Nästa artikel
Tuffare regler ska stoppa körkortsfusket
Nyheter

Tuffare regler ska stoppa körkortsfusket

Publicerad 5 februari 2020
Fusk på teoriprovet kan numera ge fängelse, enligt nya regler från Transportstyrelsen.

Om en dryg månad inför Transportstyrelsen tuffare regler för att komma till rätta med fusket på körkortsprovet. Alla som gör kunskapsprovet får intyga att de inte använder otillåtna hjälpmedel eller fuskar på andra sätt – och den som ändå fuskar kan få böter eller till och med fängelse.

– Förhoppningsvis ska det ha en avskräckande effekt så att vi slipper fuskare vid kunskapsproven, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

En annan nyhet är att den som vill göra körprovet måste ha klarat teoriprovet först. Samtidigt förlängs giltighetstiden för ett godkänt teoriprov från två till fyra månader.

Tanken är att den som kommer väl förberedd till körprovet har större chans att lyckas och därmed kan undvika omprov. Det ska ge kortare kötid för att ta körkort.

– I dag ska körprovet genomföras även om kunskapsprovet blir underkänt. Kravet på att klara kunskapsprovet före uppkörning och förlängd giltighetstid ska bidra till att de blivande förarna får bättre möjligheter att komma väl förberedda inför körprovet, säger Olof Stenlund.

De nya reglerna träder i kraft den 1 mars 2020.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-05 18:34
Rikard

Tycker det borde vara som förr, båda proven görs samma dag, man skriver först och kör sen, klarar man inte får man göra om båda igen.

#2 • Uppdaterat: 2020-02-05 19:45
107Carlsson

Håller med Riksrd. Klart att man skall klara teorin först! Vore korkat att få köra upp utan att kunna trafikreglerna.

#3 • Uppdaterat: 2020-02-05 20:56
bgl

Varför ska samhället betala fängelsevistelse för dessa fuskare?
Enklare, billigare och förmodligen effektivare med väl tilltagen karens fram till nästa provtillfälle, förslagsvis 3 år!

#4 • Uppdaterat: 2020-02-05 22:12
bejje

När jag tog körkort så gjorde jag teorin, klarade den och gick raka vägen till vägverkets parkering där jag fick börja köra upp samma dag. Nu klarade jag ju både teori och körning på första försöket, men jag kan tycka att om man klarar teori, men inte uppkörning så borde man få flera försök på uppkörningen utan att behöva göra om teorin. Vet inte om det är så idag eller inte?

Har för mig att jag hört att man måste göra om teorin även om man redan klarat den? Någon som vet?

I alla fall, min plan är att plugga teori ganska snart inför MC kort och sedan ta teori och uppkörning till våren eller sommaren beroende på hur jag känner mig. Vore tråkigt om jag klarade teorin, men missade uppkörningen och sedan måste göra teori en gång till. Att göra om saker är väl inte problemet, problemet är väl att de ska ha saftigt betalt varje gång och bara en MC lektion kan kosta 1600 kr i Kalmar för en enda lektion.

Nu är tanken att jag ska ta så få lektioner som möjligt eftersom jag kör privat, men några vill jag frivilligt ta ändå, då min privata körledare är närmare 60 år och det kan finnas matnyttigt att lära sig av körskolan som han missar.

#5 • Uppdaterat: 2020-02-05 22:22
John2008

"En annan nyhet är att den som vill göra körprovet måste ha klarat teoriprovet först."

Jag trodde att man alltid var tvungen att först klara teoriprovet och att det alltid varit så. Något annat är ologiskt. När ändrades det till nuvarande regler?

#6 • Uppdaterat: 2020-02-06 09:18
hultarn

Vad kommer göras åt de som tar körkort åt andra? Nyligen avslöjades en person som tagit körkort åt 40 personer....
Nu kör 40 personer förmodligen utan utbildning...
Hur kan sånt här hända?

#7 • Uppdaterat: 2020-02-06 10:44
L. Mäkinen

När jag tog bilkörkortet på 1900-talet körde jag först och senare samma dag skrev jag teorin. För MC-kortet för några år sen var jag tvungen att ha klarat teorin för att få boka körningen.

#8 • Uppdaterat: 2020-02-06 21:15
Oscar G

Håller med bgl: fängelserna är överfulla även utan dessa ömkliga fuskare. Tanken på karens är inte så dum, möjligen riskerar den att vi får fler körkortslösa dårar på vägarna.
Men sätt bötesbeloppet skyhögt, så det svider som etter i deras plånböcker och verkligen är avskräckande!
Ett tillskott till statskassan brukar ju aldrig vara svårt att lagstifta om...

#9 • Uppdaterat: 2020-02-07 00:31
Bo Håkansson

Var enklare när jag tog det i lumpen. Uppkörning och teoriprov på förmiddagen. Kaffe och tårta på eftermiddagen - och helt gratis. 16 år gammal - så det gällde endast militärt till man fyllde 18 - men vad gjorde det. Muckade inte förrän samma år jag fyllde 18 i alla fall. Sedan blev det extraknäck på lokaltrafiken. Då betalade dom busskortet. Kostar mer att förnya kortet numera.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.