Nästa artikel
Stort test - Vi testar 10 av de minsta och billigaste miljöbilarna
Nyheter

Stort test - Vi testar 10 av de minsta och billigaste miljöbilarna

Publicerad 25 mars 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
När både klimatet och ekonomin krisar, ställs vi inför nya omständigheter när vi ska välja bil. Vi har testat 10 av marknadens minsta och billigaste miljöbilar. Vilken klarar bäst rollen som hushållets enda bil? Efter nästan 2000 km av test har vi fått fram en 10 - i - topp - lista!
Att köra runt i en större och törstigare bil än nödvändigt låter sig inte längre göras utan att man begår våld på såväl miljösamvetet som spargrisen. Den som väljer någon av de små bilarna i detta test, kan komma undan med halva milkostnaden (ca 20 kr/mil), jämfört med om man istället köper en bil i mellanklassen.

Vad får man då offra? Ja, först och främst blir säkerheten väsentligt sämre i en liten och lätt bil än i en stor och tung. Småttingarna erbjuder väsentligt sämre komfort än bilarna i exempelvis mellanklassen. Man får räkna med enkla, tunna och korta säten, stötigare fjädring och betydligt högre buller i minibilarna, även om det finns variationer inom gruppen.

Att utrymmet blir mindre i en liten bil kan väl alla acceptera men det är svårt att förstå att också ergonomin behöver bli så mycket sämre. Ingen av dessa tio bilar har en ratt som går att justera i djupled, ingen har heller en förarstol som går att höja enbart i framkant, flera saknar helt höj och sänkbar förarstol och justerbara bilbältesinfästningar. Eftersom vi inte alla är skapta lika, bäddar detta för problem. Men tillverkarna har inte skytt några åtgärder för att spara pengar. Dessa bilar säljs billigt, då får naturligtvis inte heller något kosta. Men "billigt" är en sanning med modifikation. Med den utrustning som testbilarna var försedda med, varierade priset på de tio testade bilarna från 97 900 kr till 178 100 kr.

Men det finns stunder då småbilen definitivt är att föredra, till exempel i stadstrafik. Lättmanövrerade, smidiga och med minimala yttermått gör fickparkering av dessa knattar till en barnlek och trånga gator förvandlas till rena autostradorna. Men det hade vi räknat med. En mer förvånande slutsats av vårt test, var däremot att några av dessa småttingar faktiskt klarar sig väldigt bra också på långresa. Några av dem kan säkert utan problem fylla den mindre familjens bilbehov, även om de inkluderar bilsemester och stuga på landet. Följ med på vårt stortest av småbilar. Vilken blir din favorit?
 
Från idag och nio dagar framåt kommer vi steg för steg att avslöja vår topplista. Vilken som blev "bäst i test", avslöjas den 7:e april, samma dag som specialtidningen Allt om miljöbilar kommer ut i en tidningskiosk nära dig! 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-03-25 16:48
Åke Hjelm (ej verifierad)

Hej! Det hör kanske inte till artikeln, men jag är förvånad, förmodligen pga okunskap, men varför beskattas personbilsdieslar så hårt. Dessa ( av senaste årgång) är ju betydligt snålare än bensinvarianterna. Pågår det något arbete att se över denna "snedsits". Tacksam för mer information i frågan.
MVH
Åke

#2 • Uppdaterat: 2009-03-25 18:30
Elan (ej verifierad)

Åke H: Staten har ju ganska nyligen förändrat beskattningen av våra bilar och jag är därför - tyvärr - inte så hoppfull att man tar bort straffbeskattningen av dieselbilar.
Så här tror jag att det ligger till:
För staten är miljömålen underordnade kronor in. Eftersom en dieselbil tar mindre bränsle än en motsvarande bensinbil får staten in mindre skatteintäkter. Detta kompenseras genom att bilskatten höjs för dieselbilar, vilket motverkar ytterligare CO2-utsläppsminskning. Ur miljösynpunkt kan inte straffbeskattningen av dieselbilar försvaras.

#3 • Uppdaterat: 2009-03-25 19:04
Sven (ej verifierad)

Miljö kontra ett fungerande liv idag verkar inte gå att kombinera alltså ligger det nära till hands att man väljer ett fungerande liv i dag. I Sverige är ju kombibilarna storsäljare och ingen är väl förvånad, familjen på 4-5 pers. skall ut till sommarhuset över helgen (eller till fjällen en vecka) då blir t.o.m V70:s bagageutrymme fullt. Resan till sommarhuset sker troligtvis varje helg ½-året varför hyra av bil faller bort och så även den lilla bilen.
Bränsledeklarationerna är knappast representativa för normal körning, förutsättningen är att man aldrig kör över 90 km/h. Kör 120-130 km/h på motorväg (mycket vanligt fortfarande idag) och en undermotoriserad bil drar rejält över deklarationen.
Mvh
Sven
PS. Har under alla år jag kört bil varav ett flertal med runt 6000 mil/år aldrig lyckats komma ner i närheten av deklarationen för blandad körning trots rejäla dagsetapper på riksvägar. DS

#4 • Uppdaterat: 2009-03-25 19:33
S-E S (ej verifierad)

För en 40-50 år sedan fick hela familjen (2 vuxna + 2 barn, hund och katt samt full campingutrustning) plats i en VW 1200 på 30 hästar med 2 dörrar. Då tyckte man att det gick OK när man åkte 15 mil till stugan. I dag klagar vi på småbilskomforten att det saknas AC, inställbar ratt, höjdjusterbara stolar med mera. Har vi blivit fetare, stelare fått flera krämpor eller blivit för bekväma och drar med oss för mycket skräp när vi "friluftar"? Kanske kommer vi dithän att vi enbart behöver uppge vår konfektoinsstorlek för att få en lista över bilar vi kan trä på oss?

