Nästa artikel
Utländska förare slipper straff
Nyheter

Utländska förare slipper straff

Publicerad 13 maj 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
En rumänsk bilförare stoppades nyligen utanför Norrköping med 0,9 promille alkohol i blodet. Han körde 128 km/h på 110-väg och saknade giltigt körkort.
- En svensk förare hade sannolikt fått uppåt 25 000 kronor i böter för de här tre brotten. Men den här föraren släpptes bara iväg.
Det är skrämmande att det får gå till så här, säger trafikpolis Nils-Olof Nilsson, som stoppade den rumänske föraren vid Böksjön utanför Norrköping.

I nya numret av tidningen Motorföraren kommenterar trafikpolischef Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen händelsen utanför Norrköping.
- Man ska inte kunna smita undan och strunta i att betala. EU har nyligen bestämt att ta i den här frågan. Problemet är likadant i flera EU-länder. Något måste göras.

Trafikpolis Nils-Olof Nilsson berättar om den aktuella händelsen:
- Den rumänske föraren luktade alkohol så vi gjorde ett blåsprov, berättar Nils-Olof Nilsson. När vi gjorde det exakta provet visade det sig att han hade 0,9 promille alkohol i blodet. Därför tog vi in honom till polisstationen i Norrköping, men efter skriftligt erkännande släppte han iväg. Han hade inga pengar att betala utdömda 8000 kr i böter.

Trafikpolischef Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen:
- Vi är medvetna om att det går till så här. Enligt nuvarande regler kan vi inte hålla kvar en person om böterna är lägre än 50 000 kronor.

Trafikpolis Nils-Olof Nilsson känner sig uppgiven:
- Det är otroligt irriterande att stoppa trafikfarliga bilister som sedan bara kan åka iväg. Så får det inte vara, säger han till tidningen Motorföraren.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.