Nästa artikel
Test av bilbarnstolar: ”Så dålig att den borde sluta säljas”
Nyheter

Test av bilbarnstolar: ”Så dålig att den borde sluta säljas”

Publicerad 28 november 2023 (uppdaterad 28 november 2023)
Ett nytt test av bilbarnstolar avslöjar att dyrast inte alltid är bäst. En relativt dyr modell är så dålig i krocktest att den borde dras tillbaka från marknaden, tycker norska Forbrukerrådet.

Den norska motsvarigheten till Konsumentverket har tillsammans med 30 andra konsumentorganisationer testat bilbarnstolar. En av modellerna som deltog i testet får uselt betyg.

Det handlar om Joie i-Spin Grow som även säljs av vissa återförsäljare i Sverige och som inte klarar krocktesterna. Dessutom är den lätt att montera på fel sätt.

– Den presterar så dåligt i frontalkrocktesterna att vi uppmuntrar Joie att dra tillbaka stolen från marknaden. Den får bara tre poäng av tio möjliga och barns säkerhet måste tas på allvar. Vi tycker man ska försöka klaga om man redan köpt stolen, säger Elin Vestrum, rådgivare på Forbrukerrådet.

Bäst resultat får Besafe iZi Modular RF X1 med iZi Modular i-Size Base som är en av märkets mest prisvärda modeller. Även Joie i-Spin Safe får mycket högt betyg, men modellen som heter Grow hamnar alltså i botten. Det gör även Besafe iZi Twist M som får kritik för att stolens klädsel innehåller ämnet naftalen.

Vi Bilägare har sökt Joie och Besafe för en kommentar.


Uppdatering 16.00: Företaget Besafe uppger att testet genomfördes i våras av tyska organisationen ADAC och att det då upptäcktes en ”låg nivå” av naftalen i klädseln. Nivån är under gränsen för märkningne Oeko-Tex Standard 100 men över ADAC:s gränsvärde. Enligt Besafe utgör detta ingen hälsorisk och kunderna behöver inte byta ut klädseln.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 28 november 2023 Vilka "Namn"... Förmodligen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.