Bild
Nästa artikel
Tid för dubbdäck förlängs

Tid för dubbdäck förlängs

Nyheter

Transportstyrelsen förlänger i år deadline för byte till sommardäck till 30 april. Orsaken är coronapandemin.

Vi har tidigare rapporterat att Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) larmat om att  perioden där man får byta från dubbdäck till somamrdäck från 31 mars till 15 april, är alldeles för kort och innebär en orimlig belastning på däckverkstäderna. När dessutom coronaviruset härjar för fullt kan det resultera i personalbortfall. 
– Den här arbetsbördan är fullständigt orimlig att hantera för oss i branschen, därför kräver vi att tidsgränsen slopas i sin helhet, säger SFVF:s vd Bo Ericsson.

Nu har Transportstyrelsen bestämt sig för att ge däckskiftarna mer tid. De beslutar med stöd av paragraf 18 i kapitel 18 av fordonsförordningen (2009:211) om ett undantag från paragraf 8 i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2009:19) om krav på användning av dubbade däck. Undantaget innebär att dubbade däck är tillåtna att användas fram till den 30 april 2020.

– Som branschföreträdare för nordens största fordonsbranschförening är jag glad, säger Bo Ericsson om beslutet. Han fortsätter:
– Följderna av Coronaviruset smittspridning innebär att branschen genomgår en oerhört tuff period med permitteringar, sjuk personal, stängda skolor och karantän för både personal och verkstadskunder. Våra medlemmar som består av verkstäder och många däckverkstäder är i stort behov av en förlängd skiftestid, för att ha en möjlighet att hinna med att skifta hjul inom föreskriven period.


Även Däckbranschen Sverige är glada över dispensen:
– Vi hoppas att den tillfälliga ordning som nu införs ska komma att bli beständig så att vi får en månad på oss att skifta dubbdäck till sommardäck, säger Fredrik Ardefors, vd för Däckbranschen Sverige, i ett gemensamt uttalande med Tommy Letzén, vd för Motorbranschens Riksförbund. 

Transportstyrelsen poängterar att den två veckor extra tidsfristen enbart gäller för i år och råder bilägare att inte vänta in i det sista med att byta.
– Fordonsägare får nu längre tid på sig att hinna byta till sommardäck. Men vi uppmanar fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

Diskutera: Borde den tillfälligt förlängda tidsramen för byte till sommardäck bli permanent?
Taggar: Nyheter
Så säger lagen om vinterdäck

Fram till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck – om det råder vinterväglag.

Dubbdäck får i normalfall användas fram till 15 april, men befaras vinterväglag får de köras längre än så. Polisen avgör om vinterväglag råder.

År 2020 förlängs tidsfristen till 30 april, enligt beslut från Transportstyrelsen.

Det är tillåtet att använda odubbade vinterdäck, eller så kallade friktionsdäck året om – men det rekommenderas inte.

Källa: Polisen

Kommentarer

#1
2020-03-25 09:59

Vad menas egentligen med att det i första stycket står "perioden där man får byta från dubbdäck till sommardäck från 31 mars till 15 april, är alldeles för kort..."?
Faktum är att man får skifta däck precis när man vill. Däremot gäller att OM vinterväglag gäller är man skyldig att ha vinterdäck (med eller utan dubb) på bilen mellan 1/12 och 31/3. Dubbdäck FÅR användas oavsett väglag mellan (om jag minns rätt) 1/10 och veckan efter påsk, och vid vinterväglag oavsett tid på året. Odubbade vinterdäck får (beklagligt nog) användas året om oavsett väglag.
Den som råkar ha dubbdäck på bilen men inte räknar med vinterväglag kan alltså byta precis när som helst, 31 mars är ingen gräns för när man tidigast får göra det.

#2
2020-03-25 11:20

Byt gärna hjul på en verkstad om ni har råd. Den här virushysterin kan göra att folk snålar in på saker och verkstäder som är på marginalen kan gå under. Då köper inte verkmästaren sin lunch på krogen intill och då går de under...

#3
2020-03-25 14:26

Här i Stockholmstrakten har inte haft en enda dag i vinter då behovet av dubbdäck funnits men ändå kar varenda bil fullt med dubbar som om dem skulle åka rally varje dag.
Tröttnar aldrig folk på att sitta i en bil där det dånar av dubbdäcken på bar asfalt här där saltdrivorna är högre än snödrivorna.
Ingen kontroll av att bilar har vinterdäck eller inte så det har ingen betydelse vilka datum som gäller häromkring.

#4
2020-03-25 18:48

Tja, jag härstammar från en tid då man fixade det mesta själv så jag fortsätter att byta hjul på bilen (bilarna) så länge jag
orkar. Nej, nu är det dags för dagens 60 minuter power-walk ;)

#5
2020-03-25 20:41

Toppen, då kan jag köra på mina dubbdäck ända till Valborg!
Det är alltid skönare att byta i värme och då fåglarna joddlar i snåren.

#6
2020-03-26 09:32

Vem har dubbdäck 2020? Enbart Arktis där det är befogat att köra omkring med. Smattrar som tusan, och många suvar kör med detta. 1 December - 28-29 Februari är mer rimligt. Att köra med dubb mitt i sommaren, ja ni förstår ju själva.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.