Nästa artikel
Sveaskog stämmer biltestföretag
Nyheter

Sveaskog stämmer biltestföretag

Publicerad 26 maj 2016
Sveaskog vill att biltestföretag betalar när de utnyttjar sjöisarna vintertid.
Statliga markägaren vill ha betalt, men de som bedriver biltest på sjöisarna hänvisar till allemansrätten.
Företagen Colmis, Galtis, Icemakers och Cartest bedriver vintertid biltestverksamhet på sjöarna Kakel och Uddjaur i närheten av Arjeplog. Hittills har de plogat upp banor på isen och genomfört testerna utan att betalat för sig till markägaren, som är statliga Sveaskog.

Sveaskog har lämnat in en stämningsansökan och idag möts parterna i tingsrätten, skriver Piteå-Tidningen. Biltestföretagen hänvisar enligt nyhetsbyrån TT till allemansrätten, eftersom de inte orsakar någon bestående skada. Sveaskog ska ha begärt årliga arrenden på runt 40 000 kronor per företag som vill nyttja sjöisarna.
 
Diskutera: Borde biltestföretagen betala för att använda sjöisarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-05-26 18:37
Hn

Får jag också hänvisa till allemansrätten och åka skridsko på de fina plogade isarna?

#2 • Uppdaterat: 2016-05-26 19:07
Stefan Eriksson

Statliga markägaren vill ha betalt: Staten får in en hel del skattepengar i denna Lappländska glesbygd genom arbetstillfällen och moms för varor och tjänster. Jag har genom åren läst och sett på TV om att testverksamheten har stor ekonomisk betydelse för Lappland. förrutom det som jag nämnt gynnar det även flygbolag och flygplatsen i Arvidjaur etc.. Statliga Sveaskog ska inte agera som de gör och jag är inte insatt, men hoppas att alla berörda parter ( utom Sveaskog) är tillmötesgående gentemot testföretagen-jag antar att det är några hundra miljoner kr årligen som de totalt tillför orten.

#3 • Uppdaterat: 2016-05-26 21:26
Tobo

Biltestverksamheten är ju oerhört viktig för regionen, men att hävda allemansrätten känns konstigt, då skulle ju jag kunna ta min privata bil och köra där samtidigt.

#4 • Uppdaterat: 2016-05-26 21:47
Pi

Och 40.000 kr/säsong och företag är ju bara småpengar i sammanhanget.

#5 • Uppdaterat: 2016-05-27 08:56
Hackenbush

Äger Sveaskog isen? Hur gör de i så fall när isen smälter?

#6 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Som von-Klotenhjelm påpekar gäller dessa unika regler den enskilda individen.
Möjligheten för oss att fortsättningsvis kunna vistas fritt i naturen är starkt hotad på grund av kommersiella verksamheter, vanligtvis utlandsbaserade, som missbrukar regelverket.
I detta fall föreligger sannolikt även risk för diverse miljöolämpliga utsläpp i sjösystemet.

#7 • Uppdaterat: 2016-05-27 12:54
erikivan72

Det är en principiellt viktig fråga av flera orsaker.
Dels kan man säga, att om allemansrätten gäller på dessa isar, så har vem som helst rätt att också använda sjön under allemansrätten. Det innebär i praktiken att du har rätt att åka skridskor på de plogade isarna. Eller borra ett hål och sätta dig och pimpla mitt på banan - bara du löst ett fiskekort av Sveaskog. Samma sak med fotografer: om allemansrätten gäller har de inte rätt att hindra bilspioner att fritt vistas på banan.
I praktiken lär du bli bortvisad med våld om du försöker göra något av ovanstående.
Samtidigt är allemansrätten stark i vårt land. Och vi som är skogsägare har problem med att företag använder våra marker för kommersiellt bruk. Värst är äventyrsföretag, ornitologföreningar samt paintbollhistorier. Just ornitologerna nämner jag, därför att de har en förmåga att hindra bönder från att sköta sina marker.
Allemansrätten ger individer rätt att bruka annans mark på sin fritid. Den ger inte rätt att bruka annans mark som en del i en verksamhet.
Man kan också ta jakt och fiske som exempel. Du har inte rätt att fiska eller jaga på annans mark utan att betala för dig. Ett jaktlag måste betala arrende till markägarna. Varför skulle företag slippa detta? Dessutom vill Svea skog ha 40 000 kronor per år och företag. En advokat kostar minst 2 500 kronor per timma plus moms. Och jag kan lova att någon advokat fakturerat åtminstone en månads jobb innan allt är över. Det hade räckt till några års arrende.
I dagsläget har Svea skog faktiskt rätt att göra vad de vill med aktuella sjöar. De kan köra runt med en grävmaskin och slå sönder isen, utan att företagen skulle kunna göra ett dugg åt det. Eller arrangera pimpeltävlingar mitt under brinnande högsäsong. Med ett riktigt kontrakt och arrende, skulle det vara tryggare för företagen.

#8 • Uppdaterat: 2016-05-27 18:08
Axa

Håller med övriga om att man ska värna om allemansrätten och Svea gör helt rätt här. Om allemansrätten missbrukas finns risken att rätten lagstiftas bort och då får ju inte enskilda personer möjlighet att beträda vacker natur. Den förmånen blir ju endast reserverad markägarna.

#9 • Uppdaterat: 2016-05-27 18:58
Stefan Eriksson

Efter att ha blivit mer vidsynt av andras kommentarer så justerar jag nu mina åsikter. Jag vidhåller att vi ska vara tillmötesgående mot den så för regionen så viktiga testverksamhet, men det får ju inte påverka allemansrätten. Som det är nu får ju allmänheten gå eller skida eller åka skridskor på testbanan enl. allemansrätten-mycket tveksam till om man enligt allemansrätten får köra bil på någon annans sjö.

#a • Uppdaterat: 2016-05-28 15:33
S-E S

erikivan72, bra kommentar! Du har helt rätt! Nästa sak att beakta är t ex alla bärplockare som rensar skogarna för blåbär och lingon, betydligt mer än för eget bruk. När bären säljs till uppköpare gäller inte allemansrätten och markägaren kan "ta hand om fångst och redskap" precis som vid tjuvfiske. sätter man inte stopp för otillbörligt användande av allemannsrätten börjar snart någon att avverka din skog med hänvisning till denna rätt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.