Bild
Nästa artikel
Nyheter

Stellantis: Elbilar pressar ned vår vinstmarginal

Publicerad 2 december 2021
Att ställa om till eldrift kapar biltillverkarnas försäljningsmarginal, enligt chefen för Stellantis.

Trycket ökar på biltillverkarna att ställa om till eldrift, inte bara från bilköparna utan också från EU som bötfäller alla biltillverkare som inte klarar utsläppsgränserna.

Men enligt chefen för jättekoncernen Stellantis, där bland andra Fiat, Opel, Peugeot och Citroën ingår, säger att omställningen till eldrift kommer sänka försäljningsmarginalen vilket medför neddragningar i antalet anställda – och han flaggar även för problem med bilarnas kvalitetsnivå.

– Det som beslutats är att lägga elektrifieringen på bilindustrin, något som kommer lägga på 50 procent av kostnaderna jämfört med en konventionell bil. Vi kan inte lägga på 50 procent på bilens pris för då har de flesta i medelklassen inte råd, sa Carlos Tavares på en konferens anordnad av Reuters.

Enligt honom går omställningstakten för snabbt för att biljättarna ska hinna med och de får antingen acceptera högre priser och lägre försäljningssiffror eller lägre vinstmarginal.

– Framtiden kommer utvisa vilka som klarar detta och vilka som misslyckas. Vi sätter hela industrin på gränsen.

Carlos Tavares uttalade sig kontroversiellt om elbilar redan förra året. Då kallade han köparna av Peugeots elbilar för ”miljömissbrukare”. Tidigare i år gjorde Stellantis dock klart att koncernen vill bli ”bäst i klassen” på elbilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2 december 2021 bejje skrev: Appropå Peugeot…
  • 2 december 2021 Bilarnas kvalitet kommer att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.