Nästa artikel
Toppbetyg i krocktest till Genesis G80 och GV80
Nyheter

Toppbetyg i krocktest till Genesis G80 och GV80

Publicerad 26 maj 2021 (uppdaterad 26 maj 2021)
5/5 stjärnor till suven Genesis GV80 i Euro NCAP:s krocktest.
Även full pott till BMW 4-serie. Eldrivna Citroën C4 missar en stjärna i betyg.

Europeiska krocktestorganisationen Euro NCAP har offentliggjort resultaten av ännu en omgång med krocktest. Den här gången satte de bland annat två modeller från Hyundais lyxmärke Genesis på prov.

Genesis kommer i sommar till Europa när de lanserar bensindrivna sedanen G80 och suven G80 i några länder, Sverige ligger än så läge inte i etableringsplanerna. 
 

I Euro NCAP:s krocktest kammade såväl G80 som GV80 hem betyget fem stjärnor av fem möjliga. Euro NCAP lyfter särskilt fram bilarnas airbags för huvud och bröst, samt den centrerade krockkudden som alla ger höga poäng i sidokollisionsmomentet. Bilarna får också beröm för skyddet av barn och trots att suvens fotgängarskydd är lite sämre än sedanens med den aktiva motorhuven, är det ändå nog för att säkra femstjärnigt. 

"Med lite mer noggrann konstruktion kunde det ha varit mycket bättre."

BMW 4-serie i coupé- och cabrioletform, som lånar mycket av 3-seriens krockskydd, får också fem stjärnor testerna. Citroën missar en stjärna då bilen inte har standardmonterad autobroms för cyklister på alla marknader. 


– Citroën får ett respektabelt fyrstjärnigt betyg för nya C4-modellerna, men lämnade oss ändå med intrycket att det med lite mer noggrann konstruktion kunde ha varit mycket bättre, säger Michiel van Ratingen, generalsekreterare för Euro NCAP. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.