Nästa artikel
Teslaägarna kör längst – Porsche kortast
Nyheter

Teslaägarna kör längst – Porsche kortast

Publicerad 24 maj 2023 (uppdaterad 24 maj 2023)
Ny studie visar vilka elbilar som används mest.

Teslaförare använder sina bilar dubbelt så mycket som de som kör en elbil från Porsche. Det framgår av en kartläggning från den amerikanska bilhandelsplattformen ISeeCars, som tittat på hur långt en rad olika bilmodeller gått de senaste tre åren.

Listan toppas av Teslas fyra modeller. Familjesuven Model X används mest, följd av Model Y. Kia Niro, Nissan Leaf och Porsche Taycan är de elbilar som amerikanska bilister använder minst.

Den genomsnittliga, tre år gamla elbilen körs 1 458 mil varje år – en betydligt kortare sträcka än den genomsnittliga bensindrivna bilen i USA, som går drygt 2 000 mil årligen.

– Teslaförarna kommer närmast att matcha körbeteendet hos traditionella bilägare, säger  iSeeCars analytiker Karl Brauer i ett pressmeddelande.

– Det är också intressant att se Porsche Taycan, en direkt konkurrent till Model S, vara den minst körda elbilen, fortsätter han.

ISeeCars konstaterar vidare att elbilar ofta används som andra- eller tredjebilar i amerikanska hushåll, och att de mer sällan används för längre resor.

De skriver också att den genomsnittliga elbilsföraren är villig att köra sin elbil 23 kilometer längre varje år för varje kilometer adderad räckvidd. Baserat på det behöver den genomsnittliga elbilen 26 mil längre räckvidd för att den ska användas lika mycket som en bil med förbränningsmotor.

Samtidigt är den genomsnittliga bilresan i USA inte mer än 15 kilometer lång, och 95 procent av alla bilresor är kortare än fem mil. Det innebär att nästan alla tre år gamla elbilar redan i dag har mer än nog räckvidd för de flesta resorna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 25 maj 2023 Jag kör 6000 mil per år i…
  • 25 maj 2023 Tesla är inte alltför olik…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.