Bild
Nästa artikel

Taxiresa med barnstol kan kosta extra

Nyheter

En barnsäker taxiresa kan bli dyr. Ska ditt barn ha en barnstol kan detta kosta ett par hundralappar extra. Något som kritiseras av trafiksäkerhetsorganisationen NTF, då föräldrar kan välja bort barnstolen av ekonomiska skäl.

- Det är en uppenbar risk. Man bör inte ta ut en avgift för en så viktig säkerhetsdetalj - det är förvånande att det sker, säger Jan Sandberg, vd för NTF, till TT.

Det är upp till varje taxibolag att själva bestämma om en barnstol ska kosta extra eller ej.

- En del tar inget extra, andra tar betalt. Det ser olika ut på olika orter, säger Thomas Winskog, förbundsdirektör på Taxiförbundet.

Anledningen till det extra påslaget ska vara att vissa taxibilar får åka in till taxicentralen för att hämta en bilstol, något som innebär större kostnader.

- Då tar de betalt för den resan precis som för andra turer. Det vore så klart önskvärt att alla hade utrustningen men på mindre orter kanske det bara behövs någon gång i månaden. Det kostar också ganska mycket att köpa en barnstol, säger Thomas Winskog.

Priset för att garanterat få en barnstol i taxibilen skiljer sig från stad till stad och slutnotan kan hamna på 200 kronor extra.

Diskutera: Tycker du det är rätt av taxibolagen att ta extra betalt för barnstolar?
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Thopa
2010-08-09 16:38

Neka att åka med sådana idiotiska taxibolag Skall de ha betalt när jag använder bältet? Sjävkart skall barnstolen finnas i bilen, lika viktigt som resevhjulet.

#1
Tommy
2010-08-09 19:31

En barnstol ryms inte att ha med någonstans i bilen, i motsats till reservhjulet och bältet. Därför måste taxiföraren hämta och montera en. Det tar tid. Tid är, som bekant, pengar. Om han inte får ta ut det av kunden, vem ska då betala? Staten, EU eller du THOPA?!

#1
ingvar
2010-08-09 20:06

har kört taxi sen 1995 och har haft bilbarnstol sen dess, en kombi naturligtvis och så stor plats tar den inte,
det händer i bland att man får flytta om den i fall kunden har mycket bagage men det har väl inträffat max 10 gånger under dessa år anser att samtliga taxibolag skall ha denna service kostnadsfritt. och betalt får du ju för att du kan erbjuda kunden en service till (större kundgrupp) montering tar inte ens 60 sekunder alla kunder skall kunna sitta fastspända stora som små

#1
Tommy
2010-08-10 10:22

Bra service Ingvar! Men de har en liten kombi, eller en sedan blir det inte mycket bagageutrymme kvar. Då har jag full förståelse att de måste ta ut en slant extra för att ordna detta. Är jag rädd om mitt barn så betalar jag nog!

#1
Christer
2010-08-10 22:48

Upp till varje taxi att bestämma. Då han tycker att han missar för många körningar för barnstolssaknaden så skaffar han det.
Det ska inte lagstiftas ombdet.
Samma sak som att en del har större taxibuss och en del mindre vanlig bil. Manåker med den som kan erbjuda det behovet jag vill ha.

#1
Kjell-Åke
2010-08-16 13:14

Service kan man väl inte begära vare sig av taxi eller andra utan att betala? Förr en självklarhet, idag en dröm.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.