Bild
Nästa artikel
Trimmad moped ökar olycksrisk

Trimmad moped ökar olycksrisk

Nyheter

Fyra av tio unga killar har kört trimmad moppe, visar en ny studie. Nu uppmanas föräldrar att kontrollera ungdomarnas mopeder.

Undersökningen från försäkringsbolaget Trygg-Hansa visar att fyra av tio killar samt två av tio tjejer i åldern mellan 16 och 25 åkt trimmad moped.

Björn Sporrong, expert på olycksfallsförsäkring på Trygg-Hansa, menar att det kan vara en anledning till att pojkar råkar ut för flest mopedolyckor.
 
– En trimmad moped är olaglig och det finns ett tydligt samband mellan hastighet och hur allvarliga olyckor uppstår, säger Sporrong.

Varje år skadas omkring 4 500 ungdomar vid olyckor med mopeder, där killar och 15-åringar är de mest utsatta grupperna. Hälften av de ungdomar som omkom mellan 2000 och 2006 färdades med trimmar moped.

Under perioden april till oktober inträffar nio av tio av årets mopedolyckor. Björn Sporrong uppmanar därför föräldrar att kontrollera så att ungdomarnas mopeder inte går att köra fortare än tillåten hastighet eller om extra knappar på instrumentbrädan tillkommit.

Diskutera: Har du åkt trimmad moped?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#2
2011-06-20 16:57

Min snabbaste moped gjorde nästan 90 ... men det är ju preskriberat nu :o)

#3
2011-06-20 17:27

Bara 4 av 10 kör trimmat på moppen???
Skulle snarare gissa på 8 av 10....
Problemet är ju att om i den åldern är liksom .. "lite sviktande"...
"Knappar " förstår jag inte vad som avses??? De finns ju elektronik som mha en knapp kan "hacka sönder tändspänningen" om det skulle gå för fort eller Harry Haffa närmar sig.

#4
2011-06-20 19:06

8 av 10 är nog närmare sanningen. De flesta föräldrar är berättigade att köra moped och det skall inte vara så svårt att avgöra om den är trimmad eller inte. För övrigt brukar det både låta och synas på hastigheten om det är så. Inlåsning av mopeden är ett alternativ om man är rädd om sitt barn. Inser man inte hur farligt det är för dessa lekande barn är man fel ute. Men tyvärr, det finns föräldrar som hjälper sina telningar att trimma.

#6
2011-06-20 21:42

Sluta försäkra mopeder.

Men det gör man inte för det ger en och annan slant.

Och så fortsätter det...

Man har inget ansvar själv i hur tydlig man är i det avtal man sluter med en person?

Jag trodde nästan att det handlade om att någon verkligen brydde sig.
Men det handlar som vanligt om pengar..

Också skjuter man lite från höften och tycker man är bra.

#7
Raymond K
2011-06-21 08:12

Trimmade min moppe bara lite lätt. Den gjorde typ 65 och var så diskret att polisen inte kunde avgöra det trots att de en gång stoppade mig och lyssnade på mopeden. Hade ställbart munstycke så jag skruvade ut det så moppen taktade. Detta var för ca 40 års sedan så det är nog preskriberat. Det var en kul tid

#8
2011-06-21 23:39

Nähääääe? ....En trimmad moppe kan väl inte vara farlig?
Menar ni att det är farten som dödar?
Att ej anpassade bromsar och trafikvett skulle vara något problem?
Detta måste vara en av dem mest häpnadsväckande nyheterna på länge.....Ungefär som att "många har arbetat svart eller känner någon som har gjort det" ....
Har även läst om att många ungdomar har provat att dricka alkohol men vet inte om det stämmer ....o.s.v

#9
Raymond K
2011-06-22 17:50

Va???? finns det folk som jobbar svart?
Herregud detta kan inte vara sant.

#10
2011-06-23 23:27

Vuxna människor som är som barn och tycker att det är ok för att det var så man gjorde då...

Problemet är nog värre än vad man har befarat.

Typiskt.. Flytta problemet till svarjobb vilket i mångt och mycket annses vara ok så länge man inte åker dit....

Jaja, tycker man att det är ok att kidsen kör ihjäl sig och att alla dessa varningsfinger är fåneri, så ok...

Men stå för det när din unge dör.

Jaja, febe finns ju alltid.

#11
2011-06-24 20:10

Artikeln konstaterar det fullständigt uppenbara. Rubriken blir just därför nästan lite löjlig.

Som omväxling håller jag fullständigt med leifer och även Nithins senaste kommentar.

Det är med ett lätt illamående man ser hur farsor, som måste visa hur coola de själva minsann var när det begav sig, förmedla sina trimningstips. Kanske är det det enda sättet de lyckats hitta för att "glänsa" för sin avkomma - som de utsätter för en kraftigt ökad dödsrisk!
En klass1-moppe får göra 45 km/h. Gör den 70 så har krafterna och bromssträckan ökat 2,42 gånger! Alltså långt över mer än det dubbla.

Ja, jag körde trimmat, om än måttligt. 30-mopparna som gällde på den tiden gjorde väl som högst 50 i mitt fall - och hjälm hade man ju inte heller (fanns ännu ingen lag).
Nägra skriver om härliga tider. Så härliga var de väl ändå inte? Nostalgins skimmer breder ut sig över somliga av dem som överlevde. Fattar inte hur en vuxen människa kan minnas den tiden och fortfarande tycka att det var häftigt och kul. Jag kanske inte direkt skäms över min ungdomliga aningslöshet, men det är bra nära.

#12
2012-07-05 19:40

Killar kanske dominerar i olyckor men det hindrar ju för faan inte killar från att vara bättre på körning! Anledningen kan ju vara att det är så få tjejer som är körintresserade, då är det väl inte så konstigt att statistiken säjer som den säjer?! De överdriver ju som faan i statistik!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.