Nästa artikel
Tesla stämmer Transportstyrelsen och Postnord för skyltstoppet
Strejken mot Tesla

Tesla stämmer Transportstyrelsen och Postnord för skyltstoppet

Publicerad 27 november 2023 (uppdaterad 27 november 2023)
Teslas svenska dotterbolag drar Transportstyrelsen inför domstol och hävdar att myndigheten inte har något lagstöd för att stoppa leveransen av registreringsskyltar. Även statliga Postnord stäms, i samma ärende.

Tesla får inte längre någon post levererad på grund av blockaden som fackförbunden Seko och ST infört. Det innebär bland annat att Teslas svenska bolag inte får några registreringsskyltar levererade.

– Strejkrätten är så stark att den räknas som force majeure. Det betyder att vi inte bryter mot samhällsuppdraget, har Postnords presschef Anders Porelius tidigare sagt till Dagens Industri.

Nu uppger tidningen att Tesla stämmer svenska staten. Registreringsskyltarna får enbart levereras av Postnord från företaget som tillverkar dem.

”Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla”, skriver bolaget i stämningsansökan.

”Beslaget av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla”

Hur mycket leveransstoppet av registreringsskyltar påverkar leveranserna av nya Teslabilar är oklart. Tesla skulle rent tekniskt kunna skriva över nya bilar direkt på köparen som sedan i sin tur kan beställa registreringsskyltar hos Transportstyrelsen.

Teslas svenska marknads-, service och leveranschef skriver i ett brev till Transportstyrelsen som Vi Bilägare tagit del av att myndigheten har en skyldighet att i samband med registreringen tilldela varje fordon ett registreringsnummer, utfärda ett registreringsbevis samt vid registrering av personbil tillhandahålla två registreringsskyltar.

”Denna skyldighet hos Transportstyrelsen påverkas inte av de varslade sympatiåtgärderna”, skriver han.

Transportstyrelsen hävdar å andra sidan att myndigheten fullgjort sitt uppdrag när skyltarna levererats till Postnord.

På måndagseftermiddagen rapporterade DI att Tesla även stämmer det statliga bolaget Postnord, på grund av att de inte längre levererar registreringsskyltar till dem. ”Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Postnord”, skriver Tesla i stämningsansökan, enligt tidningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (69)

  • 28 november 2023 IngvarS skrev:…
  • 28 november 2023 IngvarS skrev: Jag ser att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.