Bild
Nästa artikel
Nyheter

Toyota Land Cruiser i ny generation – här är nyheterna

Publicerad 11 juni 2021
Toyota lanserar en helt ny version av klassiska terrängikonen Land Cruiser. Den slopar V8-motorn och siktar in sig på köpare i Mellanöstern.

Toyota har visat upp en helt ny generation av långköraren Land Cruiser. Modellnamnet är nu inne på sitt 70:e år och det firas alltså med en ny modell.

Precis som tidigare är det tålig terrängprestanda som är viktigast i Land Cruiser, kombinerat med lyxkänsla och komfort.

Det är än så länge oklart om modellen ska säljas i Sverige. Viktigaste marknaderna blir dock Ryssland, Australien, Japan, Brasilien och – lite överraskande – Kazakstan.

Den nya så kallade 300-serien av Toyota Land Cruiser bygger på en ny plattform kallad GA-F som än så länge bara används av Land Cruiser. Den är 200 kilo lättare än plattformen i förra modellen och har lägre tyngdpunkt.

De lyxigare versionerna av Land Cruiser får den vanliga Toyotalogotypen i den kromade grillen. Men det finns också en annan version, längst till höger, med grill, backspeglar och dörrhandtag i svart och texten ”TOYOTA” i fronten.

”Snikversionen” har en 3,5-liters V6-motor med dubbla turbo på 415 hk och 650 Nm. Det finns även en 3,3-liters dieselmotor, även den med dubbla turbo, på 309 hk och 700 Nm. 

Det kommer dessutom en 3,5-liters bensin-V6 utan turbo med sexstegad automatlåda, men annars är det tiostegad automatlåda som gäller.

För den som ska flyga fram i terrängen eller över sanddyner finns bland annat kameror som håller koll på omgivningen och olika körlägen för drivlinan.

Läs också: Land Rover Defender för 1,6 miljoner – kan du slå det?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.