Bild
Nästa artikel
Nyheter

Suv från Fisker 2021

Publicerad 25 mars 2019 (uppdaterad 27 mars 2019)
Löftet för elbilen: prislapp under 40.000 dollar. Direkt konkurrent till Model Y.
Nyligen offentliggjorde Tesla sin Model Y – en suv som i sitt billigaste utförande kommer att kosta 39.000 dollar vid lansering 2021. Troligtvis är det därför ingen slump att USA-baserade elbilstillverkaren Fisker säger att deras eldrivna suv kommer att kosta under 40.000 dollar (drygt 370.000 kronor) när den börjar säljas någon gång under andra halvan av 2021. 

Redan i slutet av 2019 kan vi förvänta oss en körbar prototyp från företaget som leds av danska bildesignern Henrik Fisker. Suven blir först ut av tre lägre prissatta modeller. Två elmotorer gör den fyrhjulsdriven och batteriet på 80 kilowattimmar ska ge en räckvidd på drygt 48 mil.

”Andra biltillverkare har visat vackra högpresterande elbilar med höga prislappar, men det riktiga racet handlar om med som kan leverera en volymmodell som är överkomlig i pris, men ändå åtråvärd. Fisker-teamet är överlyckliga att spela huvudroll i den revolutionen”, skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.   
 

Fiskers suv i förgrunden och i bakgrunden ser vi lyxsedanen Emotion – först ut med solid-state batteri.

Fisker har tidigare visat upp lyxsedanen Emotion som nu är redo att rulla ut på vägarna. Emotion blir först ut med ett så kallat solid-state batteri. Till skillnad från traditionella litiumjonbatterier har den flytande elektrolyten ersatts av en fast elektrolyt, därav namnet ”solid-state”. Fördelarna ska bland annat vara snabb laddning och lång räckvidd. Detta batteri sitter dock inte i den billigare suven, utan den har ett vanligt litiumjonbatteri. 

Diskutera: Tror du att Fiskers suv blir en vass konkurrent till Tesla Model Y?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.