Nästa artikel
Tesla först med självkörande bil?
Nyheter

Tesla först med självkörande bil?

Publicerad 19 september 2013 (uppdaterad 20 september 2013)
Elbiltillverkaren Tesla är med i loppet om vem som blir först med lansering av självkörande bilar, rapporterar Reuters.

Google har jobbat länge med tekniken, men vill inte avslöja när vi kan få se självkörande bilar från IT-jätten. Samtidigt har både Mercedes och Nissan avslöjat att de hoppas vara klara med tekniken mot slutet av 2010-talet. Nyligen körde en Mercedes 100 kilometer utan förarens hjälp – både i stadstrafik och på landsväg.

Dock är även Tesla långt fram i utvecklingen av självkörande bilar. Elbiltillverkaren tror till och med att man kan bli först, med en lansering inom tre år. Det rapporterar den internationella nyhetsbyrån Reuters.

Klarar utvecklingen själva
Tesla utvecklar tekniken på egen hand, utan att behöva låna teknik från något annat företag. Enligt Teslas vd, Elton Musk, kommer bilen att kunna ta över 90 procent av körningen från föraren. De sista 10 procenten måste föraren dock klara själv, vilket gör att bilarna inte är helt automatiska, något som skulle kräva mer utvecklingstid.

Bilexperter är dock inte lika optimistiska som Tesla, eller för den delen Mercedes och Nissan, när det gäller tidpunkten för lanseringen. Tidigare har det pratats om att ytterligare mellan tio och 15 år krävs innan tekniken står klar.

Diskutera: När tror du att vi får se självkörande bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-09-19 19:11
V8-Power

Elon Musk är det en supermänniska, hur kan de göra allt så rätt på första försöket.

Snyggaste elbilen
Säkraste bilen som någonsin testats
Ok räckvidd för att vara elbil
Spännande fin teknik i övrigt också
Priset inte oskäligt men högt.

#2 • Uppdaterat: 2013-09-20 09:10
Mistro

Ja det är otroligt hur Tesla kan lyckas i en värld där ingen annan lyckas.
De har säkert mer pengar och duktigare tekniker än alla andra tillsammans?
Själv lider jag inte men många tycks ha väldigt svårt med att inse varför de övriga biltillverkarna sover på utvecklingsavdelningen för elbilen.
Ingen konspiration här inte ...???

#3 • Uppdaterat: 2013-09-20 10:16
mcregor (ej verifierad)

Ja - jag nämnde det tidigare och jag tror fortfarande på det - alltså att man i många styrelserum är en aning nervösa och skruvar på sig inför de framgångar Tesla just nu röner med sitt hel-elektriska bilprogram. Sen är jag inte övertygad om att utvecklingsavdelningarna hos andra tillverkare sover men glöm inte petroleumindustrins enorma makt och lobbyresurser. Det är där jag gissar att vi kan hitta orsakerna till det hittills ljumma intresset för elbilar bland konventionella biltillverkare. Och det är nog där skillnaden ligger när vi jämför med Tesla som inte har dessa gamla kopplingar utan kan satsa helhjärtat på det dom tror på.

#4 • Uppdaterat: 2013-09-20 11:39
Mistro

Tesla har dessutom ingen backup i övrig försäljning liksom alla andra tillverkare som trots att de har ett berg utav redan betalda delar inte lyckas att få fram något eldrivet när årtalet stavas 2013.
Med ett bra koncept kunde man sedan ha byggt många modeller och kostnaderna kapas.
Det är ju trots allt en viss skillnad att t.e.x bygga en eldriven Golf för Vw som redan har kaross,chassi m.m klart än att uppfinna hjulet på nytt som Tesla har gjort.
Som man delar alla andra komponenter kunde man även dela viktiga komponenter till elbilar samt få fram en gemensam standard för batterier o.s.v ,..men intresset finns som sagt inte för sådant.

