Bild
Nästa artikel
USA undersöker importtullar på bilar

USA undersöker importtullar på bilar

Nyheter

Trumpadministrationen har startat en utredning kring importtullar, på 20-25 procent, för lastbilar och bilar.

Den nya avgiften skulle bli i likhet med de aluminium- och stålavgifter som infördes tidigare i år, som dock snabbt fick undantag för vissa viktiga handelspartners. Det amerikanska statliga organet för handel håller på att utreda huruvida importerade bilar skadar den nationella marknaden.

- Det finns bevis som antyder att import under årtionden har urholkat vår nationella bilindustri, säger handelssekreterare Wilbur Ross och lovar en "noggrann, rättvis och transparent utredning".

Vid ett möte med biltillverkare ska Trump enligt källor till Reuters ha sagt att han tänker införa en tullavgift för bilar om 20 eller 25 procent. Vid mötet ska presidenten ha riktat specifik kritik mot tyska biltillverkare. En snabbt ihopsatt grupp, "Here For America", bestående av de stora europeiska och asiatiska tillverkarna har kritiserat förslaget och påpekar att det kommer leda till färre alternativ och högre priser i USA. 

Diskutera: Vad tror du skulle hända om importavgifter på fordon infördes i USA?
Taggar: Nyheter
Statistik

Enligt statlig statistik importerade USA 8.3 miljoner fordon förra året - varav 2.4 från Mexico, 1.8 från Kanada och 0.5 från Tyskland. USA exporterade runt 2 milljoner fordon.

Kommentarer

#1
2018-05-24 11:55

EU har 10% på us importbilar,medans us har 2,5%på europaimport.
Trumpen kan iaf jämna ut till samma 10% som EU.
Men USA har stoppat stora Volvoleveranser till Iran,kan inte vi själva få bestämma det,varför ska USA bestämma detta...
Petrodollarn tar sina sista andetag innan kriget.

#2
2018-05-24 12:08

Om amerikanerna lärde sig bygga fullgoda bilar kanske folk köpte dem istället för utomamerikanska produkter.

#3
2018-05-24 12:09

Det är konstigt att EU har 10% tull på USA-bilar, borde vara noll eller 2,5% som de har på europaimport. Sedan verkar det obegripligt om Trump kritiserar ett väldigt dyrt tyskt märke, tror han inte på marknadsekonomi med påföljande konkurrens ?? Att vi inte köper fler USA bilar beror på att de inte anstränger för att tillverka bilar som efterfrågas här. GM har ju dessutom dragit sig tillbaka från EU genom att sluta med Chevrolet och sälja Opel till fransmännen.

#4
2018-05-24 16:37

Ett annat dilemma för Trump är att den amerikanska bilindustrin själva har flyttat en del tillverkning till Mexico. Enligt besked jag fick vid besök i Mexico är det dessutom till stor del mera påkostade modeller, beroende på att mexikanerna bygger med högre kvalitet än vad amerikanarna själva gör.

#5
2018-05-24 17:36

Vill helst inte politisera, men i detta fall är det nödvändigt.
Trump styrs inte, i motsats till vad vissa svenska medier tycks tro, av strategier- långsiktighet. Han vårdar i princip två målsättningar. Att berika sig ekonomiskt på presidentämbetet, samt att till varje pris skydda sig själv och sina skumraskaffärer. Wilbur Ross har ett synnerligen skumt förflutet. Dels i Deutsche Bank- skandalerna, samt därefter med starka kopplingar till dom ryska oligarkernas favoritpenningtvättarbank på Cypern.
Vare sig detta förslag, eller ståltarifferna vilar på faktagrund. Samma gäller utträdet, avseende Iranfördraget och Parisavtalet. Drivkraften är för dom sistnämnda att till varje pris montera ner allt som tidigare President Obama varit inblandad i.
Ett i och för sig övergående problem. Frågan är dock hur mycket skada som tillfogas USA som nation, demokratin och inte minst miljön innan man lyckas avpollettera denna galning.

#6
2018-05-24 18:12

USA som isolerad marknad skulle klara sig alldeles utomordentligt. Trump vet vad som är bäst för amerikanarna och han exekverar det också.

.

#7
2018-05-24 18:40

Det är bara folk med brist på insikt som tror att en isolerad marknad fungerar i dagens värld...

#8
2018-05-24 19:28

Det har tagit årtionden att förhandla alla dessa handelsavtal mellan olika stater och "våra" EU-avtal! Det är beklämmande att President Trump vill rasera en marknad som gynnar nationer, frihandel är av godo, speciellt för en framstående tillverkningsnation på hög nivå som Sverige, tex SAAB bland flera! Karln är(tokig?), eller ! Att USA, kapitalismens högborg, ej haft förmågan att ej kunna prestera mer ekonomiskt)(tillverkningsmässigt och hängt med olika konkurrentländer är mer än konstigt! Dom om några borde legat i framkant med deras högt stående utbildningssystem! Numera tillverkar USA bilar som är konkurrenskraftiga, men det har tagit tid!

