Bild
Nästa artikel

"Stoppa fyrhjulingarna"

Nyheter

Fyrhjulingar är en trafikfara. Det anser Motormännen - som tycker att fyrhjulingarna inte bör få köras på allmän väg.

- Fyrhjulingen är ett väldigt speciellt fordon. Den har helt andra egenskaper än till exempel en bil. Ändå får vissa modeller köras med ett vanligt bilkörkort, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till TT.

Förra året omkom nio personer i olyckor med fyrhjulingar. Det visar statistik från Vägverket. Sex av dessa omkom i vägolyckor. Nu vill Motormännen förbjuda fyrhjulingarna på allmänna vägar - i ett försök att minska olyckorna.

- Den(fyrhjulingen) väger betydligt mindre än en bil, vilket gör det lätt att köra fortare än man kan kontrollera. Det är också svårt att svänga lagom tvärt. Det är lätt att ta i lite för mycket, säger Niklas Stavegård.

Motormännen vill göra ett undantag från förbudet när det gäller korta sträckor, exempelvis vid transport till och från arbetsplatser.

"Vet inte om det är rimligt"

Vägverket arbetar med ett förslag för att minska antalet olyckor, men vill inte ta ställning för ett förbud.

- Förbud är en kraftfull åtgärd. Jag vet inte om det är rimligt, säger Per-Olof Grummas Granström, strateg på Vägverket.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
mikael
2008-11-12 19:30

Idioti att förbjuda fyrhjulingar, alla kör inte som dårar. Själv andvänder jag min när jag ska till jobbet, då det blir mycket biligare med bensin. Kör jag bil så kostar det ca:1600kr och kör jag fyrhjulingen så kostar det bara 450kr i månaden.

#1
Dennis Ek
2008-11-12 20:49

Vad mer ska vi förbjuda???Motorcycklar med För många hästkrafter kanske ,eller för snabba bilar, EU mopeder???????
Skulle tro att alla skulle vilja se hur mycket farligare fyrhjulingen är i förhållande til andra fordon!!!!!Kollade vägverket ,de klumpades i hop med andra mc ,om jag ej såg fel!!
Dennis

#1
Magnus
2008-11-13 02:27

Urklipp från vägverket(är väl den modell som är avsedd för allmän väg):
"Fyrhjulig Motorcykel
Ett motorfordon på fyra hjul, som utan last får väga högst 400 kg eller 550 kg om fordonet
är avsett för godstransport. Motorns maximala nettoeffekt får inte överstiga 15kW."
Har själv en på 14kw som dessutom är begränsad till 60km/h i reggbevis, denna är då inget fartvidunder i förhållande till bil!

#1
Lasse
2008-11-15 19:45

Varför inte bara införa mc-kort på dom som är gaturegistrerade? Antar att dom flesta 4 hjulingar som säljs är åt dom som vill köra mc men inte har mc-kort

#1
Gunnar
2008-11-16 14:47

Onödigt fordon!
En miss att överhuvudtaget tillåta dessa fordon. Enda anledningen är väl om man vill köra i terräng, och vill man köra på landsväg är ju en lätt Mc betydligt roligare och billigare färdsätt.
4 hjuingarna borde vara registrerade som traktor klass 2, 45 km/EU, endst tillåtna att föras av markägare och vissa enreprenörer som behöver ut i terrängen. Alla andra är ju förbjudna att köra på sådana ställen.

#1
Hevil
2008-11-17 11:13

tillåt tvåhjulig scooter upp till 250cc och liknande med bilkort så blir det mindre 4-hjulingar..

#1
Peter Z
2008-11-17 12:00

Jag förstår verkligen inte varför man skulle kunna förbjuda fyrhjulingar med alla begränsningar den har. Hur kan man påstå att en fyrhjuling med 15KW är farligare än en motorcykel med mer än en hästkraft per kilo???
Dock tycker jag inte att den bör få framföras med annat än MC-kort.
Jag tror alltså inte på ett förbud utan jag tror att rätt utbildning minskar olyckorna.

#1
vespa erik
2008-11-17 20:05

För kännedom så är scooter mera svårkört än mc. små hjul ger dålig väghållning. Bättre att dom som vill åka mc tar ett körkort i stället

#1
Manneman
2008-11-17 22:19

Det Motormännen missar att upplysa om är att 6 av dödsolyckorna var alkohol/drogrelaterade!
I en jämförelse mellan bil och MC är fyrhjulingen snarare i en egen kategori och bör därför få ett kompletterande förarbevis liknande det för snöskoter.

#1
Niclas
2008-11-18 22:21

Jag tycker inte alls att man skall förbjuda 4hjulingarna.Kör själv en mc + atv.Mc är så mycket farligare änn atv tycker jag.Använder atv till att pendla med.även på vintern.Det vill jag inte göra med mc.Risk för att halka omkull.

#1
Christian H
2009-01-12 17:27

Det är dom där jävla kina fyrhjulingarna som har förstört dehär. Det skulle vara besikting på dom varje å och inte varanat år!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.