Bild
Nästa artikel

"Stor andel olyckor med fyrhjulingar"

Nyheter

Fyrhjulingen är populär bland entusiasterna. Men olycksrisken är stor - och nu uppmanas förarna att köra försiktigt.

- Många vet inte hur de ska användas, säger Per Johansson, vd på MCRF (Moped- och motorcykelbranschens riksförbund), till TT.

Ifjol omkom fem personer och 17 personer skadades allvarligt när de körde fyrhjulingar i vägtrafik.

- Det är en stor andel dödsolyckor och vanliga olyckor med fyrhjulingar. Från början var de tänkta att ha som arbetsredskap i skogen men nu använder man dem på vägarna och på fritiden, säger Henrik Berger, som är informatör på Trafikverket, till TT.

Enligt Henrik Berger är det lätt att förlora kontrollen och volta med en fyrhjuling. Därför uppmanas förarna att ta det försiktigt - både på och vid sidan av vägen.

- Ett stort antal olyckor sker också vid sidan av vägen. I dag finns det ingen del i utbildningen som är kopplad till hur fyrhjulingar beter sig och det borde det finnas, säger Henrik Berger.

Diskutera: Vad tycker du om fyrhjulingar?
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Owe i Filipstad
2010-08-06 18:02

Ser ofta maffiga 4-hjulingar komma med full sula, på gator och vägar och utan reg-skyltar. Kan ju undra om man har en försäkring, som täcker om man skadar någon eller något. Kan väl också misstänka att man liksom i snöscotertider gärna kombinerar körningen med sprit inombords. Bor ju dessvärre i en ort med stor vildavästernmentalitet.

#1
Lars
2010-08-07 13:00

Blev väldigt förvånad när det blev tillåtet med 4-hjulingar på vägarna.

#1
S-E S
2010-08-07 18:32

4-hjulingar är väl bra i de fall du av skilda skäl inte själv förmår att hålla balansen och du ger dig ut på allmän väg. Annars är den en förträfflig "sommarsnöskoter" för de som bor lite oländigt till. På Stureplan ser jag inte nyttan utom för de med "balansproblem".

#1
Jes
2010-08-07 19:51

Re; Lars
Fyrhjulingar har alltid varit tillåtna ... Bilar, lastbilar, traktorer med mera ...
Trehjulingar var vanliga förr också ...

#1
Jes
2010-08-07 19:54

Hela livet består av risker ...
Vissa av oss tar bara fler än andra ..
Visst kan man leva sitt liv i en sluten kupa ... men hur kul e' det ?

#1
Mikael
2010-08-08 21:21

Hur många av dom där fem som omkom hade tagit sig ett järn eller två innan dom satte sig på fyrhjulingen?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.