Bild
Nästa artikel
Stenmården är bilägarnas nya plåga: ”Tar sig in under motorhuven”

Stenmården är bilägarnas nya plåga: ”Tar sig in under motorhuven”

Reportage

Den ser inte särskilt farlig ut, men stenmården kostar tyska bilägare hundratals miljoner kronor varje år. Nu har det lilla rovdjuret kommit till Sverige. ”Om ingenting görs snart kan det bli väldigt svårt att bli av med den senare”, säger P-A Åhlén på Svenska Jägareförbundet.

Det var i början av 2018 som stenmården för första gången identifierades i Sverige. En jägare sköt det lilla rovdjuret efter att den tagit sig in i en hönsgård i nordöstra Skåne. När jägaren kom närmare djuret såg han hur dess utseende avvek från en vanlig svensk skogsmård. 

Han kontaktade Svenska Jägareförbundet som efter en undersökning konstaterade att det var en stenmård. Ganska snabbt därefter fick Svenska Jägareförbundet ytterligare fotografier och tips på stenmårdar som upptäckts bara några kilometer från området. De fick även in en bild på en hona med dragna spenar vilket betyder att hon har ungar.

P-A Åhlén är projektledare för Svenska Jägareförbundets funktion för invasiva arter. Deras uppdrag är att nationellt ansvara för förvaltning och utrotning av de invasiva viltarter som är svartlistade av EU. Sedan första fyndet av stenmården har han varit oroad för att djuret ska fortsätta sprida sig i Sverige. 

– Om den blir en del av vårt ekosystem måste den ha en bit av kakan och det finns bara en viss mängd på tallriken. För mig som biolog handlar det om att skydda känsliga arter. Sällsynta fåglars ägg och ungar är till exempel inte gynnade av en till rovdjursart i ekosystemet.

P-A Åhlén, Svenska Jägareförbundet.
P-A Åhlén, Svenska Jägareförbundet.

Men stenmården har också ett annat skadligt och märkligt beteende. Den gillar nämligen att ta sig in under bilars motorhuvar och använda sina vassa tänder till att bita på plast och gummi. 

– Det är helt obskyrt beteende. Bilen är ju ett abstrakt objekt i naturen, säger P-A Åhlén. 

Varje år utsätts tyska bilar för hundratusentals skador kopplade till stenmården. Enligt den tyska bilorgansiationen ADAC orsakade stenmården bilskador på sammanlagt 72 miljoner euro (cirka 786 miljoner kronor) under 2017. Under samma år bärgades över 10 000 bilar på grund av skador från stenmårdar.

– Den tuggar på allt av gummi av någon anledning. Den verkar gilla kylarslangar, slangar till bromsservo och till turbo. Den har små och vassa tänder vilket betyder att man ofta upptäcker skadorna ganska sent, berättar den tyska motorjournalisten Richard Holtzbahn.

Under tidigt 2000-tal råkade han själv ut för stenmården efter att han lånat en Audi S2 som skulle fotograferas.

– Vi märkte snabbt att det var något fel på turbon. Folk trodde vi var idioter som lekte med gaspedalen. På verkstaden upptäckte de små hål och punkteringar på flera slangar, berättar han.

Enligt honom verkar stenmården inte ha någon preferens när det kommer till bilar, både nya och gamla modeller drabbas. I Tyskland har man länge försökt hitta ett sätt att skydda bilar från stenmårdar men det verkar inte finnas någon helt vattentät lösning.

– Man kan använda ultraljud för att skrämma bort dem och vissa använder en form av elkablar som ger stenmården små elschockar. Det mest populära är doftmarkering men det finns egentligen inget system som fungerar helt, berättar han.

»Den har små och vassa tänder vilket betyder att man ofta upptäcker skadorna ganska sent.«
Till skillnad från den svenska skogsmården har stenmården nakna och inte håriga trampdynor.
Till skillnad från den svenska skogsmården har stenmården nakna och inte håriga trampdynor.

