Bild
Nästa artikel
Med devisen ”Telia doesn’t make cars, we make cars awesome” lanserades en uppfinning som ska göra äldre bilar moderna igen.
Med devisen ”Telia doesn’t make cars, we make cars awesome” lanserades en uppfinning som ska göra äldre bilar moderna igen.

Telia kopplar upp äldre bilar

Nyheter

Ny apparat ska kunna göra upp till 15 år gamla bilar till rullande wifi-hotspots.

Telia Sense är teleoperatörens bidrag i utvecklingen av IoT (Internet of Things). Den lilla enheten ansluts till bilens OBD-port (diagnosuttaget). Hårdvaran innehåller GPS, accelerometer, gyroskop, Wifi, 4G och levereras med ett inbyggt sim-kort. Hårdvaran kommunicerar med en molnbaserad plattform och med hjälp av en smartphoneapp ska ägaren kunna få tillgång till en rad nya tjänster, både från Telia och samarbetspartners, såsom försäkringsbolag och fordonsåterförsäljare.

– Förr gällde den uppkopplade bilen bara premiumfordon. Vi tycker att alla ska kunna ta del av tekniken. Den stora majoriteten av bilar på våra svenska vägar har ingen uppkoppling alls och det här är vårt bidrag för att göra bilarna smartare, säger Hans Dahlberg, global chef för för TeliaSoneras M2M-tjänster.

Förutom internetuppkoppling i bilen ska man bland annat få hjälp med att köra miljövänligt och skapa körjournaler, lokalisera bilen med gps, eller få bilstatusrelaterad indikation, till exempel om bilbatteriet behöver laddas eller att det är dags för tankning eller påfyllning av olja.

När det gäller säkerhet och skydd mot bilhackning säger sig företaget vara väl förberedda.
– En del av säkerheten är att vår kommunikation går i våra egna nät. Och Telia Sense påverkar inte kör- eller säkerhetsfunktioner på något sätt. Vi tar säkerheten på största allvar, sen finns det ju brister i alla bilar, de kan inte vi svara för utan det får biltillverkarna göra, säger Hans Dahlberg.

Bilar från 2001 är standardutrustade med OBD-port och kan anslutas till Telia Sense, som kommer någon gång under 2016. Några priser är inte fastställda.
 
Diskutera: Vad tycker du om Telia Sense?
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2015-11-19 15:08

Det är bra detta, då kan man surfa, se på film, internetshoppa medan man kör bil.
Att vara uppmärksam i trafiken är det ändå så många som slutat med redan.

#2
2015-11-19 15:24

Begriper inte riktigt poängen... varför gå omvägen om WiFi i bilen när jag har internet i mobilen?

En alltför stor del av dagens teknikutveckling är baserad på att skapa mellanhänder och en slags extra tullavgifter för användarna -dvs i praktiken tillförs inget mervärde alls, bara extra kostnader.

#3
2015-11-19 15:51

Tjänster kostar självklart pengar. Telia har en affärsidé för att det ska vara smidigt och uppkopplat.
Surfandet kan man med fördel överlåta till passageraren eller barnen i baksätet.
Fördelarna överväger ganska bra med möjligheten att skapa elektroniska körjournaler, lokalisera en stulen bil, se status etc.

#4
2015-11-19 16:02

Men LeifV, förstår du inte vilken fantastisk innovation det här är, tänk bara " dags för tankning eller påfyllning av olja", då behöver man ju inte alls kolla på bilens instrumentbräda!
Så bra.......................

#5
2015-11-19 16:17

Ehh.. Ja du Hacke, för kan man ju göra med en bil > nätlänk som kopplas in på OBD2-porten... Du läser nyheten som Fan läser bibeln.

Säkert smidigt för tex åkerier som kan koppla in körjournalsystem och liknande utan att vara bunden till nån tredjepartsfirma. Om bilen behöver tankas eller ej kan nog vara nog så bra info för familjer där 40 pers använder samma bil och ingen orkar säga till om saker och ting.

#6
2015-11-19 17:46

Det är Telia som produktifierat (läs säljer samma sak till högre pris för att man har ett starkt varumärke) Automile, som Jens of Sweden tagit fram. Tycker ändå det kan vara en bra finess, man måste ju inte kolla på alla statusmeddelanden när man kör, eller?

#7
2015-11-19 18:48

Detta kan verkligen nånting för VW-ägarna, så att dom hinner fylla på olja i tid.

#8
2015-11-19 18:50

Re #3 Grosser: Jag är alltid väldigt noga med att mäta mervärden och såg väldigt lätt/snabbt att det finns marginellt med sådana i det här fallet. "Smidigt och uppkopplat" är ju att man redan har det i mobilen (även "passageraren & barnen"), vad ett wifi i bilen tillför är ju endast extrakostnader. Elektronisk körjournal kör jag sedan länge i just mobilen -funkar utmärkt. Skulle väl vara att man kan lokalisera borttappad bil, men det finns ju redan appar mot sånt för mobilerna också. Hitta stulen bil -ja där finns en fördel om nu teliadosan innehåller gps. Se status från distans känns inte heller så viktigt -äldre bilar visar inte så mkt skoj -att varvräknaren står på noll är inte så upphetsande.

Det enda som skulle kunna vara vettigt är om Telia "blåser på" som sjutton med datamängden, men håller priset riktigt lågt. Typ 100 gig för 49 kr/mån... -dvs dels avlastar det begränsningar hos mobilerna, dels så skapar det möjligheter att se film, tv, radio, spotify etc i bilen.

#9
2015-11-19 21:57

Något för Volvo raggaren att imponera på fjortisar med....men Sune ett utdöende släkte, nej jag tror inte på detta.
Majoriteten håller sig till mobilen eller så köper de sig en hel bil med allt.

#10
2015-11-20 07:38

Roger, vart man kopplar in skiten eller inte bryr jag mig inte om utan det är hela idén att man så gott som påtvingar alla bilägare idag att de skall göra allt annat än köra bil och ha uppmärksamhet i trafiken.
Om utvecklingen fortsätter så i bilar så blir det rent av nödvändigt ja till och med ett krav att alla bilar är självkörande så snart som möjligt. Då kan ju de som vill låta sina liv styras av sina telefoner och uppkopplingar och facebook hålla på med det hela tiden.
Väldigt smart av Telia i alla fall, de får ett helt nytt område att sälja abonnemang till och det är ju deras affärsstrategi.

#11
2015-11-21 19:19

Ytterligare en anledning att behålla min -72:a....
Den har även oljesticka men saknar helt mjukvara ;o)

#12
2015-11-22 09:44

Ja va bra då underlättar man ju för biltjuvar när dom behöver hämta någon speciell modell då har gps-kordinaterna serverade bara o hämta även lite äldre bilar

#13
2015-11-24 10:19

En snygg oljesticka är trivsamt att titta på och då står ju bilen still så man orsakar ingen olycka.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.