#9
2018-05-24 19:45

Det är bara att vända USA ryggen...Den övriga världen står öppen och hungrande.

#10
2018-05-24 20:00

Leif R
USA var efter andra världskriget fram till omkring mitten av sjuttiotalet "hela världens fabrik", där tillverkningsindustrin dominerade samhällsutvecklingen och bankerna tillhandahöll nödvändigt kapital. Någonting hände och bankernas verksamhet förändrades från att stötta industrin till att spekulera i näringslivets förväntade utveckling. Riskkapitalet gjorde snabba klipp genom att köpa upp och dränera företag och verksamheter. Tillverkning var inte längre prioritet ett och på den vägen är det. Samtidigt kom Kina in på marknaden med mängder av billiga produkter, vilket bl.a anammades av jättekedjan Walmart, vilket medförde att den inhemska industrin hamnade i ett än värre läge.

#11
2018-05-24 22:48

I mina ögon verkar det vara sunt om den så kallade frihandeln verkligen är frihandel på lika villkor. Är absolut inte någon Trumpanhängare men karln har inte fel i allt han säger och gör. Om export åt ena håller har 2,5% tull och åt andra 10 % så är det i mina ögon en obalans. Liknande gäller Kinavaror som är enkla att importera globalt men att exportera till Kina är förenat med höga tullar eftersom regimen i Kina vill enbart exportera varor. Före Trump drog åt tumskruvarna skulle kinesiska staten äga 50 % i utländska företag som etablerar sig i Kina, nu blir det tillåtet att för utländska bolag äga 100 %. Detta kommer leda till mindre läckage av senaste teknik till kineserna och förhoppningsvis att det blir möjligt att exportera till Kina utan strafftullar.

#12
2018-05-25 08:03

J.L
Trumpfamiljen tillverkar genomgående sina varor i Kina, inte i USA och använder "gästarbetare" för att driva sina anläggningar, inte amerikanska medborgare. Trump har inte dragit åt några som helst tumskruvar, utan skapat kaos och obalans. Kineserna "spelar" honom precis som dom önskar. Senaste budet från Trump är ju: " Jag samarbetar med den kinesiska presidenten för att skapa fler arbetstillfällen i Kina". Helt obegripligt för omvärlden tills vissa samband avslöjas.
Jag förmodar att du vet vilka.

#13
2018-05-25 11:37

Trump vill sätta Amörrkans Försst och syftar då på arbetstillfällen men glömmer att tillverkning alltmer effektiviseras genom digitalisering och robotisering. Visst kan han försöka isolera Nordamerika och hoppas att hemmamarknaden håller hjulen igång men historien visar väldigt tydligt att isolering leder till sämre ekonomisk utveckling. Vill Trump sätta upp allehanda murar så skadar han ändå bara sitt eget land tillfälligt. Värre skulle vara om han lyckades sätta demokratin ur spel och etablera en Trumpdynasti med fast bas i Vita Huset.

#14
2018-05-25 12:41

Trumps "skattereform", dvs skattesänkning för företag och några procent av dom mest välbärgade, skulle ge positiva effekter enligt förespråkarna. Överskottet på kapital skulle generera nya arbetstillfällen och löneökningar för "småfolket". Tredje alternativet var att företagen använde pengarna för återköp av egna aktier, vilket också skedde , vilket ökade företagens rikedom(aktieägarna) ytterligare.
Harley motorcykels i Kansas City Missouri återköpte aktier, ökade lönerna med omkring 18 dollar/veckan för viss personal samt varslade 800 personer om uppsägning. Flyttar ca 400 jobb till fabriken i York Pennsylvania och 400 jobb till Thailand.

#15
2018-05-25 13:39

Varken USA eller Europa kan konkurrera med Kina. Främst av två skäl:
1. Kina har stora industristäder med en infrastruktur och samarbete som gör att Kina lokalt hanterar hela vägen från förädling av råvara till färdig produkt. De har en hel struktur av leverantörer som snabbt och kostnadseffektivt matar fabrikerna.
2. Låga produktionskostnader grnom låga löner och dåliga arbetsförhållanden. En hel del av arbetskraften är inhyrd från Nordkorea, i praktiken en form av slavarbete.

Att fixa 1. i USA och Europa är förenat med enorma kostnader, det handlar om att bygga upp industrin på nytt. Det kommer dessutom ta mycket lång tid.

Att fixa 2. är inte politiskt möjligt. Kunder vill ha billiga produkter men arbetare vill ha sjyssta arbetsvillkor. Det går inte att förena.

I Kina styr staten och håller nere lönebildning och demokrati. Vilket ger låga kostnader för företag.

USA:s biltillverkare har satsat på verksamhet i Europa för att tillverka bilar efter europeisk smak och vara nära marknaden. Fords europeiska bilar har lite annan stil och modeller än i USA. GM ägde Opel men lämnat marknaden. Chrysler sitter ihop med Fiat, Jeep Renegade görs i Italien. Cadillac har försökt flera gånger i Europa men inte lyckats.

