Nästa artikel
Utredningen visar: Inga alternativ till trängselskatt
Nyheter

Utredningen visar: Inga alternativ till trängselskatt

Publicerad 5 februari 2015
Efter att Göteborgarna röstat nej till trängselskatt har alternativen utretts. Nu har utredningen presenterats och den visar att inga alternativ finns. Men utredningen har redan kritiserats av motståndare till trängselskatten.
Trängselskattsfrågan har blivit väldigt infekterad i Göteborg. Efter det tydliga nej-resultatet i folkomröstningen om trängselskatt har förtroendet för politikerna i Göteborg rasat. Nu har alltså också den utredning om alternativa lösningar kommit till slutsatsen att några sådana inte finns.

Kritiken lät inte vänta på sig. En tydlig punkt som kritikerna vänder sig mot är att utredningen letts av Ylva Löf, som är uttalat positiv till trängselskatt och det Västsvenska paketet. Det lokala partiet Vägvalets partiledare Theo Papaioannou reagerade också direkt och har sagt till Göteborgs Posten att utredningen är ett beställningsjobb som inte tar upp de frågor som diskuterats.

Även kommunalrådet Martin Wannholt är kritisk till rapporten
– Om de flesta förslag säger utredaren att "det bestämmer vi inte över", som regional skatt. Men det har vi visst rådighet över eftersom vi äger detaljplanemonopolet. Det är bara att säga till våra avtalspartner att vi inte släpper igenom den här olönsamma tunneln, utan nu får ni komma ned och förhandla, säger han till Göteborgs Posten.

Diskutera: Vad tycker du om trängselskatt i Göteborg?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-02-05 12:46
Meganmannen

Självklart finns alternativ till en skatt. Ändra dumma beslut som bygget av tunneln och sluta genomföra medvetna försämringar av typ "trimma trafiken" där man minskar vägens kapacitet genom att stänga av ett körfält för att bussen ska slippa svänga in på en busshållplats.

#2 • Uppdaterat: 2015-02-05 15:59
Reverend Benny

Det som är mest intressant är vilka som fick "folkomrösta".
Det var bara dom som är bosatta/skrivna i Göteborgs kommun som kunde gå till valurnorna.
Sannolikt de som inte kommer drabbas av trängselskatten på samma sätt som de som pendlar in.

#3 • Uppdaterat: 2015-02-05 16:03
JOCA_1

Ett fantastiskt struntprat för att slippa att ta bort trängselskatten i enlighet med folkets vilja.

#4 • Uppdaterat: 2015-02-05 17:33
Reverend Benny

@CarDoc

Tror inte folk reagerar så mkt över trängselskatten utan det är hur det hanterats som gör människor upprörda. Att ha en folkomröstning där inte närliggande kommuner inte får rösta, att resultatet inte har någon betydelse och att ha detta EFTER man köpt och installerat all utrustning visar bara på hur bakvänt allt är.
Att ha en folkomröstning kostar pengar och tid för båda parter.
Och ska man nu ha en trängselskatt, ta då i lite så att det känns och gör att folk verkligen känner att det är värt att ställa bilen. Ta London som ett bra exempel, där kostade det sist jag körde in £8, och det lär säkerligen gått upp sedan 2009. Där blir det en summa som faktiskt känns och gör att folk överväger att åka kommunalt eller samåka.

#5 • Uppdaterat: 2015-02-05 17:33
trasten

Trängselskatt kan väl vara ok men inte om det inte finns alternativ. Att som i Stockholm avgiftsbelägga Essingeleden är rent befängt. Ska jag behöva köra över Enköping för att slippa avgift? Jag ska ju inte in i stan och gröta, jag ska ju bara söderut! Tydligen är det likadant med E6 i Göteborg!

#6 • Uppdaterat: 2015-02-05 17:34
CarDoc

Trängselskatt är helt OK. Varför ska bilen med på alla resor. Inte bara avgaser utan mer köer, problem med P-platser. Folk måste tänka till lite. Tänk så här: Varför måste vi dimensionera vägar och gator för trafik som bara äger rum kanske vardagar mellan 06.00 och 18.00 och helgdagar 11.00 till 14.00. Övrig tid är det ju ganska öde. Översatt: Köper du ett hus för en släktträff vart 10:e år? Nej, åk kollektivt även om du har slips och har (som du själv tycker) hög status. Stäng av paddan, mobilen umgås med folket på bussen, tåget, tunnelbanan...Livet är skönt utan att kosta något.

#7 • Uppdaterat: 2015-02-05 20:46
Hundter

Varför i hela friden ska jag betala trängselskatt för att åka till Stenungsund? Nog för att det är trångt i Tingstadstunneln, men att betala för detta elände?? Man borde få betalt istället !! :-((

#8 • Uppdaterat: 2015-02-05 22:29
nisseste

Jag bor i ett område i Göteborg där man måste betala trängselskatt för att köra ut ur stan. Kalla skatten för trängselskatt är rena hånet, den borde kallas för västlänksskatt eftersom det är den som ska betalas med skatten, en tågtunnel som kommer att få en ytterst liten nytta för göteborgarna och marginell nytta för pendlare som är en bråkdel av de som använder kollektivtrafiken i stan.

#9 • Uppdaterat: 2015-02-06 08:21
ENTJ1

Jag skonar Göteborg från min bilkörning,oavsett skatt eller ej.
Handla i centrum har vi slutat med,alltid trafikproblem och dessutom svårt/dyrt att parkera.
Vi är flera som nobbar GBG,dessutom har ghettofieringen gjort delar av stan till en no go zone,tex nordstan på kvällar undviks även av polare med svartbälte i TKD..
Skitställe,litet Detroit typ.

#a • Uppdaterat: 2015-02-06 08:25
Klarsyn

Tillförlitligheten i politiskt tillsatta enmansutredningar är mycket nära noll. "Som man ropar får man svar".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.