Nästa artikel
Svenskar vill se promilleregler för elcyklar
Nyheter

Svenskar vill se promilleregler för elcyklar

Publicerad 20 juli 2018
En undersökning visar att sex av tio svenskar vill se promillegränser även för elcykel.
I dagsläget är det visserligen olagligt att framföra cykel på ett sätt som inte är "betryggande", på grund av bland annat alkohol - men det finns ingen specifik promillegräns. Sätter man sig däremot på en moped gäller samma gränser som för bil (0.2 promille), vilket placerar elcyklar i något av en gråzon. Så länge elcykeln har en effekt på högst 250 watt och inte ger något krafttillskott över 25 km/h klassas den inte som moped och du kan framföra den med alkohol i blodet, så länge det alltså sker på ett "betryggande" sätt. 

- Det här tycker vi är olyckligt. Alkohol i kombination med elcykling är aldrig en bra idé. Ditt omdöme försämras när du är berusad, samtidigt som du kommer upp i höga hastigheter. Det kan bli väldigt farligt, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

En undersökning av If visar att svenskarna håller med, 61 procent vill se en promillegräns för elcykel. En studie av VTI från tidigare i år visar att av de 236 cyklister som omkom 2007-2015 hade 27 alkohol i blodet, 156 hade inte alkohol i blodet och för resterande 53 var förekomster okänd. 

Diskutera: Vill du se en promillegräns för elcyklar? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-07-20 08:34
Klarsynt

Det är nog främst If som vill se det... som man frågar får man svar.

.

#2 • Uppdaterat: 2018-07-20 08:57
Raywave

Varför skulle man isåfall ha promillegräns för elcyklar men inte för vanliga cyklar - som går att cykla mycket fortare än elcyklar?

#3 • Uppdaterat: 2018-07-20 09:22
Klarsynt

@Raywave

Ja, samt förstås elscootrar, vanliga scootrar, inlines, skateboards, rullstolar (med och utan motorer). Samtliga kan uppnå rasande farter, inte minst i rejäla nerförsbackar.

Sedan skall vi förstås också ha hjälm inomhus och även vuxna skall ha flytväst när de badar (även i badkar).

Då blir If glada.

.

#4 • Uppdaterat: 2018-07-20 10:16
Gäst (ej verifierad)

Ja vilken otrolig moralpanik eller snarare ännu ett utslag för den här allt mer förlamande trygghetsnarkomanin som breder ut sig över riket!

Varför har vi blivit ett folk som är så otroligt räddhågsna och där allt ska säkerhetsmaximeras in absurdum?

Tänk om våra förfäder varit likadana; hur långt hade vårat samhälle kommit då?

#5 • Uppdaterat: 2018-07-20 10:29
Hackenbush

Undrar hur länge det dröjer innan försäkringsbolagen vill att man skall bära hjälm när man är ute och går. Man kan ju snubbla och slå i huvudet om man har otur.

#6 • Uppdaterat: 2018-07-20 11:06
pinjong

Det är väl bättre att "fylleristerna" tar cykeln än bilen om vi talar cykelavstånd? Dumt att strypa alla utvägar för folk att ta sig hem lagligt och utan större fara. En av tio som omkommer med alkohol i kroppen är väl ändå en ganska låg siffra. Nio av tio omkommer ju ändå.

#7 • Uppdaterat: 2018-07-20 11:14
Världens vackraste man

Vettigt att ta upp frågan. De som nyttjar elcyklar är väl i allmänhet de personer som cyklade långsamt innan elcykeln kom. De "äkta" cyklar som körs snabbare än 25 km/h är väl för det mesta träningsredskap och då brukar inte alkohol vara inblandat hoppas jag. Jag tror att största faran med elcykelfylleri är medelålders människor på väg hem från festen. Efter femton nubbar blir de så där lagom modiga och plötsligt märker de att cyklen är lika snabb som dagen de konfirmerade sig. Full fart på cykeln i sommarnatten - denna underbara känsla. Med en klassisk cykel blir resan långsammare och på grund av den låga farten vingligare och olyckorna blir mindre blodiga. Tror jag.

#8 • Uppdaterat: 2018-07-20 12:16
Klarsynt

@ pinjong

Huvudet på spiken! Det verkar nästan vara mindre farligt att vara onykter. Nio av tio omkomna är nyktra. Det är kanske nykterhet som borde förbjudas?

.

#9 • Uppdaterat: 2018-07-20 13:48
erikivan72

Öh... hur kan det vara okej att cykla runt i trafiken påverkad? Jag är ganska säker på att du är minst lika dödlig onykter som nykter. Och det är troligare att du vinglar eller gör något dumt onykter.

#a • Uppdaterat: 2018-07-20 16:05
Ben39

Ja vi bor ju i Sverige..... grannarna i söder skrattar åt oss

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.