I Danmark kallas stenmården för husmård då den ofta bosätter sig på vindsvåningar där den också gillar att tugga på kablar. Det är via grannlandet som P-A Åhlén tror att djuret lyckades ta sig hit. 

– Den har troligtvis hoppat in i en lastbil i Tyskland eller Danmark med syfte att bita av kablar. Sen har bilen kört till Sverige och stenmården har liftat med till Skåne.

Men varför drar sig då stenmården till bilar? Trots att detta beteende varit känt ända sedan 70-talet vet man inte helt säkert varför.

– En teori har varit att den drar sig till fiskolja som ofta finns på kablarna i japanska bilar, men det visade sig att detta inte var sant då även bilar utan fiskolja i kabelisoleringen blir utsatta, berättar P-A Åhlén.

En annan teori är att stenmården markerar sitt territorium. Om den känner doften av en annan stenmård försöker den bli av med lukten genom att tugga sönder kablarna.

– Det är mycket viktigt att genast tvätta motorn efter att en stenmård varit där. Lukten av djuret kan locka dit andra stenmårdar som reagerar aggressivt på lukten av rivaler, säger Richard Holtzbahn.

P-A Åhlén hoppas nu på att Naturvårdsverket ska klassificera stenmården som en invasiv art, det vill säga en art som hamnat i en miljö utanför sitt ursprungliga utbredningsområde och som skadar ekosystemet som den introducerats till. 

Om stenmården får den klassificeringen kan Naturvårdsverket ge Svenska Jägareförbundet tillstånd och resurser att undersöka hur stor spridningen djuret fått samt försöka eliminera det.

– Om ingenting görs snart kan det bli väldigt svårt att bli av med dem senare. Den har en ganska låg reproduktionsförmåga så det tar kanske 50 till 60 år innan vi hamnar i samma skadeproblematik som på kontinenten, säger P-A Åhlén och fortsätter:

– Det tar lång tid, men det sa man ju om mördarsniglar för 40 år sedan också. Frågar man villaägare idag så är nog de flesta överens om att man borde tagit tag i den problematiken direkt när de kom till Sverige.

Mitt emellan Kristianstad och Bromölla ligger epicentrum för stenmårdsfynden.
Mitt emellan Kristianstad och Bromölla ligger epicentrum för stenmårdsfynden.
Liknar vanlig skogsmård

Stenmården (Martes Foina) liknar en vanlig svensk skogsmård men skiljer sig genom sina nakna trampdynor, ljusare halsfläck och en ljus nos.

Djuret finns i stora delar av södra och mellersta Europa samt vissa delar av Asien och Nordamerika.

Stenmården väger vanligtvis cirka två kilo och kan bli upp till 48 centimeter lång. 

Födan består mestadels av smågnagare, fåglar, bär och frukt.

Utöver stenmårdens nakna trampdynor, ljusare halsfläck och en ljus nos menar P-A Åhlén att man även kan skilja mellan stenmård och skogsmård på deras beteende.

– Det som skiljer dem åt är att en skogsmård har en klassisk torgskräck då den inte vill röra sig på öppna ytor. Stenmårdar däremot kan studsa runt på öppna fält.

Källa: Artdatabanken och Animalia.bio

Söt men skadlig. En stenmård under huven kan bli dyrt.
Söt men skadlig. En stenmård under huven kan bli dyrt.
Skador för 72 miljoner euro

Under 2017 rapporterades 21 400 bilskador i Tyskland orsakade av stenmårdar. Kostnaderna uppgick till 72 miljoner euro och bilorganisationen ADAC fick bärga totalt 10 588 bilar på grund av mårdskador.

Men stenmården kan göra mer skada än så. 2016 tog sig en stenmård in till världens största partikelaccelerator i Cern för att sedan tugga på en kabel. Det hela ledde till kortslutning i stora delar av maskinen vars värde ligger på cirka 70 miljarder kronor. Den stackars stenmården fick en elschock på 18 000 volt och avled omedelbart. 

