Nästa artikel
Stor skattehöjning på bensin och diesel
Nyheter

Stor skattehöjning på bensin och diesel

Publicerad 27 mars 2015 (uppdaterad 27 mars 2015)
Dyrare besök till pumpen att vänta.
Regeringen har presenterat delar av sin vårbudget. En skattehöjning på över 40 öre litern för båda bensin och diesel väntar nästa år.
I dag presenterades delar av regeringens vårbudgetproposition. Denna innehåller bland annat en rejäl höjning av skatten på drivmedel. Från och med årsskiftet kan vi väntas oss att bensinen blir 44 öre dyrare per liter medan skatten på diesel höjs med 48 öre.
 
Finansminister Magdalena Andersson svarade på journalisternas frågor på en pressträff som följde efter presentationen av budgetpropositionen. Enligt Dagens nyheter meddelade finansministern att skattehöjningen på bensin och diesel dels är en konsekvens av ett halverat pris på olja samt att Socialdemokraterna nu regerar tillsammans med Miljöpartiet.
 
Höjningen ska ge 4,14 miljarder kronor till statskassan nästa år.
 
I budgetpropositionen bekräftas även att regeringen vill höja skatten på biodrivmedel, detta bland annat efter påtryckningar från EU. Med hur många kronor som skatten på biobränslen ska höjas uppges inte.
 
Regeringen beräknar att detta ska leda till att bensinpriset ökar med 0,55 kronor per liter för konsumenten och den poängterar att detta är 0,6 kronor lägre än för ett år sedan.
 
Diskutera: Vad tycker du om regeringens planerade skattehöjning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-03-27 15:53
S-E S

Socialdemokrater och miljöpartister kan man lita på! De ställer alltid till det för de som behöver bilen. När blir hyfsat IQ ett krav på en politiker? Aldrig?
Kommer skatten att minska när drivmedelpriset höjs sedan skattehöjningen motiverades med lägre drivmedelspris? Tror att lagom Alzheimer är ett krav på en politiker i dagens regering.

#2 • Uppdaterat: 2015-03-27 16:04
a128

Följderna av en regering som i 8 års tid ej kunnat hushålla med sveriges statskassa :-(

#3 • Uppdaterat: 2015-03-27 16:04
Kalle2

Finansministern säger att "skattehöjningen på bensin och diesel dels är en konsekvens av ett halverat pris på olja" och dels för att miljöpartiet mår sååå bra av högre bensinpris. Men vad säger hon när oljepriset går upp, knappast att bränsleskatterna sänks. Bilismen är redan kraftigt överbeskattad, med tanke på den nytta vi har av den, och är dessutom statens största mjölkko, räcker inte det? Bort med denna papphammar regering.

#4 • Uppdaterat: 2015-03-27 16:13
saabnisse

Men vad har mupparna för hållhake på de vissnande Löven och Co?
Och hur man ett fjuttparti som till stora delar består av de insomnade bokstavskommunisterna från åttiotalet få så mycket att säga till om?

#5 • Uppdaterat: 2015-03-27 16:13
SUNE04

Inte en röst på sossarna så länge som det lilla miljöpartiet har något att säga till om dom kostar oss vanliga dödliga många pengar,MUPPAR!!

#6 • Uppdaterat: 2015-03-27 16:15
Hundter

Ju förr vi blir av md miljötalibanen Romson desto bättre!!
Vi har en regering som har lovat(Lövfat) guld och gröna skogar, men har snart nog gått ifrån varje vallöfte!Lögnhalsar!
Sådan är socialism!! GRATTIS!

#7 • Uppdaterat: 2015-03-27 16:17
Hundter

a128. Förmodligen har du inte bil och är näst intill döden i ålder!

#8 • Uppdaterat: 2015-03-27 16:19
Hundter

Med detta förslag kommer allting och jag menar allting öka i pris! Varor av alla de slag eftersom de transporteras per lastbil! Men så långt räcker tydligen inte förståndet på våra nuvarande ministrar!

#9 • Uppdaterat: 2015-03-27 16:20
walle_x

Men vänta nu. Har de lyckats bestämma det här utan att Stefan Löfvén sagt "vi ska titta på det här, vi får tillsätta en utredning" vilket är det enda han lyckas klämma ur sig när han blir intervjuad.

Hur kunde denna pajasregering bli vald, inte ett sant ord har de sagt, inte ett löfte har har de hållit.
Han lovade att avgå om de blev tvungna att regera med borgerlig politik men inte ens att avgå klarar han.

#a • Uppdaterat: 2015-03-27 16:23
ENTJ1

Men vart tar alla pengar vägen?
Finns det något område som sticker ut mer än ROT?
Kommer snart kilometerskatt för tunga transporter,bra va..Men vi får alla vara med och solidariskt öppna våra plånböcker som stridsåsnan sa.
ROT,kan man ana lite mer svartjobb igen?
Man får kompensera ökade skatter i Sverige med minskade kostnader genom utlandsköp.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.