Bild
Nästa artikel
Teslas luftfiltrering är bäst på att ta bort partiklar, enligt testet.
Teslas luftfiltrering är bäst på att ta bort partiklar, enligt testet.

Test visar: Tesla har bäst interiörluft – Lexus sämst

Nyheter

Ett oberoende test av luftkvaliteten i olika bilar visar på stora skillnader mellan märken.

Det är stor skillnad mellan hur effektiv reningen av kupéluften är i olika bilmodeller. Det slår det brittiska företaget Emissions Analytics fast efter att ha mätt partikelhalter i kupéluften hos 97 olika bilmodeller.

Deras tester visar att Tesla Model X, som är utrustad med ett stort HEPA-filter och ett så kallat ”Bioweapon Defense Mode”,  renar luften bäst, medan Lexus ES hade högst antal partiklar i interiörluften. 

I testet mättes också hur mycket koncentrationen av koldioxid ökade i bilarna när ventilationssystemet ställdes in på återcirkulering. Även där var det stora skillnader mellan de testade modellerna.

Det finns i dag ingen standardiserad metod för att mäta luftkvalitet eller reningseffektivitet av kupéluften i bilar, vilket Emissions Analytics jobbar på att förändra. De menar att coronapandemin har gjort frågan extra relevant eftersom effektiv luftrening kan minska risken att en person smittar de andra passagerarna i ett fordon.

Emissions Analytics beskriver sig själva som specialister på mätning av verkliga utsläpp från fordon. De hade en roll i det testarbete som föranledde Dieselgate-skandalen år 2015.

Läs också: Nybilsdoften är i själva verket giftiga ämnen
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.