Nästa artikel
Uppgifter: Stulna fartkameror kan användas i ryska drönare
Nyheter

Uppgifter: Stulna fartkameror kan användas i ryska drönare

Publicerad 20 oktober 2022 (uppdaterad 21 oktober 2022)
De kameror som finns i svenska fartkameror används även i ryska drönare, uppger Aftonbladet.

Mängder av fartkameror har stulits längs svenska vägar under hösten. Under en period i augusti försvann eller vandaliserades 50 fartkameror bara i Stockholms län.

Trafikverket uppgav senare för Vi Bilägare att det handlade om drygt 80 platser, men att samtliga kameror ska monteras upp igen – något som kostar miljonbelopp. Stölderna har dessutom fortsatt och även drabbat flera andra län.

Stölderna har gäckat både Trafikverket och polisen. Nu uppger Aftonbladet att exakt samma typ av kameror som finns i fartkamerorna har hittats i ryska hemmabyggda drönare, något som också Säkerhetspolisen känner till.

– Men vi har ingen möjlighet att gå närmare in på eller berätta om vårt underrättelsearbete, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo, till tidningen.

Drönarna används i attacker mot Ukraina och kan behöva teknik som omfattas av sanktionerna mot Ryssland.

Uppdatering 21 oktober: Trafikverket hävdar i en intervju med SVT att myndigheten inte använder samma typ av kameror som i drönarna. Trafikverket använder kameror från Nikon och inte Canon, som hittats i drönarna.

Samtliga kameror ska monteras upp igen – något som kostar miljonbelopp

Totalt ska uppemot ett hundratals kameror nu ha stulits längs svenska vägar. Polisen och Trafikverket har tidigare gått ut med uppgiften att en fartkamera kostar mellan 250 000 och 500 000 kronor att återställa, och i så fall har stölderna hittills kostat skattebetalarna mellan 25 och 50 miljoner kronor.

Hans Liwång som är docent i försvarssystem vid Försvarshögskolan säger dock att det är ”osannolikt” att det är exakt samma kameror som stulits från svenska vägar som nu sitter i ryska drönare.

– Men att det finns ett behov från kriminellt håll att komma åt de här kamerorna, många på en gång, det är fullt möjligt, säger han till Sveriges Radio.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 22 oktober 2022 Leif Kavander skrev: https:/…
  • 22 oktober 2022 https://www.svd.se/a/y66n8J…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.