Nästa artikel
Stressade yrkesförare struntar i trafikriskerna
Nyheter

Stressade yrkesförare struntar i trafikriskerna

Publicerad 2024-06-20 11:00 (uppdaterad 2024-06-20 14:49)
Fortkörning, hälsoproblem och osäkrad last hör till vardagen för många hantverkare och anställda inom hemtjänsten – något som även utsätter andra bilister för risker i trafiken, visar en ny studie.

Yrkesförare som har bilen som arbetsplats drabbas ofta av hälsoproblem, trötthet och annat som kan orsaka trafikolyckor. Det visar en ny studie från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut).

Det innebär också trafiksäkerhetsrisker för andra trafikanter på vägarna.

De studier som gjorts tidigare har främst gällt lastbils- och bussförare som omfattas av kör- och vilotider. I den nya studien har forskarna i stället granskat hantverkare och personal i hemtjänst eller hemsjukvård, som inte omfattas av dessa regler.

”Även om det finns möjlighet till säker förankring är det många som inte bryr sig om det”

För lite sömn

Hantverkare kör ofta för fort, och de kör längre sträckor än hemtjänstpersonalen. Många lider av värk och muskelspänningar i exempelvis ryggen och nästan fyra av tio får för lite sömn.

Fyra av tio hantverkare uppger också att de kör för fort ”om det känns säkert”. Motsvarande siffra för hemtjänstpersonal är 33 procent.

Bland hemtjänstpersonalen är problemen med stress och sömn ännu värre än hos hantverkarna. Många uppger också att de får kämpa för att hålla sig vakna – det gäller nästan en av fyra personer inom hemtjänsten.

Många hantverkare behöver bli bättre på att säkra sin last, enligt studien. I vissa fall används vanliga personbilar utan någon lastsäkring. Foto: VTI

Bara 64 procent av hantverkarbilarna hade möjlighet till säker förankring av last, men i många fall fanns ändå lösa föremål som kan vara trafikfarliga.

– Även om det finns möjlighet till säker förankring är det många som inte bryr sig om det, säger projektledaren Anna Anund.

Om fler företagsbilar hade moderna säkerhetssystem skulle antalet olyckor minska, enligt VTI, men arbetsgivarna måste också komma tillrätta med de anställdas hälsoproblem i trafiken.

Fortkörning kan undvikas med hjälp av en hastighetsspärr samtidigt som de anställdas scheman tar hänsyn till trafiken, och hantverkarna behöver bli bättre på att säkra sin last.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-07-14 21:50 Det vore väl inte för mycket…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.