Djurkroppen ingick senare i en utställning på ett nederländskt museum med temat ”människa mot djur”.

Naturvårdsverket klassificerar i dag stenmården som en främmande art och det finns i dagsläget inga planer på att utreda om den borde klassas som invasiv på en nationell lista över invasiva främmande arter.

– Den tillhör inte ekosystemet. Men för att den ska klassificeras som invasiv krävs det att den ställer till med skador på något sätt antingen för miljö, hälsa eller ekonomi, säger Anna Sandström, jurist på Naturvårdsverket. 

Enligt henne rör det sig i mångt och mycket om en resursfråga för att stenmården ska utredas och i med att det fortfarande finns få rapporterade fall av djuret i Sverige så måste andra arter prioriteras.

–  Vi utreder ett antal arter just nu. Det kostar mycket pengar att utreda, sen ska man också sätta in åtgärder mot dem. I nuläget är det huvudsakligen växter som utreds för den kommande nationella listan, vi har generellt sett djuren under kontroll. Men vi har stenmården lite under uppsikt.

Vad täcker då försäkringen om man som svensk bilägare skulle utsättas för stenmården eller något annat djur som skadar bilens kablar? När vi kontaktar försäkringsbolaget Länsförsäkringar får vi svar på mejl:

”Vi noterar väldigt sällan vilket djur som tuggat sönder en kabel, det händer till och från. Många gånger bedömer vi att det är en råtta eller skogsmus. Vid en sådan skada som du beskriver skulle i första hand maskinskade- och elektronikförsäkringsskydd vara aktuellt men skador orsakat av djur är undantaget. Så svaret är nej, länsförsäkringar ersätter inte skadan som beskrivs.”

»För att den ska klassificeras som invasiv krävs det att den ställer till med skador på något sätt antingen för miljö, hälsa eller ekonomi.«

Även försäkringsbolaget If menar att försäkringen inte täcker några avbitna kablar. De tillägger också att de inte haft någon rapporterad skada från stenmård.

Än så länge har samtliga dokumenterade fall av stenmård kommit från nordöstra Skåne, men P-A Åhlén är övertygad om att stenmården kan få en spridning i landet om inget görs snart.

– Jag vet inte exakt hur högt upp den skulle kunna gå men man kan nog dra ett streck från Stockholm till Karlstad och allt söder om det. Den har en förmåga att klara sig så länge det finns mat.

Han hoppas att Svenska Jägareförbundet snart ska få agera innan det blir för sent.

– Vi ska försöka övertyga Naturvårdsverket. Vi behöver inte fler främmande rovdjur i vårt ekosystem.

Om du ser en stenmård

Om du lyckats fotografera eller har sett vad du tror är en stenmård kan du kontakta Artdatabanken för att hjälpa dem kartlägga djurets spridning. Om du skulle hitta en död stenmård kan det vara intressant för Svenska Jägareförbundet att få in kroppen. Du kan då mejla tipsaframmandearter@jagareforbundet.se.

Taggar: Reportage

Det var i början av 2018 som stenmården för första gången identifierades i Sverige. En jägare sköt det lilla rovdjuret efter att den tagit sig in i en hönsgård i nordöstra Skåne. När jägaren kom närmare djuret såg han hur dess utseende avvek från en vanlig svensk skogsmård. 

Han kontaktade Svenska Jägareförbundet som efter en undersökning konstaterade att det var en stenmård. Ganska snabbt därefter fick Svenska Jägareförbundet ytterligare fotografier och tips på stenmårdar som upptäckts bara några kilometer från området. De fick även in en bild på en hona med dragna spenar vilket betyder att hon har ungar.

P-A Åhlén är projektledare

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Kommentarer

#1
2020-06-30 17:41

Försäkringen gäller alltså inte, om djur förstör bilen !

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.