Nästa artikel
Tesla svaga på självkörande
Nyheter

Tesla svaga på självkörande

Publicerad 26 januari 2018
En ny undersökning av de 19 största aktörerna inom autonoma fordon placerar Tesla sist på listan över hur utförandet gått hittills.
Undersökningen är genomförd av företaget Navigant Research, som konstaterar att utvecklingen av autonoma system nu har gått över i produktion. Utifrån det har de bedömt hur bra de olika företagens strategier är, och hur väl de lyckats genomföra dem.

Tesla hamnar här på en inte särskilt hedrande sistaplats. Trots stora visioner så har Tesla inte lyckats nå de nivåer av sjölvkörande bilar som de tänkt sig. Desto bättre har det gått för GM som, enligt undersökningen, har kommit längst.

Volvo i samarbete med Autoliv, Ericsson och Zenuity lägger sig på nionde plats, precis över PSA och under Renault-Nissan.

Diskutera: Hur tror du att framtiden för självkörande bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-01-26 15:34
Raphael

Jag tycker Tesla får mer uppmärksamhet än de egentilgen förtjänar, mycket av "tomma tunnor skramlar mest". De förlorar flera miljoner kr om dagen, de riskerar att få slut på kapital och de har kraftiga produktionsproblem och störningar. De visar nya modeller på mässor och har stora visioner, men det händer inte så mycket av det i praktiken. Jag menar att frågan är inte om utan när bubblan spricker.

#2 • Uppdaterat: 2018-01-26 17:27
Bilräven

Tesla ska ha all uppmärksamhet i världen - de tvingar andra bilföretag att jobba på framtidens bilar, även om de hellre vill sälja "gammal skit" och fylla skattkistorna..
Vi som kör Tesla vet vad Tesla går för - inget snack om saken - den är fortfarande bättre än "allt annat" på vägen. Vi kommer aldrig att köpa en fossilt driven bil igen och absolut ingen hybrid -som är enbart en politiker uppfinning, enligt min uppfattning.
Som svar på den något "konstigt" formulerade frågan: För min egen del så kör jag helst min bil själv - så jag bryr mig inte om att ligga först i om bilen klarar det eller ej. (Jag har inte ens köpt mjukvaran pga av det) Frågan är hur det ska gå till - ska alla självkörande bilar programmeras så att de vet hur att undvika "människo-körande" bilar, som ofta inte följer trafikreglerna?

#3 • Uppdaterat: 2018-01-26 18:32
Raphael

Jag tror inte på att alla bilar i framtiden kommer att gå på batteri, om man inte plötsligt hittar helt nya och andra sätt att göra batterier på än man kan idag.

#4 • Uppdaterat: 2018-01-26 20:08
Swemba

Att bilföretagen skulle känna sig "tvingade" att ta fram elbilar pga av Teslas (obefintliga) framgångar är bara löjligt.
Ingen tillverkare är avundsjuk på förlustmaskinen Tesla.
Elbilar är på tapeten av politiska och aktivistiska skäl, inte för att det är en bättre produkt på något sätt.

#5 • Uppdaterat: 2018-01-26 20:24
Axa

Swemba
Nåja, bilföretagen skulle nog inte tillverka elbilar om det inte fanns en efterfrågan och ett intresse. Att det har blivit ett stort fokus på Tesla har drivit på intresset och därmed efterfrågan.
Politiskt är kraven inte så högt ställda. Biltillverkarna skulle kunna komma undan med fossildrivna bilar och ändå klara politiskt beslutna regler kring utsläpp och förbrukning.

#6 • Uppdaterat: 2018-01-26 21:29
Bilräven

Swemba - mitt råd till dig; Kryp ner i grottan igen, eller byt ut medelsvensson västen och 245:an och kolla vad som hänt de sista 10 åren på bilfronten. De som påstår att Tesla (E. Musk) inte leder bilbranschen befintliga uppfinningar (och lämnar öppna patent till övriga) har missat allt. Ett råd; Provkör en Tesla (om du kvalificerar dig) och snacka senare... Löjlig kommentar, enligt min åsikt!

#7 • Uppdaterat: 2018-01-26 21:53
Raphael

Genom media kan man lätt få intrycket att Tesla dominerar branschen och har gjort en revolution, men jag menar att det helt enkelt är fel. De är inte ensamma om att göra elbilar. Tesla har funnits i många år på marknaden och den första produkten var en ombyggd Lotus med elmotor, det var ju iaf tio år sen. Tesla gör elbilar för lyxmarknaden och där har de få konkurrenter. Egentligen är det Nissan med sin Leaf som har revolutionerat marknaden, även Renault Zoë - men eftersom de vänder sig till "vanligt folk" så har det inte skrivits om dem lika mycket i media. Sen är väl helt enkelt Elon Musk roligare att skriva om än Carlos Ghoshn. Men visst kan man ge Elon Musik credit för att ingen har lyckats bränna så mycket pengar som han har gjort. Tesla förlorar gigantiskt mycket pengar varje dag, verksamheten är ett ekonomiskt fiasko. Det är märkligt att Musk fortfarande hittar investerare villigare att ge pengar till honom, trots alla produktionsproblem, framflyttade leveranser och "vaporware" som har blivit synonymt med Tesla.

#8 • Uppdaterat: 2018-01-26 22:33
Raphael

På ett halvår bränner Tesla över en halv miljard dollar och de går med förlust på varje bil de säljer. De bedriver ingen affärsverksamhet - Elon Musk är chef för ett luftslott, och snart spricker bubblan. Analytiker på Bloomberg räknar med att Teslas kassa ekar tom efter sommaren (analysen gjordes i november 2017).

#9 • Uppdaterat: 2018-01-26 22:48
Axa

Raphael
Att Tesla bränner pengar är inget nytt. Men att Tesla inte skulle haft en stor påverkan på intresset för elbilar är nog en underskattning. Det liksom snackas inte om Zoe eller Leaf hemma i stugorna. Och har grannen skaffat en Tesla så blir det genast nyfikna frågor. Inte bara för att det är en Tesla utan även för att det är en elbil. En Leaf hos grannen är inte lika intressant.

#a • Uppdaterat: 2018-01-26 22:53
Bilräven

Tesla är inget fiasko - tvärt om! Det är fantastiskt att Elon fortsätter och jobbar för bl.a. elbilar och för att få tillstånd en grönare värld. Än mer fantastiskt att han jobbar vidare i all motvind han får från alla grottmänniskor som inte tänker utanför boxen - de kanske förstår en dag... Visst producerar han dyra bilar - Vi Tesla köpare betalar för framtiden - så att Svensson kan köpa en billigare elbil om några år.. Det är som vanligt - de som har pengar betalar till de som inte har... Men de som inte har vill ha allt, gratis...
Men, som sagt - jag kör helst själv min egen el-bil, så att jag kan bromsa för alla grottmänniskor som inte följer trafikreglerna i sina uråldriga bilar...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.