#5 • Uppdaterat: 2009-03-25 20:30
ML (ej verifierad)

Staten kommer att förändra skattningen på persobilsdieslar igen så att det kommer att bli avsevärt billigare att äga diesel (ialla fall vad anbelangar skatten)formeln för att räkna ut din skatt på bilen finnes här.
För dieselbilar:
Här är det fler faktorer, vilket kräver rätt uträkningsordning. Den del av CO2-utsläppet som överskrider 120 (g/km) multipliceras med med 20, och till detta läggs 360 kr, varefter summan multipliceras med 2,55 och resultatet adderas med 250. Formeln för detta ser ut så här: 2,55 * (360 + XX * 20) + 250. XX står för CO2-grammen över 120 g/km.(automotorsport, 2009-03-11). för min egna del sjunker skatten på min dieselbil med nästan en tusenlapp från 2457:-/år till 1520:-/år (har utsläpp på 128gram co2 per km). i gengäld höjer staten pumppriset med 40 öre/liter med två stycken 20 öres intervaller.

#6 • Uppdaterat: 2009-03-25 20:42
Storknotan (ej verifierad)

För 50 år sedan fanns inte internet, inte heller datorer för vanligt folk, S-E S. För 120 år sedan åkte vi häst och vagn - eller båt där så var möjligt. Det fanns inte bilar förrförra seklet. På 50-talet fanns inte säkerhetsbälten, ingen ABS, ATC eller DSTC, det var varmt och stökigt, man åkte 7-8 personer i en VW-bubbla, etc. Man led av värmen. Ingen AC fanns, bara KD (KorsDrag). Bubblan tog c:a 1 liter bensin per mil. Ingen avgasrening fanns, etc., etc. Vi ska väl inte gå bakåt i utvecklingen heller. Är man 185-195 cm lång, har man fru. som också är lång, har amn mat kläder, vissa trädgårdsredskap, sänglinnen etc. med sig, får man bara inte plats i en hur liten bil som helst, UTAN ATT ÅKA TRAFIKFARLIGT, OCH DET VILL VI VÄL INTE. Dessutom är det så att dagens , och ännu mer den snara morgondagens familjebilar (typ V70, Mondeo, Passat, BMW 5-serien Mercedes E-klass m. fl. tar betydligt, betydligt mindre bränsle än den gamla VW-bubblan. De är dessutom ofantligt mycket mer krocksäkra, samt även trafiksäkra.
Sven, du har en point, och ELAN, hur rätt du har. Titta bara på regeringens budgeterade inkomster från drivmedelsskatten. Där finns ingen minskad körning inte. Här gäller kulor in till Borg.

#7 • Uppdaterat: 2009-03-25 21:02
Robert (ej verifierad)

DN och Folksam smällde en Toyota Yaris och en 13 år gammal 945 vilket visade att en modern småbil är säker, kanske inte som en modern V70 men ändå ingen Bubbla. Vi har två barn idag och så länge vi behöver barnvagn modell större får vi leva med en golfklasskombi (har också 30 mil till landet). Men när vi blir av med denna barnvagn inom 1-2 år så kan vi gå ner i storlek. Varför familjer nödvändigtvis ska ha stora V70 är mig obegripligt men var och en gör ju sina val och får betala för dem.

#8 • Uppdaterat: 2009-03-26 00:58
Torsten Svensson (ej verifierad)

Fordonsskatten borde slopas. All beskattning kan ske när man tankar sitt fordon. Då får man kostnad efter miljöutsläpp. Dessutom slipper vi kostnader för adminisration av fordonsskatten.

#9 • Uppdaterat: 2009-03-26 15:24
S-E S (ej verifierad)

Jo STORKNOTAN, för 50 år sedan fanns små bilar som rymde 2 basketspelare. De var som du såger inte utrustade med alla de hjälpmedel som dagens bilister behöver för att kunna framföra sitt fordon med rimlig säkerhet på allmän väg, men - - -.
Ett bra tips för att kunna välja mindre bil är att ha en uppsättning av det nödvändiga i sommarstugan och en hemma och slippa frakta.

#a • Uppdaterat: 2009-03-26 23:36
Saabnisse (ej verifierad)

Ni har ju alla på sätt och vis rätt, men liknelsen med VW typ1 är ju ändå intressant.
Den hade en toppfart på 110 km/t, alltså den maxfart vi får hålla på de flesta motorvägar idag.
Men idag går minsta småbil minst 160km/t!
Varför?
Säkerligen skulle en stor bil typ 9-5 eller V70 men lättad, med en motor på t.ex. 60hk kunna klara de flestas transportbehov till kanske halva bränsleförbrukningen mot idag.
Men skulle den gå att sälja?
Knappast.
Vi är bortskämda med allt för mycket effekt och kräver ofta bilar som går dubbelt så fort som vi får köra och som ofta helt i onödan måste ha V-däck!
Hur blev det på detta viset?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.