Det är inte en fråga om priserna på produkterna utan om att de inte passar europeisk smak. De är för stora och breda och gjorda för annat vägnät.

Importtullar kommer inte göra USA-bilar mer attraktiva i Europa, detta handlar om att Trump vill att amerikanarna köper amerikanska produkter. Av ideologiska skäl - inte ekonomiska - vill han stänga USA för omvärlden, isolera USA.

Det är givetvis ett vansinnigt projekt! Att sticka huvudet ner i sanden och låtsas som att omvärlden inte finns, det ger ingen framgång.

Men, Europa klarar sig bättre utan USA än USA klarar sig utan Europa.

#16
2018-05-25 17:32

Usa har 50 000 000 welfaremottagare,nu sitter dessutom "vanliga" Amerikanare och tigger.
Två eller tre jobb är inte heller ovanligt,usa är helt bankrutt och när alltfler frångår dollarn som "handelsvaluta" blir det än värre.
Mattis påstår att deras trupper ska ut skarpt snart,vart då?

#17
2018-05-25 18:58

"Mattis påstår att deras trupper ska ut skarpt snart,vart då?"

Gissar på Iran.

MVH AL

#18
2018-05-25 19:04

Hmm,ja det finns ju deras sista stat i regionen som bara vill bomba Iran och får knappa notiser vid massmord av demonstranter...
Lite udda att det går att komma undan med sånt i dagsläget,eller inte,vem kommer ens ihåg något om US liberty "händelsen".
Vissa kommer undan med mycket som sagt.

#19
2018-05-25 20:33

Ett krig vore oerhört tragiskt. Särskilt som detta eventuella krig inte har något att göra med säkerhet och hot mot västvärlden.
Trump skulle dessvärre utan samvetskval skicka tusentals soldater i döden enbart för att få bort focus från hans eget kriminella agerande och Mullers utredning.

#20
2018-05-25 22:58

På vilka grunder dödade usa massa folk i Irak,lögner startade detta kriget precis som eliten ville.
Hans Blix hånades av usa när han försökte förhindra en katastrof.
Bla Orwell hade en del intressanta tankar,som stämmer än mer.
Men nu ska väl usa bomba Iran pga någonting hemskt dom gjort..Trumpen ligger risigt till som världspolisens "ledare".

#21
2018-05-25 23:39

USA´s kongress kommer knappast att godkänna några nya krigsaktioner så länge inte USA är angripet. Spelar ingen roll vad Trump twittrar. Om två år är förhoppningsvis Trump en pinsam parentes i USA's historia. Något att skämmas över en tid tills glömskan tar vid.

#22
2018-05-25 23:55

Jag tror du har en poäng där Pinjong. Samtidigt skall man inte glömma att många i kongressen sitter där som marionetter åt den mäktiga vapenindustrin så det är inte otroligt att de kan få igenom nya "hot" och därmed krigsaktioner. Men det är nog ganska otänkbart att det blir med markstridskrafter. Snarare blir det nog fler Tomahawk (6 miljoner/styck) och stridsflyg som används i första hand. Tänkbart mål är Iran. Nordkorea vågar man sig inte på då det skulle ge ett direkt gensvar från Kina och Syrien riskerar att ge direktkontakt med ryska trupper och det lär inte inträffa hur som helst (igen alltså, Putin var inte glad sist). Återstår då Iran där man redan har skruvat upp tonen mot regimen ifråga.

MVH AL

#23
2018-05-26 00:53

Sydkinesiska sjön då,där är Trump irriterad men är han inte lite långt hemifrån med sitt America first...

#24
2018-05-26 09:47

Ja det är en oroshärd men troligtvis inget man sätter in trupp för med tanke på konsekvenserna.

MVH AL

#25
2018-05-26 10:54

Angående "Irandealen",The Donald går mot majoriteten för att få till vad?
Donald har iaf sagt åt oss svenskar att våra hyfsat stora Volvoleveranser ska vi sluta med,annars....ANNARS..?
Handelskrig,valutakrig och sedan krig.

https://libertyblitzkrieg.com/2018/05/08/trump-pulls-out-of-iran-deal-u-...

#26
2018-05-26 20:22

De extremliberala globalisterna känner inga gränser (!). Trump har mer rätt än han förstår, tror jag. Enligt de extremliberala globalisterna ska varje land tillverka det de är bäst på. Sedan ska allt skickas kors och tvärs äver klotet. Miljövänligt? Och hur länge klarar sig ett sådant samhälle vid en global kris? En vecka? Fjorton dagar? Men det struntar de i, för allt de har framför ögonen är TILLVÄXT OCH PENGAR. Och koncentration av MAKT.

#27
2018-05-26 22:47

Saabium
Eller så får man inse att dagens samhälle är som det är och att infrastruktur samt ekonomin är global.
Vill man ha en konfliktfri värld så är fri handel en ingrediens.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.