Bild
Nästa artikel
Stirrande bilar ska lugna gående

Stirrande bilar ska lugna gående

Nyheter

Ögonkontakt är viktigt, speciellt när det gäller att få människor att lita på självkörande fordon. Det tror i alla fall Jaguar Land Rover.

På en testbana i engelska Coventry rullar det runt maskiner med ögon som söker kontakt med människor som tänker korsa vägen. Fordonet ger visuella signaler som visar att det sett människan och tänker stanna vid övergångsstället. Beteendet hos gångtrafikanterna vid mötet med det ögonprydda fordonet analyseras sedan av Jaguar Land Rover tillsammans med en grupp psykologer.

Testerna är en del i ett forskningsprojekt som handlar om hur framtidens autonoma fordon kan ta efter mänskligt beteende och reaktioner. Tidigare forskning från USA visar att 63 procent av cyklister och gångtrafikanter känner sig mindre säkra om de måste dela väg med självkörande fordon. Studien gjordes 2017 av amerikanska bilägarorganisationen American Automobile Association, AAA.

– Det är en vanesak att titta på föraren i fordonet som närmar sig innan man kliver ut på vägen. Att förstå hur detta översätts till morgondagens automatiserade värld är viktigt. Vi vill veta om det är fördelaktigt att ge människorna information om ett fordons avsikter, eller om det räcker med att låta en gångtrafikant veta att den blivit noterad för att förbättra förtroendet, säger Pete Bennett, chef för avdelningen för framtida mobilitetsforskning på Jaguar Land Rover.

Diskutera: Skulle en bil med ögon få dig att känna dig mer trygg?

Kommentarer

#1
2018-09-04 10:23

Falsk trygghet. Scenariot att systemet är utslaget och bara ögonen fungerar skrämmer.

Känns lite Stephen King och "Christine" det här, frånsett att det här eländet sannolikt inte reparerar sig själv.

.

#2
2018-09-04 11:56

Hur skall man få ögonkontakt när de gående har näsan i sin mobiltelefon?

#3
2018-09-04 17:53

Det dröjer säkert inte länge tills bilen har en egen mobil att ha ögonen på.

#4
2018-09-04 18:14

Ser lite ut som en kompis till Byggare Bob är ute och kör, känns lite barnsligt kanske, men kanske är det rätta vägen för att vi ska få en lite snällare värld/trafik?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.