Vw är nu närmast med att lansera bilar som faktiskt inte liknar några cirkusbilar och detta skall vi tydligen vara tacksamma för.En tillverkare som sticker ut och årtalet skrivs 2014. ( WOW )
Trots detta lär dessa elbilar inte bli någon vanlig syn på vägarna de närmaste 10-20 åren då en
begränsad upplaga och ett högt pris garanterat lär sätta stopp i rullarna.
Men jag antar att det är vi konsumenter som styr även detta skede? ;)

#5 • Uppdaterat: 2013-09-20 12:22
madborn

Elbilar känns tyvärr fortfarande lite som att köpa grisen i säcken. Och då tänker jag främst på batteriet. Undersökningar har visat att Roadstern kan behålla så mycket som 80-85 % av originalkapaciteten efter 15000 mil, vilket definitivt känns godkänt. Samtidigt hade ett likadant fordon med 24000 mil i ryggen bara 10 mils räckvidd per laddning (ca 20 % av ursprungsräckvidden). Idag ligger priserna på ett nytt batteri i storleksordningen 200k SEK, ett pris vilket Tesla själva förväntar sig falla rätt kraftigt under kommande år.

Användningen av elbilen kräver ett något förändrat tankesätt, mer som vi idag tvingas behandla våra smarta telefoner: plugga in laddaren under natten, varje eller varannan dag. Såvida inte utbyggnaden av särskilda laddningsstationer som klarar av att leverera starkström (för att inte tala om det idag urusla utbudet av laddstationer med vanlig väggström) blir mer eller mindre standard på platser där vi traditionellt ställer våra bilar under färd, kommer dagsanvändningen av elbilen kräva ett par timmar inkopplad på kväll eller natt. Att använda batteribaserade lösningar i bruksfordon (taxi, buss, lastbil, etc.) som används större delen av dagarna, kräver en ekvation som knappast går ihop idag över huvud taget.

Antagligen kommer vi se mer elbil (och/eller hybridmodeller) på vägarna framöver, men det lär dröja decennier innan en ansenlig andel av fordonen utgörs av denna (dessa) kategori(er). Jag är dock fascinerad över tekniken och visionerande och drivna människor som just Musk, vars idéer förhoppningsvis kommer bli verklighet under vår livstid; jag tror inte vi så många andra alternativ när resurserna börjar tryta.

#6 • Uppdaterat: 2013-09-20 13:46
Roger Skagerström

Mistro : Skulle kunna tänka mig att det har att göra med att Tesla är inriktade bara på just elbilar och att all utveckling de gör är fokuserad på det. Vanliga tillverkare har vanligen massor fler modeller i sitt program som kräver utvecklingsresurser. Det är motorer och olika plattformar i olika storlekar. Ska de sen göra en elbil så använder de ju helst en modell som redan finns. Så då måste den modellen bli klar först. Sen ska man knyckla in ett elsystem efteråt. Hittils är det väl bara Auris kombi och Lexus RX/GS/LSsom från början är designad för både konventionell drivlina och el. Resten är antingen just specialiserade hybrider/elbilar eller efterkonstruktioner (tex V60 med eldrift). Men det kommer nog i framtiden hos de tillverkare som satsar på hybridteknik.

#7 • Uppdaterat: 2013-09-20 14:13
Mattias Goldmann

Redan nu kan bilen hålla sig i rätt fil, hålla rätt avstånd till bilen framför och autobromsa för att undvika olyckor. Steget till självkörande på motorväg är alltså mycket kort, och de första bilarna som klarar att köra själv i tät kö-trafik finns redan. Och Mercedes kör redan 10 mil i alltifrån tät stadstrafik till snabb Autobahn utan att någon rör ratten. Så frågan är mest om lagstiftningen hänger med; den är inte alls förberedd för självkörande bilar.

#8 • Uppdaterat: 2013-09-20 17:56
Mythbuster

Trevligt om Tessla kunde komma med avancerade förebyggande säkerhetssystem. I dagsläget är det tyvärr skralt med det. Det verkar som den viktigaste säkerhetsfunktionen enligt Tessla är låg tyngdpunkt samt att de adderar sina säkerhetspoäng på ett av NHTSA icke godkänt sätt. Än så länge är det m est skriverier från de olika bolagen kring självkörande bilar. Om man ser på MBs youtobe film säger de själva att de är väldigt långt från en sådan lösning.

#9 • Uppdaterat: 2013-09-21 00:27
Henrik-Andersson

Den är ruskigt snygg ändå, inte så lite vibbar från Aston Martin DB9

#a • Uppdaterat: 2013-09-21 00:49
Tompa_Boy

Troligtvis världens bästa bil idag alla kategorier förutom räckvidden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.