Bild
Nästa artikel
Nyheter

Svenska bilförare kör för fort – och överskattar sin förmåga

Publicerad 2021-04-26 15:19 (uppdaterad 2021-04-26 15:20)
En ny enkätundersökning visar att många svenska bilister kör för fort på motorväg och överskattar sin förmåga.

Det är relativt vanligt att svenska bilister kör för fort, visar en ny enkätundersökning bland bilförare i 32 länder och som svenska VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) har analyserat.

Studien har alltså inte tittat på om bilförarna faktiskt kört för fort, utan bilförarna har själva fått svara på enkäten.

– En tydlig slutsats från studien är att hastighetsöverträdelser är relativt vanliga bland svenska trafikanter, speciellt på motorväg och på landsväg utanför tätort, däremot mer ovanliga i tätort, säger Anna Vadeby, senior forskare på VTI.

Jämfört med de andra länderna i undersökningen ligger Sverige sämst till vad gäller hastighetsöverträdelser på motorväg, men i tätort rapporterar Sverige en lägre andel.

En vanlig miss många förare gör verkar vara att överskatta sin egen körförmåga

Det beskedet skiljer sig en del från en studie som NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, tidigare gjort. Där visade det sig att 35 procent av bilförarna körde för fort i tätort och att förarna var allra sämst på att hålla hastigheten på 40-väg.

När det gäller rattfylleri ligger dock svenska bilförare generellt sett betydligt bättre till än i månad andra länder, och att använda en handhållen mobil under körning är något fler yngre än äldre förare gör.

En vanlig miss många förare gör verkar vara att överskatta sin egen körförmåga.

– Attityden är exempelvis att de har mer att vinna på att utföra handlingen än vad de har att förlora. Detta kan även kopplas till att de har en övertro på sin förmåga att bemästra bilen trots att de exempelvis talar i en handhållen mobiltelefon eller överskrider hastighetsbegränsningarna, säger Sonja Forward på VTI.

Läs också: Mer än hälften kör för fort på 40-sträckor

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.