbilarna har troligen redan detta infört.

#5 • Uppdaterat: 2014-08-09 15:15
Focus

Visst är det så att fjärrlås har funnits i många år men på senare år har tillkommit massor av klåfingriga "Hackers" som sätter en ära i att ta sig in där de inte har att göra oavsett om de har behov eller inte utan många gånger bara för att imponera på likasinnade.

#6 • Uppdaterat: 2014-08-10 08:34
Gta2

Försäkringsbolagen borde ju ha som krav att bilen har eftermonterad gps sändare.
Det är ju dom som får betala i slut ändan .

#7 • Uppdaterat: 2014-08-11 08:31
Mr.Wheeler

http://www.idg.se/2.1085/1.577254/har-ar-bilarna-som-ar-enklast-att-hacka

#8 • Uppdaterat: 2014-08-12 15:43
Reverend Benny

Allt går ju att hacka, det är mer fråga om tid, lust och utmaning innan det genomförs.
Det skulle kanske gå att göra en näst intill inbrottssäker bil, men vem skulle vilja ha en sådan, och vad gör man vid t.ex. förlust vid nyckel?
Jag gillar dock NICB's rekommendation, att låsa bilen manuellt, visst löser det kopiering av RF signal, men tror dom seriöst att det är enda sättet man kan hacka sig in i bilar på`?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.