Nästa artikel
Trafikverket sågas i E22-rapport: ”Borde tagit ansvar”
Nyheter

Trafikverket sågas i E22-rapport: ”Borde tagit ansvar”

Publicerad 2024-03-26 11:39 (uppdaterad 2024-03-26 16:02)
Trafikverket skulle ha lett räddningsarbetet – men tappade bollen. Nu får myndigheten hård kritik i en oberoende utredning.

Åtta timmar. Så lång tid tog det från det att Trafikverket fick de första telefonsamtalen om situationen på E22 i vintras tills en ”aktörsgemensam samverkan” inleddes.

Det skriver oberoende utredare i en rapport om kaoset på stamvägen mellan Hörby och Kristianstad den 3–4 januari i år, som presenterades på tisdagen.

Utredarna konstaterar att det var Trafikverket som skulle ha lett krishanteringen, men att myndigheten inte tog sitt ansvar. Polis och räddningstjänst ska ha haft en bättre bild av läget, men förväntade sig att Trafikverket skulle ha tagit befälet.

– Alla aktörer tänkte att Trafikverket hade lead, utom Trafikverket själva, säger en chef på Länsstyrelsen enligt minnesanteckningar som Sveriges Radio tagit del av.

Kritik riktas även mot Länsstyrelsen i Skåne, som enligt utredningen inte var tillräckligt förberedda för en sådan här situation.

– Det är inte någon som varit inblandad i det här som känner sig nöjd. Det är tydligt att det finns brister och vi behöver gå till botten med varje aktör, säger länsöverdirektör Ola Melin på Länsstyrelsen Skåne till TT.

Som mest satt över tusen fordon fast i snökaoset, som inleddes på förmiddagen den tredje januari när en buss körde av vägen i det södergående körfältet och blockerade vägen.

Det kraftiga snövädret gjorde att bärgare inte kunde ta sig fram, och vissa trafikanter satt fast i över ett dygn innan någon kom till undsättning. 

Trots vädervarningar i förväg hölls samtliga vägar och påfarter öppna. Något VMA utfärdades aldrig, och det tog sex timmar innan det beslutades att Försvarsmaktens bandvagnar skulle sättas in.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2024-03-27 08:40 J.L skrev: Vissa politiska…
  • 2024-03-27 06:10 Vissa politiska partier vill…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.