Nästa artikel
Tesla och Volvo måste sätta tillverkningen på paus
Nyheter

Tesla och Volvo måste sätta tillverkningen på paus

Publicerad 2024-01-12 09:37 (uppdaterad 2024-01-12 15:51)
Teslas tyska fabrik sätts på tillfällig paus på grund av den väpnade konflikten i Röda havet. Även Volvo Cars behöver pausa produktionen.

Tesla måste sätta bilfabriken utanför Berlin i Tyskland på paus under två veckor med start i slutet av januari, skriver Reuters.

Anledningen är komponentbrist som uppstått på grund av störningar i transportkedjan i Röda havet. Det beror på att huthi-rebeller med uppbackning av Iran attackerat fraktfartyg för att visa solidaritet med Hamas i konflikten med Israel. Många fraktbolag undviker nu området helt.

Produktionsstoppet påverkar tillverkningen av Tesla Model Y som byggs i den tyska fabriken. När fraktfartygen behöver runda Afrikas södra punkt i stället för att ta vägen via Suezkanalen förlängs transporttiden med omkring tio dagar.

– Tesla förlitar sig mycket på Kina för batterikomponenter som måste transporteras till Europa genom Röda havet vilket utsätter produktionen för en konstant risk, säger Sam Fiorani, chef för Auto Forecast Solutions som spårar biltillverkarnas leveranskedjor, till Reuters.

Även Volvo Cars behöver stoppa produktionen i belgiska Gent på grund av situationen vid Röda havet som skapat brist på växellådor, uppger TT. Tillverkningen pausas i tre dagar.

– Vi är en global tillverkare så det är klart vi påverkas av internationella hinder, säger Kristin Boldemann Wester, chef för den globala pr-avdelningen på Volvo Cars, till nyhetsbyrån.


Artikeln har uppdaterats med uppgiften om att även Volvo behöver pausa produktionen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 2024-01-14 18:36 Finns stor risk att Tesla…
  • 2024-01-14 15:44 McTar skrev: J Japp, allt är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.