Nästa artikel
Trend: Det blir framtidens bilfärg
Nyheter

Trend: Det blir framtidens bilfärg

Publicerad 12 augusti 2013 (uppdaterad 12 augusti 2013)
Trender kan ses i nästan alla sammanhang. Nu har man kommit fram till vilken bilfärg som ska dominera den närmaste tiden.

Kemikoncernen BASF har förutspått att alla silverfärgade, vita och svarta bilar som i dag rullar på gatorna inte kommer att vara lika trendriktiga framöver.

I stället är det färgen grön som du ska satsa på för att bli populär. BASF skriver att färgen grön ”står för värden som framåtanda, ansvar och individualism”.

Dessutom ser BASF att matta färger ökar i popularitet på våra bilar, och samma företag kom i en undersökning förra året fram till att naturliga och jordnära kulörer kommer att bli vanligare under de närmaste åren.

Diskutera: Vad tycker du om gröna bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-12 11:36
saabnisse

Jag hade en 9000 -92 som var metallic grön, den var officiell EM-bil det året (fotboll) och det är nog den snyggaste färg jag haft på någon bil.
Och en Golf i jadegrön metallic, också snygg, men lite mer diskret.
Jag gillar bilar i grönt och helst klara färger, jag ryser när jag tänker på den mossgröna kulör som Saab och Volvo hade på 70-talet.
Men bruna och gula kulörer gillar jag inte och det är trevligt om de minskar.
Liksom Svenssonfärgen tråkgrå metallic som bara har en fördel, den behöver inte tvättas så ofta, det hjälper ändå inte!

#2 • Uppdaterat: 2013-08-12 11:43
Leif Larsson (ej verifierad)

Jag bryr mig inte om grönt blir nästa modefärg på bilarna. Så länge jag själv får bestämma vilken färg på ,min, (familjens) bil har, så är jag nöjd.

#3 • Uppdaterat: 2013-08-12 11:45
hultarn

saabnisse: där slog du huvudet på spiken, silver är verkligen en "svensson"färg.
Det finns förstås en oändlig variation på silver, men jag tror som du att den ljusa väljs för att bilen inte ska se skitig ut.

"Rätt" färg på en bil går inte att säga, för det skiljer ju på modeller och förstås smak.
70-talsfärgerna är riktigt roliga, det går nästan inte att bestämma bilen kulör bilen har. Grågrönbrunaktig...? Gulbrunorangeaktig? (som min Mini -75 är) Rödlilarosa?

#4 • Uppdaterat: 2013-08-12 11:48
Gäst (ej verifierad)

Kul att grönt kommer tillbaks! Snyggaste färgen på nån bil jag ägt var denna:

http://forum.soloalfa.it/viewtopic.php?f=30&t=1583

Grigio Verde, grå grön. För övrigt också den snyggaste bil jag ägt, (dock med hrm, vissa defekter). Ack ja...

#5 • Uppdaterat: 2013-08-12 12:08
Hackenbush

Mercedes hade en mörkare grön metallicfärg på 70 talet som var otroligt snygg.
Silver är visserligen stilrent men en väldigt tråkig färg egentligen.
Mörkblå färg är mer elegant än svart tycker jag (Mörkblå Bmw 740 är verkligen en snygg bil)

#6 • Uppdaterat: 2013-08-12 12:31
Raphael

Basf har givetvis en egen agenda i detta - att sälja fler färger. Grönt är en färg som aldrig verkar ha slagit riktigt, trots att det många gånger har utmålats (!) som nya trenden. Jag minns Alfasud TI i början av 80-talet som hade en snygg ljusgrön färg. Jag själv har haft en grön bil - en Xsara kombi med Bora Bora metallic. Då fanns det t o m två gröna färger att välja på - Bora Bora och trollsländemetallic (olivgrön). Engelska bilar har fortfarande grönt i sortimentet. Och skulle jag köpa italienskt så finns ju Fiat 500 L i en snygg ljusgrön färg.

Men ute i trafiken dominerar svart, vitt, silver, rött och blått - plus olika nyanser av grått. Beige är en färg som ofta återkommer hos franska tillverkare särskilt tycker jag, och finns hos Fiat med där kallas den för Cappucino eller New Age Cream.

Gult är en färg jag ser att flera försöker med, men det är en färg som jag ofta ser i broschyrer men sällan ute i trafiken. Orange likaså...

Min egen C3 Picasso finns i en lime gulgrön färg som jag faktiskt har sett några av och jag funderade på den själv men trodde jag skulle tröttna.

Själv är jag så tråkig så min är silver. :) Men jag tycker det passar bilen.

#7 • Uppdaterat: 2013-08-12 12:37
Erlandson

Kan "blåbärsrisgrönt" vara något?

#8 • Uppdaterat: 2013-08-12 12:58
hultarn

Klart att det finns snygga gröna kulörer, british racing green är en. Av en tillfällighet är det just den kulören på min Jaguar... ;-)
Fast, nu finns det förstås en uppsjö vairanter, både solid och metallic, av BRG. Vill minnas att enbart Jaguar har 7 varianter.

På mindre bilar kan gröngula kulörer (liknande den på bilden) vara snyggt, men knappast nåt man vill se på en S-klasse...
Men, man ska aldrig säga aldrig. Det fanns nåt liknande på MB 450 SE på 70-talet.

Gula bilar är svårt, för det tippar gärna över åt "postgul", vilket inte är snyggt. Dock finns den en del riktigt fina pastellgula kulörer, som t.ex. "primrose yellow" och Seat har en trevlig mjukt gul kulör.

#9 • Uppdaterat: 2013-08-12 13:18
Leif Larsson (ej verifierad)

Olika färger har vissa fördelar. Vitt och silver syns smutsen mindre på än svart.
Sedan är det ju som så vilka färger uppfattar vi mer eller mindre i trafiken?
Är man säkrare i en bil som är grön eller blå? I den meningen hur medtrafikanterna ser bilen. Vet att jag läste en undersökning där vissa färger uppfattades bättre i trafiken.
Nu är det redan som påpekats av Raphael att kemiföretaget BASF har en egen agenda, det ligger i deras intresse att tillverka färg och sälja den.
Själv har familjen en röd Alfa och en silver Micra, och de kulörerna är vi nöjda med.

#a • Uppdaterat: 2013-08-12 14:20
Peter i Sydney

Jag har ägt tre gröna bilar hittills. Datsun 160J Coupé (1977), Opel Ascona GLE (1984) och Toyota Camry Kombi V6 (2000). Jag ser med spänning fram emot en ny fräsh grön nyans.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.