Nästa artikel
Tusentals bilverkstäder har försvunnit: ”Alarmerande”
Nyheter

Tusentals bilverkstäder har försvunnit: ”Alarmerande”

Publicerad 7 mars 2023 (uppdaterad 7 mars 2023)
Antalet bilverkstäder i Sverige har minskat med nästan 40 procent de senaste åren, enligt en ny rapport. Organisationen SFVF beskriver det hela som en ”bilverkstadsdöd”.

Mängder av bilverkstäder har försvunnit de senaste 20 åren, enligt nya siffror från Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Antalet har minskat från 6 000 till knappt 3 800 mellan 2005 och 2023.

Nedläggningarna har främst drabbat mindre verkstäder på landsbygden som inte är anslutna till någon kedja. Tillsammans med Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) har SFVF tagit fram flera förslag som de nu hoppas få politiskt stöd för.

Det handlar bland annat om ”rut-avdrag” för bilägare på landsbygden och nya EU-förordningar.

– Våra prognoser är alarmerande för Norrlands inland, men också inre Småland och på sikt även Bergslagen med en utslagning uppemot 30 procent inom några år, säger Bo Ericsson, tf vd för SFVF, som beskriver det hela som en ”bilverkstadsdöd”.

”De mindre verkstäderna är inte riktigt med i den utvecklingen ännu”

Omställningen till elbilar är en av anledningarna till att antalet bilverkstäder blir färre, enligt SFVF.

En anledning att de mindre bilverkstäderna blir färre kan vara elbilarnas intåg. En elbil kräver mindre service än en bil med förbränningsmotorer, och än så länge finns inte tillräckligt många begagnade elbilar för att gynna de mindre och märkesoberoende verkstäderna eftersom många som har en nyare bil väljer att serva den på auktoriserad verkstad.

– Utvecklingen går framåt och det kräver nya utbildningar. De mindre verkstäderna är inte riktigt med i den utvecklingen ännu, säger Sixten Anger, som har en bilverkstad i Mullsjö, till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 11 mars 2023 Jag antar att många…
  • 10 mars 2023 Men stan suger när det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.