Nästa artikel
Tysklands jättesatsning: Laddstolpar för 70 miljarder
Nyheter

Tysklands jättesatsning: Laddstolpar för 70 miljarder

Publicerad 25 oktober 2022 (uppdaterad 25 oktober 2022)
Ny ”masterplan” ska ge 1 miljon laddare till år 2030.

I dag finns det omkring 70 000 offentliga elbilsladdare i Tyskland. Till år 2030, alltså om åtta år, vill den tyska regeringen att den siffran ska växa till en miljon.

För att åstadkomma detta meddelade landets transport- och digitaliseringsminister Volker Wissing i förra veckan sin ”Masterplan Ladeinfrastruktur II” – en plan som inte bara sätter av pengar till utbyggnaden, men som också lovar att minska mängden byråkrati och snabba upp byggprocessen på olika sätt.

– Det måste rullas ut snabbare. Laddning borde vara lika enkelt som att tanka bensin, sa Wissing under en presskonferens i onsdags.

Den tyska staten har satt av 6,3 miljarder euro, motsvarande nästan 70 miljarder kronor, för att realisera planen. 

Enligt Volker Wissing kommer en av de stora utmaningarna vara anslutningen till och förbättringen av elnätet. Antalet el- och hybridbilar i Tyskland väntas öka från 1,6 till 15 miljoner från i dag till år 2030. 

Enligt beräkningarna innebär det att elbilarnas andel av landets totala elförbrukning ökar från 0,5 till 8 procent. Det, menar Wissing, är elnätet inte förberett för i dagsläget.

Han ställer också krav på digitalisering och transparens.
– Det bör hela tiden vara tydligt var laddningsstationer faktiskt finns tillgängliga, vilken typ av laddningsstationer det är och hur högt elpriset är, säger ministern.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 27 oktober 2022 Vore väl bra om Tyskland…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.