Nästa artikel
Tvärnit för Ora i Norge – på grund av kriget
Nyheter

Tvärnit för Ora i Norge – på grund av kriget

Publicerad 2024-01-16 07:35
Elbilsmärket Ora lanseras inte som tänkt av Bilia i Norge, på grund av Rysslands krig mot Ukraina. Men i Sverige fortsätter försäljningen som vanligt.

För ett år sedan blev Bilia både importör och återförsäljare av elbilsmärket Ora, som ingår i jättekoncernen Great Wall Motors, i Norge.

– Det är med glädje och entusiasm vi nu tar steget till att bli importör och återförsäljare för Great Wall Motors, sa Bilias vd och koncernchef Per Avander.

Men nu väljer Bilia att lägga lanseringen av Ora på is, skriver Bilbransje24. Anledningen är att GWM fortfarande är aktivt i Ryssland och säljer bilar på den ryska marknaden. Ora registrerade 43 nya bilar i Ryssland under förra året, enligt siffror från bilbranschen. Men ägarkoncernen Great Wall Motor registrerade 138 000 bilar och blev den tredje största koncernen på den ryska bilmarknaden.

– Vi måste förhålla oss till verkligheten i världen. Det finns ingen anledning att dölja det faktum att den kinesiska tillverkarens verksamhet i Ryssland nuförtiden är problematisk, säger Frode Hebnes, verkställande direktör för Bilia i Norge, till sajten.

I Norge ska Bilia i stället satsa på Xpeng samt på Jaguar och Land Rover.

Sedan hösten 2022 säljs Ora i Sverige och märket har i nuläget 15 återförsäljare. Vi Bilägare har sökt flera av dem för att fråga om de planerar att fortsätta sälja Ora, men utan att få svar. Ora fick kritik förra året för att Great Wall-koncernen fortfarande gör affärer i Ryssland.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2024-01-18 06:04 motorcykelentusiasten skrev:…
  • 2024-01-17 23:02 Deras hemsida: https://ora…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.