Bild
Nästa artikel
Nyheter

Svenska barn åker bakåtvänt allt längre

Publicerad 2021-04-28 09:11 (uppdaterad 2021-04-28 10:43)
Säkerheten ökar för varje år, men vissa orosmoment finns i fastspänning av bältet och att en del äldre barn åker utan bältesstol eller bälteskudde.
Försäkringsbolaget Volvia har i elva år undersökt föräldrars kunskaper om barnsäkerhet i bil. I år genomfördes undersökningen tillsammans med Norstat och över 1000 män och kvinnor med barn i åldrarna 0-10 år fick svara på frågor om hur deras barn sitter fastspända och hur väl föräldrarna känner till regler kring hur barn bör färdas i bilen.

Enligt rekommendationen ska barn åka bakåtvänt till 4-5 års ålder. I undersökningen visade det sig att andelen barn som åker bakåtvänt till fyra års ålder är 81 procent. Det kan jämföras med 2013 då endast 39 procent av fyraåringarna gjorde samma sak. 
 
– Det är glädjande att se att så många barn under fyra år nu åker betydligt säkrare än vad de gjorde för knappt tio år sedan. Men vi ska inte glömma att närmare 20 procent av alla barn fortfarande vänds framåt för tidigt, och därmed löper en ökad risk för allvarliga skador vid en olycka. Så små barn sitter inte tillräckligt säkert i en framåtvänd stol. Med år av forskning i ryggen vill vi uppmana alla föräldrar att låta barnen åka bakåtvänt ända tills de är minst 4-5 år, säger Sofia Bergfors, barnsäkerhetsansvarig på Volvia.

Läs också: Vi Bilägare testar barnsäkerheten i långteststallet

Även om utvecklingen går åt det säkrare hållet finns kunskapsluckor hos föräldrarna. Till exempel vet inte 4 av 10 föräldrar att barnen bör sitta på bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder.
 

"I de fall ett barn råkat ut för en allvarligare skada har barnet också suttit felaktigt."

Dessutom ökar andelen som sitter helt utan barnskydd trots att de inte uppnått den lagliga längdgränsen på 135 centimeter än. Det är först då som barn kan sitta säkert utan kudde eller bältesstol, men ändå uppgavs att bara 77 procent av 5-11-åringarna sitter på någon typ av barnskydd, vilket är lägre andel än 2018 då andelen var 87 procent. 
– Att så många sitter utan barnskydd är oroande då de flesta barn inte är kroppsligt tillräckligt utvecklade för detta. Vi ser i vår skadeforskning att i de fall ett barn råkat ut för en allvarligare skada har barnet också suttit felaktigt. Antingen har barnet varit för litet för sitt skydd, eller suttit helt utan skydd, säger Irene Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If och Volvia. 

Något annat som oroar forskarna är att bara drygt hälften, 55 procent av föräldrarna, kontrollerar att bältet sitter fast när de låter sina barn mellan 4-8 år spänna fast sig själva.  

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.