Nästa artikel
Trots coronakrisen: Flera stökiga bilträffar i helgen
Nyheter

Trots coronakrisen: Flera stökiga bilträffar i helgen

Publicerad 25 maj 2020
Polisen har ryckt ut på flera inofficiella bilträffar i helgen.

Nästan alla bilträffar som skulle ha anordnats hittills i år har blivit inställda. Men det hindrar inte bilentusiaster från att vilja träffas ändå.

I helgen har flera stora inofficiella bilträffar lockat tusentals personer på flera platser i Sverige.

På lördagkvällen samlades över 1 000 personer och 300 bilar i Östersund, rapporterade P4 Jämtland. Den årliga träffen Springmeet skulle ha anordnats i helgen, men när den blev inställd valde många att samlas trots rekommendationer om att hålla avstånd och undvika stora folksamlingar.

Polisen var på plats i samband med den inofficiella träffen men avbröt inte cruisingen. En anmälan om brott mot ordningslagen ska upprättas men det är oklart vem som eventuellt kan klassas som arrangör till träffen.

– När det ändå har samlats så pass mycket folk och de är bilburna, då ska ju de ta vägen någon annanstans. Här valde man då i stället att låta dem hållas där, säger Mikael Lundberg, förundersökningsledare vid polisen, till Sveriges Radio.

Inofficiella cruisingträffar

I helgen samlades också många bilentusiaster i Kungälv för en spontan bilträff. Även här hade ett organiserat evenemang – Kungälvcruisingen – ställts in på grund av coronapandemin, men den ersattes av en ”inofficiell” cruising, skriver GT.

– Den är inte så spontan. Det har varit ute på olika forum och grupper. Vi har haft koll på det så gott det går. Vi har sett till att spränga de större grupperna som samlats lite varstans. Det är det vi har ägnat åt oss, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, till tidningen.

Även i Ludvika ägde en spontan cruisingträff rum i helgen med hundratals bilar och ”enormt mycket människor” enligt polisen. Men där fokuserade polisen mer på ordningsproblem än på att skingra folkmassor.

– Att folk spontant samlas, och åker omkring i bilar, är inte smittskyddsfråga så länge man är inte mer än 50 personer i en bil. Det här är en ren ordningshållningsfråga, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisen i region Bergslagen, till DN, som också nämner att spontana och stökiga motorträffar anordnats i Säffle och Falun under helgen.

Fotnot: Bilden är inte från någon av helgens bilträffar och personerna på bilden har inget med träffarna att göra.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-05-25 13:13
Svenne60

Ordningshållningsfråga enl. polisen? På vilket sätt stör det ordningen om bilentusiaster träffas för att visa upp varandras bilar kan man fråga...och någon smittspridningsfråga är det ju inte heller när man träffas utomhus

#2 • Uppdaterat: 2020-05-25 20:21
Frazze

Problemet är att de inte bara gillar bilar, de brukar även dricka en hel del. Vilket leder till fylla, bråk och stök vid snabbmatsrestauranger och andra samlingsplatser.

#3 • Uppdaterat: 2020-05-25 22:10
L. Mäkinen

Smittspridning på raggarträffar är en gammal tradition.

#4 • Uppdaterat: 2020-05-26 09:41
Elosop

Undrar om presstalesperson Lars Hedelin inser humorn i "...att det inte är smittskyddsfråga så länge man är inte mer än 50 personer i en bil" - kan man cruisa med en buss?

#5 • Uppdaterat: 2020-05-26 11:06
Carl Trefalt

Party Party

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.