Nästa artikel
Stenmården är en mardröm för bilägare – nu är den etablerad i Skåne
Nyheter

Stenmården är en mardröm för bilägare – nu är den etablerad i Skåne

Publicerad 15 juni 2021 (uppdaterad 15 juni 2021)
Stenmården förstör bilar för miljardbelopp och är den vanligaste orsaken till bilbärgningar i Tyskland. Nu verkar arten redan vara etablerad i Skåne – och den kan snart sprida sig till resten av landet.

Studenter från högskolan i Kristianstad har efter en DNA-analys av fyra döda stenmårdar i trakterna kring Bromölla kunnat konstatera att samtliga djur är släkt på moderssidan. 

Studenterna drar därför slutsatsen att djuren är etablerade i området, eftersom de förökat sig där. Det innebär att risken nu är stor att arten sprider sig ytterligare. 
 – Nu vet vi att de överlever här och att de därför kan sprida sig över landet, säger Karin Wetterberg, student på biologprogrammet, till SVT Nyheter.

Hon säger vidare att det är viktigt att agera snabbt, eftersom det annars kan bli omöjligt att kontrollera spridningen. Just nu vet man inte hur många individer som finns i landet. 

Nu uppmanas Naturvårdsverket att klassa arten som invasiv, vilket skulle innebära att den får jagas året om.

Stenmården är ett fruktat skadedjur längre söderut i Europa. De gillar bland annat att ta sig in under motorhuven på bilar och tugga på slangar och kablar, vilket orsakar skador för miljardbelopp varje år. Skador från djuren är enligt uppgift den vanligaste orsaken till bilbärgningar i Tyskland.

Vi Bilägares rundringning förra året visade att skador orsakade av stenmårdar ofta inte täcks av försäkringen.

Läs också: Stenmården är bilägarnas nya plåga: ”Tar sig in under motorhuven”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.